Železný stisk
USA, 1977, 109 min
Clint EastwoodHudba:
Jerry FieldingHrají:
Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, Bill McKinney, Mara CordayPlakáty
Ben Shockley je detektiv z Phoenixu, který má problémy s alkoholem.Právě jako nejméně schopný muž z oddělení je Ben zkorumpovaným náčelníkem pověřen vyzvednout v Las Vegas z vězení prostitutku Gus Mallyovou a dopravit ji do Phoenixu, kde má být svědkyní v soudním procesu. Benovi však cestou svítá, že nepůjde o úplně běžné svědectví. (woody)
gouryella
Jen dalsi film, kde si Clint dokazuje jakej je velkej machr.(23.5.2002)
imf
Unylou zápletku bychom mohli prominout při pohledu na rok vzniku a oblečení hlavní hrdinky (nápověda=moc ho není :), ale to tempo je vážně vražedné. Když člověk ví, kolik toho stihne Clint v jiných filmech, přijde mu to jako neuvěřitelné plýtvání celuloidem. Akční finále alespoň trochu napravuje reputaci a, přiznejme si to, všichni chceme být jako Clint... mám radši Harryho než Bena, ale kdyby stál tenhle týpek na mojí straně, hned bych byl klidnější. (60%)(11.6.2007)
woody
No jo Clint byl je a bude velkej machr.Zde zrovna hraje namachrovanýho policajtskýho vožralu.Od začátku je pronásledován jak svými kolegy, mafiány a dojde i na odporné nemyté tuláky ve vlaku, kterým dá samozřejmě co proto! Nejlepší ja závěr, kdy se Clint, společně s příčinou předešlých výbuchů a honiček Sondrou pokouší opancéřovaným autobusem dostat hlavními ulicemi Pheonixu přes celý policejní sbor (samozřejmě s puškami plnými ostrých) až k velitelství policie. Kdo neviděl neuvěří jak Clint dokáže udělat perfektní akční scénu jen s prázdnými ulicemi a pomalu nepojízdným autobusem.(3.11.2005)
Superpero
Clint to docela dobře zahrál a neuvěřitelně špatně zrežíroval, chvílema jsem fakt nevěřil svým očím. Ten film postrádá jekejkoliv náboj, dynamiku, šťávu a atmosféra byla pro Eastwooda asi sprosté slovo. Jedinné co zbylo je scénář, který nelze popsat bez použití sprostých slov, a feel drsných 70. let, takže se dočkáme oplzlých keců o sexu, špinavých poldů atd. atd. Vrcholem je finále kde asi miliarda policajtů asi 5 minut střílí do autobusu ve kterém jede Clint Eastwood s tou holkou, ale nenapadne je prostřílet tomu busu gumy!!!!!! Prostě neuvěřitelnej shit se kterym Clint šlápnul vedle opravdu mílovými kroky.(5.5.2006)
║Rozpočet $5,5milióna║Tržby USA $26,414,658║Tržby Celosvetovo $-║(24.4.2009)
B!shop
Takovej typicky netypickej Clint. Typickej v tom, ze se opet tvari jak nejvetsi drsnak pod sluncem co nema problem kohokoliv vyfuckovat nebo mu vyhrozovat s bouchackou a nechova se zrovna jak ukazkovej polda, netypickej v tom, ze v nejakejch prestrelkach nebo bitkach se moc neprosazuje. Jinak celej film zacina docela klasicky, chlastajici polda dostane nezajimavy poslani privezt svedka k soudu. Proste klasika. Problem je, ze svedka u soudu nechce ani policie, ani mafiani a tudiz behem chvilky je Clint na uteku a honi ho armada asi tak 100 mafianu a 500 poldu, ktery na nej na potkani strili vsim co maj po ruce. Takovejch poldu a pistoli fakt ve filmu jen tak neuvidite. Problem je, ze to je proste desne prehnany, kolikrat spis smesny a misty i nelogicky. Navic dve hodiny trochu moc. Lepsi 3*.(7.9.2010)
EdaS
Stylová béčková podívaná (s áčkovým rozpočtem) s charismatickou dvojkou Eastwood - Locke (ona teda není vyložená krasavice, ale něco na ní je a s Clintem jim to krásně jiskří). Místy je to hodně přestřelené až hloupé, ale já to prostě takhle můžu.(26.12.2008)
dobytek
Hlavní myšlenka filmu je docela dobrá, ale takovou hromadu chyb a nelogičností pohromadě jsem už hodně dlouho neviděl. Ze začátku to vypadalo hodně slibně, ale potom už to byla jen přehlídka toho, že Clinta Eastwooda zkrátka neni možný zabít. Kulky lítaj všude kolem, jenom ne do Clinta. A když už ho má na mušce sniper, tak ho trefí jenom do nohy. No a nakonec Clint projede autobusem ulicí, kde po stranách stojí asi 1000 fízlů a střílej do něj všim, co maj po ruce. Sice je ten autobus děravej jak řešeto, ale pořád jede dál a když se nakonec zastaví a Clint z něj vystoupí, tak těch cca 1000 fízlů na něj akorát čumí... Navíc mě teda dostala nehorázná stupidita dialogů. No napadlo by vás popisovat někoho takovymhle způsobem? " Ten chlap měl tvář jako z kamene a hlas jako z hrobky." Takhle prostě nikdo nemluví, natož kurva. Jo, tohle se ti, Clinte, prostě moc nepovedlo. 40% Víc ani prd...(29.10.2007)
choze
Clint, Sondra, úchvatný heroický plakát od Franka Frazetty a obrněný autobus rozestřílený kordonem uniformovaných policistů na sračky. Clintovy filmy se Sondrou Locke (jeho dlouholetou přítelkyní) jsou kapitola sama pro sebe. Locke nevypadala kdovíjak dobře a ani to nebyla žádná velká herečka a jen Clint ví, proč s ní hrál v celkem 6 filmech. A jen Clint ví, proč neudělal z GAUNTLETU další sequel DRSNÉHO HARRYHO. Každopádně jde o typické eastwoodovské akční béčko 70. let, se slibným námětem (připomínajícím námět posledního Harryho), průměrným scénářem a režií a sdostatkem akce, ne už tak úderných eastwoodovských dialogů a hlášek. Není to špatné, ale tenhle film měl na víc, mnohem víc.(10.1.2007)
sud
Když se na to podívám ze všech stran, je to přeci jen slabota a nejen z Clintových výtečných 70. let. Postavy a herecké výkony dobré, avšak občas vláčné tempo a závěrečná scéna s autobusem se mi zdá dosti přitažená za vlasy. Ale jo, i tak to jde. 50%.(2.3.2005)
sportovec
Je zvláštní - ale i zákonité alespoň v tom smyslu, jak se tomu domnívám rozumět - , že suverénní umělecký výkon a osobnostní charisma i z velmi rutinního a nanejvýš průměrného (mnohdy ani to ne) scénáře dokáží vykřesat zážitek, který utkví v paměti a povznese, ba ozvláštní i mnohokrát obehrané téma. Clint Eastwood nepochybně patří mezi nejlepší příklady této pozoruhodného, opravdu vzácného jevu.(16.10.2008)
Hunt
HUDBA: Jerry Fielding(29.10.2007)
ClintEastwood
Dal bych tomuto filmu plný počet hvězd, ale závěrečná scéna s autobusem byla tak přitažená za vlasy, že to celý film proměnilo spíš na parodii na akční filmy 70. let (ikdyž on tak byl Železný stisk skutečně zamýšlen - pocta slavným akčním snímkům). Jinak ale skvělá zábava a výborný Clint Eastwood, který narozdíl od série o Drsném Harrym působí velice nerozhodně, nejistě a naivně, což je velice zajímavý a zábavný pohled. Ať tak či onak, jedno je jisté. Už v roce 1977 Clint Eastwood opakovaně dokazoval, že je velice schopným režisérem a například scéna, kdy se po silnicích nahání vrtulník s Harleyem Davidsonem, který řídí Clint - patří k naprosté špičce tohoto zábavného a napínavého snímku.(17.11.2009)
LiVentura
Tvrdý policista svůj a život své svěřenkyně nedá lacino, i když jsou proti němu jeho vlastní lidé.. Místy dost překombinovaný, střelecky, film, ale Eastwoodovi odpustíte vše.! :-)(14.5.2012)
Vitason
Clint jede autem, Clint jede sanitkou, Clint jede policejním autem, Clint jede na motorce, Clint jede vlakem, Clint jede obrněným autobusem... uf. Jak sami vidíte, tak nic převratného se v Železném stisku neodehrává. Jedná se totiž o průměrné béčko, kterému sice nechybí akce, ale zato nápady. Vše je takové unylé a i to závěrečné cedníkování autobusu není žádná sláva. A když se k tomu přidá i to, že samotný Eastwood zde není příliš výrazný a film místo něj musí táhnout Sondra Locke v roli drsné prostitutky, při čemž vypadá jako něžný andílek, tak z toho vychází čistý šedý průměr, který neurazí, ale ani nenadchne.(18.10.2011)
jojinecko
Clinta v postavách drsňákov priam žerem, ale toto bolo príliš veľké sústo na strávenie... Darmo som mal celý čas vypnutý mozog, tie všetky logické lapsusy, triviálne dialógy a absolútne nehorázny záver sa fakt nedali stráviť. Okrem toho réžia značne zmätená a fádna, strihač sa tiež veľmi nezapotil, scenáristi si dali tak dva dni práce...výsledkom je The Gauntlet- narýchlo zbúchaná infantilná zlátanina.(26.3.2008)
Slarque
Pro Clinta mám asi slabost, takže jsem při hodnocení trochu přimhouřil oči. Jisté je, že mu takovéhle role skvěle sedly a jako režisér byl řemeslně zručný prakticky vždycky. Logika scénáře sice hapruje ještě více, než bývá běžný průměr akčních filmů a z policajtů dělá film větší blbce než české vtipy, ale celé to stále docela dobře funguje.(5.5.2006)
Bauer
58%??? No mně snad šálí zrak.Takových 75% a více by si to zasloužilo.Tohle je starej dobrej a drsnej Eastwood.Celkově je ten film dobrej a jako třešnička na dortu je skvělej konec s autobusem.(5.5.2006)
Chrustyn
Šílená nuda.(30.10.2007)
Kimon
Kdyby se uděloval Oscar za film, ve kterém se vystřílí nejvíc munice, pak tento pokleslý akční snímek by ho určitě získal. Tak plytký a ubohý scénář bych v režii Eastwooda nikdy nečekal. Ty westerny, ve kterých hrával a které také režíroval byly více přijatelnější. Pravda je, že jako začínající režisér musí každý, tedy i on, projít různými pokusy. Tento režijní začátek ale patří k těm nepovedeným, i když už nějaký ten rok režíroval. Ty přihlouplé odstřelovací akce americké policie (akce cedník) a neprůstřelnost našeho hlavního hrdiny (americký trpaslík je největší na světě) jsou až do nebe volající svou naivností (divák je hlupák, který vše sežere) a určeny snad jen pro "duchem jednoduchého" Pop-corňáka. Sláva, že Clint od té doby poněkud zestárnul, nabral trochu rozumu a nyní režíruje už přijatelnější snímky.(3.8.2009)