Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Snímek o rebelském mariňákovi byl ve své době zřejmě koncipován jako esence pravého chlapství, s odstupem času se ale stal místy-nechtěnou komedií nadupanou homoerotickými hláškami a scénami, kde Eastwood pravidelně ve snaze vymýtit ze svých svěřenců zženštilost osmdesátkové módy nutí svůj oddíl svlékat se do šortek a vytrhává jim náušnice. Clint ve snaze působit drsňácky chraptí jak Christian Bale v módu Batmana. Neváhá jako správný patriot odmítnout pašovaný doutník z Kuby, vyřeší problémy nemožného oddílu způsobené vedením bývalého skladníka, zvládne vojenskou operaci a ještě zvládá řešit rodinné situace svěřenců a svojí bývalou. U dnešního diváka musí Heartbreak Ridge působit jako zlý sen - je příliš dlouhý a zasazen mimo svůj původní koncept armádu dokonale zesměšňuje. Pro milovníky guilty pleasure nutno vidět. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

„Já jsem jebal, když byl Kristus ještě ucho.“ Ukrutně nahláškovaný Clint Eastwood, který si nebere servítky. Pobavil jsem se královsky. Škoda jen, že závěrečná pasáž z operace na Grenadě už mírně pokulhává. Nutno sledovat v původním českém dabingu, byť nedostatek dabérů je na opakujících se hlasech znát. „A potom to byla ta přičmoudlá v Bangkoku. Ta ji měla fakt napříč.“ (962., 3. VIII. 2014) ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Full Metal Jacket a G.I. Jane, přičemž z prvního zmiňovaného to nemá onu syrovou válečnou scenérii a z druhého drsnou odvázanost a testosteron. Eastwood je fajn drsňák a jeho osobní souboje s namakanými floutky námořní pěchoty jsou cool nasnímány. Ovšem akce jako taková (především ta závěrečná) je jeden velký nepřehledný zmatek. Nevím, na co si to Eastwood (za kamerou) hrál, ale výsledek je prachbídný a jako simulace války naprosto mimo. Lehce satirický podtext a spousta hlášek jsou fajn a vesměs vcelku trefné a v dané situaci vtipné. Everett McGill si zde trénoval svou drsnost a aroganci na Under Siege 2, kde je však ještě o několik tříd lepší a chladnější. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Tak túto opakovačku som si mohol odpustiť. Síce ani nedojalo ani neurazilo... ani pred tridsiatimi rokmi, ani teraz... ale z voleja viem si predstaviť milión iných prínosnejších "vypinakov"... tiež plnohodnotnejšie strávený čas so svojim dospievajúcim synom, hoci (vzhľadom na generačný rozdiel) prekvapujúco chvíľami až nadšeným fanúšikom Eastwooda... Napríklad sme radšej mohli dať posledného Shafta. No fakt! Až na pár podarených, dnes obzvlášť chrumkavých hlášok (Eastwood & Van Peebles) a prvých takmer brilantných 20 minút (ktoré ma pri preskúmavaní "terénu" v konečnom dôsledku oklamali) niet o čo stáť. Hlavne ako režisér (ktorý aj z fádneho scenára vymláti maximum) dospel Eastwood až v deväťdesiatkach. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdepak, Clinta Eastwooda si musím pamatovat jedině jako poručíka Morris Schafferra z dokonalého Where Eagles Dare a nikoliv jako seržanta Toma Highwaye z tohohle (u mě) docela propadáku. Jako parodie je to místy dobrý, ale jestli to Clint coby režisér myslel vážně, tak potěš koště.___ Příběh muže, který prožívá svůj velký a nesnadný comeback? Proč ne, sice už to tu bylo mockrát (a ještě bude, vděčné to téma), ale tímhle způsobem ne! Zbrojní seržant Highway je válečný veterán - mariňák, a s tím v podstatě propluje celým filmem. Jeho současné hrdinství je maximálně tak rafinovaná volba triček na ranní rozcvičku s mužstvem. Místy jsou dialogy hodně stupidní, především celou postavu jeho exmanželky a části scénáře s tím související bych škrtnul. Scénář vůbec se mi moc nepozdává, připadá mi (v kontextu jiných filmů pana Eastwooda) poměrně hodně nezvládnutý a jaksi uměle natahovaný.___ Je pravda, že se ve filmu dočkáme mnoha vtipnějších hlášek, ale i na ty musí být vhodná nálada. Clint doby seržant si dělá legraci úplně ze všeho a nejvíc z homosexuálů, do kterých si všichni vytrvale navzájem nadávají. S trochou nadsázky by se film dal dokonce označit jako antiteploušský, protože chvílemi už to bylo s těmi vtipy na čtyřprocentní minoritu až moc přehnané. "Napijem se na Johnsona a na všechny kousky, co jsme z něho nenašli." ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)
  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)
  • Kubánské obrněné transportéry, které útočí na na četu americké pěchoty, jsou BRDM-2. (Horryx)

Reklama

Reklama