foto

Jindřich Polák

  • nar. 5.5.1925
    Praha, Československo
  • zem. 22.8.2003 (78 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jindřich Polák se narodil 5. května 1925 v Praze. Odmaturoval v roce 1944 na smíchovském gymnáziu. Už za studií se věnoval ochotnickému divadlu v Malostranské besedě a jako promítač pracoval v kině Máj, kde získal i výuční list promítače. Po osvobození začal studovat práva na Univerzitě Karlově, ale zároveň získal místo promítače ve Zpravodajském filmu, po jednom semestru opustil vysokoškolská studia a stal se redaktorem v „Týdnu ve filmu“.

Následně se Polák stal od roku 1946 do osmdesátých let zaměstnancem Filmového studia Barrandov, kde začínal jako asistent režie u Otakara Vávry (výrazné filmy PŘEDTUCHA, KRAKATIT, NĚMÁ BARIKÁDA) i dalších (VESELÝ SOUBOJ, ÚNOS) a pomocným režisérem (VELIKÁ PŘÍLEŽITOST, EXPRES Z NORIMBERKA, HUDBA Z MARSU, SYNOVÉ HOR). Roku 1958 se stal samostatným filmovým režisérem.

Téměř ke všem svým snímkům i seriálům si napsal námět, literární a technický scénář (třeba SMRT V SEDLE, PÁTÉ ODDĚLENÍ, KLAUN FERDINAND A RAKETA, IKARIE XB 1, HRA BEZ PRAVIDEL, NEBEŠTÍ JEZDCI, PAN TAU…, NOC KLAVÍRISTY, ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, SMRT STOPAŘEK, LUCIE, POSTRACH ULICE, BUBU A FILIP atd.).

Jako režisér debutoval úspěšnou dobrodružnou podívanou SMRT V SEDLE (1958) s Rudolfem Jelínkem. Za dva roky natočil špionážní drama PÁTÉ ODDĚLENÍ (1960), ale skutečné uznání si získal až díky realizaci a natočením ojedinělého českého vesmírného Sci – Fi dramatu z budoucnosti se Zdeňkem Štěpánkem IKARIE XB 1 (1963). V dekoracích IKARIE XB 1 stihl Polák natočit ještě dětský snímek s Jiřím Vršťalou KLAUN FERDINAND A RAKETA (1962), populární hlavně v NDR.

Během 60. až 80. let uvedl režisér do českých kin (kromě sestřihů svých seriálů) koprodukční (s NDR) komedii STRAŠNÁ ŽENA (1965), akční kriminálku HRA BEZ PRAVIDEL (1967), o českých letcích v anglické RAF válečné NEBESKÉ JEZDCE (1968), krimi NOC KLAVÍRISTY (1976) s Václavem Voskou v hlavní roli, legendární Sci – Fi komedii s časovými smyčkami a s Petrem Kostkou v titulní dvojroli ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977), kriminální film podle skutečné události SMRT STOPAŘEK (1979) s Markem Perepeczkem a nakonec i PANA TAUA (1988).

Jindřich Polák byl autorem též dvanácti divadelních her pro děti (například „Kouzelný domeček clowna Ferdinanda“). Se scenáristou a častým spolupracovníkem Otou Hofmanem a hercem Jiřím Vršťalou stvořil pro televizi v 50. letech populární postavičku klauna Ferdinanda, kterou s úspěchem převedli do Východního Německa na divadelní prkna Friedrichstadtpalastu a do německé televize.

Již od roku 1955 spolupracoval Polák jako externí režisér s televizí (loutkový STATEČNÝ CÍNOVÝ VOJÁČEK, pohádka CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY a oblíbené seriály LUCIE, POSTRACH ULICE, NÁVŠTĚVNÍCI, CHOBOTNICE Z II. PATRA a nebo KAČENKA A STRAŠIDLA). Tyto seriály vznikaly mj. ve spolupráci se zahraničními produkcemi a často byly sestříhány a uvedeny v kinech jako celovečerní hrané filmy.

Ovšem největší slávy a popularitu nejen v Československu a v řadě zemí světa si Jindřich Polák vydobyl postavou kouzelného chlapíka – Pan Tau. Dětské koprodukční (s Rakouskem a Západním Německem) příběhy PAN TAU… s Otto Šimánkem v hlavní roli byly natočeny nejdříve jako třináct středometrážních snímků, uváděné v kině i v televizi (1969 – 1972), dalších třináct dílu bylo natočeno pouze pro televizi (1973 – 1975) a zbylých sedm dílů natočil Polák opět pro televizi (1977 – 1978). Jako řada jiných jeho seriálů, i tento byl sestříhán do dvou celovečerních filmů POPLACH V OBLACÍCH (1978) a OD ZÍTŘKA NEČARUJI (1978) a naposledy samostatný PAN TAU (1988).

Kromě festivalových ocenění za své snímky a seriály získal Jindřich Polák například Zvláštní uznání ředitele festivalu X. přehlídky filmů pro děti a mládež ve Zlíně (1970) za PAN TAU, Zvláštní cenu poroty na XII. MF fantastických filmů a hororů ve španělském Sitges (1979) za komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM; Vyznamenání Za vynikající práci (1979); za SMRT STOPAŘEK Zvláštní cenu na XVIII. FČSF v Košicích (1980); titul Zasloužilého umělce (1980) a Cenu za celoživotní dílo na XLI. MFF filmů pro děti a mládež ve Zlíně (2001). Světově uznávaný a nejvýznamnější český režisér kriminálek, dětských filmů a Sci – Fi Jindřich Polák zemřel 22. srpna 2003 v Praze ve věku osmasedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Režijní filmografie

1999 Kačenka a strašidla (TV seriál)
1992 Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
1988 Pan Tau
1986 Chobotnice z II. patra
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Veselé Vánoce přejí chobotnice
1984 ...a zase ta Lucie!
Lucie, postrach ulice
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
Peníze z hvězd (E12)
Stane se zítra (E11)
další epizody
1980 Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
1979 Smrt stopařek
1978 Od zítřka nečaruji
Pan Tau a kouzelnice (TV film)
Pan Tau: A která je ta pravá? (TV film)
Pan Tau na pionýrském táboře (TV film)
Pan Tau: Noc v safari (TV film)
Pan Tau: Od zítřka nečaruji (TV film)
Poplach v oblacích
1977 Pan Tau: Lov na slona (TV film)
Pan Tau: Poplach v oblacích (TV film)
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Noc klavíristy
1975 Pan Tau a Aladinova lampa (TV film)
Pan Tau a černý deštník (TV film)
Pan Tau a pes kozopes (TV film)
Pan Tau a pět hrušek a tři jablka (TV film)
Pan Tau a příliš velký balón (TV film)
Pan Tau a Robinson (TV film)
Pan Tau a rodinná slavnost (TV film)
Pan Tau a rosnička (TV film)
Pan Tau a velký ples (TV film)
Pan Tau a zlatý kufr (TV film)
Pan Tau jde do práce (TV film)
Pan Tau odchází (TV film)
Pan Tau se vrací (TV film)
1972 Hledá se pan Tau
Pan Tau a cesta kolem světa
Pan Tau a taxikář
Pan Tau a tisíc kouzel
Pan Tau to zařídí
Pan Tau v cirkusu
1970 Pan Tau a Claudie
Pan Tau a neděle
Pan Tau naděluje (TV film)
Pan Tau na horách
Pan Tau přichází
1969 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a samá voda
Pan Tau jde do školy
1968 Nebeští jezdci
1967 Hra bez pravidel
1966 Pan Tau (TV film)
1965 Clown Ferdinand will schlafen
Strašná žena
1963 Ikarie XB 1
1962 Klaun Ferdinand a raketa
1960 Páté oddělení
1958 Smrt v sedle
1956 Císařovy nové šaty

Dokumentární

1983 Návštěva u Návštěvníků ...aneb jak se natáčel seriál

Herecká filmografie

1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2003 Předčasná úmrtí: Největší z českých pierotů (TV film)
Předčasná úmrtí: Sobí ráno (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
2000 Zdeněk Liška (TV film)

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(92)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace