foto

Jindřich Polák

  • nar. 5.5.1925
    Praha, Československo
  • zem. 22.8.2003 (78 let)
    Praha, Česká republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jindřich Polák se narodil 5. května 1925 v Praze. Odmaturoval v roce 1944 na smíchovském gymnáziu. Už za studií se věnoval ochotnickému divadlu v Malostranské besedě a jako promítač pracoval v kině Máj, kde získal i výuční list promítače. Po osvobození začal studovat práva na Univerzitě Karlově, ale zároveň získal místo promítače ve Zpravodajském filmu, po jednom semestru opustil vysokoškolská studia a stal se redaktorem v „Týdnu ve filmu“.

Následně se Polák stal od roku 1946 do osmdesátých let zaměstnancem Filmového studia Barrandov, kde začínal jako asistent režie u Otakara Vávry (výrazné filmy PŘEDTUCHA, KRAKATIT, NĚMÁ BARIKÁDA) i dalších (VESELÝ SOUBOJ, ÚNOS) a pomocným režisérem (VELIKÁ PŘÍLEŽITOST, EXPRES Z NORIMBERKA, HUDBA Z MARSU, SYNOVÉ HOR). Roku 1958 se stal samostatným filmovým režisérem.

Téměř ke všem svým snímkům i seriálům si napsal námět, literární a technický scénář (třeba SMRT V SEDLE, PÁTÉ ODDĚLENÍ, KLAUN FERDINAND A RAKETA, IKARIE XB 1, HRA BEZ PRAVIDEL, NEBEŠTÍ JEZDCI, PAN TAU…, NOC KLAVÍRISTY, ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, SMRT STOPAŘEK, LUCIE, POSTRACH ULICE, BUBU A FILIP atd.).

Jako režisér debutoval úspěšnou dobrodružnou podívanou SMRT V SEDLE (1958) s Rudolfem Jelínkem. Za dva roky natočil špionážní drama PÁTÉ ODDĚLENÍ (1960), ale skutečné uznání si získal až díky realizaci a natočením ojedinělého českého vesmírného Sci – Fi dramatu z budoucnosti se Zdeňkem Štěpánkem IKARIE XB 1 (1963). V dekoracích IKARIE XB 1 stihl Polák natočit ještě dětský snímek s Jiřím Vršťalou KLAUN FERDINAND A RAKETA (1962), populární hlavně v NDR.

Během 60. až 80. let uvedl režisér do českých kin (kromě sestřihů svých seriálů) koprodukční (s NDR) komedii STRAŠNÁ ŽENA (1965), akční kriminálku HRA BEZ PRAVIDEL (1967), o českých letcích v anglické RAF válečné NEBESKÉ JEZDCE (1968), krimi NOC KLAVÍRISTY (1976) s Václavem Voskou v hlavní roli, legendární Sci – Fi komedii s časovými smyčkami a s Petrem Kostkou v titulní dvojroli ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977), kriminální film podle skutečné události SMRT STOPAŘEK (1979) s Markem Perepeczkem a nakonec i PANA TAUA (1988).

Jindřich Polák byl autorem též dvanácti divadelních her pro děti (například „Kouzelný domeček clowna Ferdinanda“). Se scenáristou a častým spolupracovníkem Otou Hofmanem a hercem Jiřím Vršťalou stvořil pro televizi v 50. letech populární postavičku klauna Ferdinanda, kterou s úspěchem převedli do Východního Německa na divadelní prkna Friedrichstadtpalastu a do německé televize.

Již od roku 1955 spolupracoval Polák jako externí režisér s televizí (loutkový STATEČNÝ CÍNOVÝ VOJÁČEK, pohádka CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY a oblíbené seriály LUCIE, POSTRACH ULICE, NÁVŠTĚVNÍCI, CHOBOTNICE Z II. PATRA a nebo KAČENKA A STRAŠIDLA). Tyto seriály vznikaly mj. ve spolupráci se zahraničními produkcemi a často byly sestříhány a uvedeny v kinech jako celovečerní hrané filmy.

Ovšem největší slávy a popularitu nejen v Československu a v řadě zemí světa si Jindřich Polák vydobyl postavou kouzelného chlapíka – Pan Tau. Dětské koprodukční (s Rakouskem a Západním Německem) příběhy PAN TAU… s Otto Šimánkem v hlavní roli byly natočeny nejdříve jako třináct středometrážních snímků, uváděné v kině i v televizi (1969 – 1972), dalších třináct dílu bylo natočeno pouze pro televizi (1973 – 1975) a zbylých sedm dílů natočil Polák opět pro televizi (1977 – 1978). Jako řada jiných jeho seriálů, i tento byl sestříhán do dvou celovečerních filmů POPLACH V OBLACÍCH (1978) a OD ZÍTŘKA NEČARUJI (1978) a naposledy samostatný PAN TAU (1988).

Kromě festivalových ocenění za své snímky a seriály získal Jindřich Polák například Zvláštní uznání ředitele festivalu X. přehlídky filmů pro děti a mládež ve Zlíně (1970) za PAN TAU, Zvláštní cenu poroty na XII. MF fantastických filmů a hororů ve španělském Sitges (1979) za komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM; Vyznamenání Za vynikající práci (1979); za SMRT STOPAŘEK Zvláštní cenu na XVIII. FČSF v Košicích (1980); titul Zasloužilého umělce (1980) a Cenu za celoživotní dílo na XLI. MFF filmů pro děti a mládež ve Zlíně (2001). Světově uznávaný a nejvýznamnější český režisér kriminálek, dětských filmů a Sci – Fi Jindřich Polák zemřel 22. srpna 2003 v Praze ve věku osmasedmdesáti let.

Jarda "krib" Lopour

Režijní filmografie

1999 Kačenka a strašidla (TV seriál)
1992 Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
1988 Pan Tau
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Chobotnice z II. patra
Veselé Vánoce přejí chobotnice
1984 ...a zase ta Lucie!
Lucie, postrach ulice
1983 Návštěvníci (TV seriál)
1980 Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
1979 Smrt stopařek
1978 Od zítřka nečaruji
Pan Tau a kouzelnice (TV film)
Pan Tau a která je ta pravá? (TV film)
Pan Tau na pionýrském táboře (TV film)
Pan Tau - Noc v safari (TV film)
Pan Tau - Od zítřka nečaruji (TV film)
Poplach v oblacích
1977 Pan Tau - Lov na slona (TV film)
Pan Tau - Poplach v oblacích (TV film)
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Noc klavíristy
1975 Pan Tau a Aladinova lampa (TV film)
Pan Tau a černý deštník (TV film)
Pan Tau a pes kozopes (TV film)
Pan Tau a pět hrušek a tři jablka (TV film)
Pan Tau a příliš velký balón (TV film)
Pan Tau a Robinson (TV film)
Pan Tau a rodinná slavnost (TV film)
Pan Tau a rosnička (TV film)
Pan Tau a velký ples (TV film)
Pan Tau a zlatý kufr (TV film)
Pan Tau jde do práce (TV film)
Pan Tau odchází (TV film)
Pan Tau se vrací (TV film)
1972 Hledá se pan Tau
Pan Tau a cesta kolem světa
Pan Tau a taxikář
Pan Tau a tisíc kouzel
Pan Tau to zařídí
Pan Tau v cirkusu
1970 Pan Tau a Claudie
Pan Tau a neděle
Pan Tau naděluje (TV film)
Pan Tau na horách
Pan Tau přichází
1969 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a samá voda
Pan Tau jde do školy
1968 Nebeští jezdci
1967 Hra bez pravidel
1966 Pan Tau - Das erste Abenteuer (TV film)
1965 Clown Ferdinand will schlafen
Strašná žena
1963 Ikarie XB 1
1962 Klaun Ferdinand a raketa
1960 Páté oddělení
1958 Smrt v sedle
1956 Císařovy nové šaty

Dokumentární

1983 Návštěva u Návštěvníků ...aneb jak se natáčel seriál

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2003 Předčasná úmrtí: Sobí ráno (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
2000 Zdeněk Liška (TV film)

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)