Zdeněk Liška (TV film)

Dokumentární / Životopisný / Hudební

Česko, 2000, 58 min

Petr Ruttner

Na podzim 2007 jsem si zapsal předmět Film a hudba, který přednášel Martin Dohnal. Kromě Schnitkeho a Moricconeho se zabýval také Zdeňkem Liškou a kromě jeho hudby pro Marketu Lazarovou pouštěl i tento dokument, ve kterém Dohnal tehdy také vystupoval (a poněkud jej strhal, protože "dle mého byl dokument příliš krátký, příliš uspěchaný" - "Ani tu znělku z Hříšných lidí města pražského nenechá režisér zahrát celou..."). Možná. Nicméně je to asi jediný dokument, který byl o jednom z nejvýznamnějších skladatelů filmové hudby natočen - a kde jinde se dozvíte, že Liška často skládal ve vlaku na cestě mezi Prahou a svým bydlištěm?(1.11.2008)

Famósní český filmový skladatel, jeho hudba je drsná, neúprosná, místy tak nádherná, že samotná vyvolá cit. Byl to bezesporu génius, kterému nebylo dáno více na tomto světě býti. Děkuji, Mistře.(30.7.2009)

Tak tenhle pán si zasluhuje mnohem víc, než hodinový průlet jeho tvorbou s několika zajímavými poznámkami. Nicméně díky aspon za to. Je smutné, že ČT se uráčila ( pokud její stránky fungují správně ) odvysílat tento dokument jednou jedinkrát v r. 2000 ( comment 09/2010 ) a člověk je rád za youtube verzi s anglickým dabingem :-(. Doufám, že to je jen proto, že chystá nějaký mnohem obsáhlejší a komplexnější program o tomto GÉNIOVI svého oboru. Na to by měly chodit ty slavné koncesionářské poplatky. Dobrá hudba ve filmu je pro mě jedním z nejpříjemnějších požitků v životě. Mistr Liška této radosti rozdal měrou více než vrchovatou. Proto se skláním a děkuji aspon takto.(27.9.2010)

Dokumen k shlédnutí zde http://www.youtube.com/watch?v=dsdtn9jjth4 a následující. Pravdou je, že kvalita dokumentu zdaleka nedosahuje kvalit této osobnosti, která zcela jistě patří k československé Nové vlně stejně neodmyslitelně jako Forman, Chytilová, nebo Juráček.(6.2.2010)