Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r.1972 natočil během jednoho týdne legendární hongkongský herec a mistr bojových umění Bruce Lee tři akční scény ke svému nově připravovanému filmu Game of Death. V tomto snímku chtěl Bruce představit svůj vlastní bojový styl Jeet Kune Do a měl ztvárnit titulní roli bojovníka, který se musí dostat na vrchol pětipatrové pagody, přičemž každé patro hlídá strážce, jenž je mistrem jiného bojového umění. Natáčení však bylo záhy přerušeno, neboť Bruce dostal nabídku natočit svůj první film v Hollywoodu(Enter the Dragon, 1973). Po jeho dokončení se k projektu Game of Death vrátil,ale pouhý měsíc nato předčasně umírá a nedokončený materiál je na pět let uložen do trezoru.

V r.1978 se rozdělané látky chopil režisér filmu Enter the Dragon - Robert Clouse a Brucovi blízcí přátelé a spolupracovníci Sammo Hung, Robert Wall či Dan Inosanto a očekávaný snímek se konečně dočkal uvedení do kin.

Příběh byl lehce pozměněn. Hlavním hrdinou je herec a šampión v kung-fu Billy Lo, který se dostane do sporu s mafiánskou organizací, jenž se rozhodne nepohodlného soupeře odstranit. Billy Lo atentát jako zázrakem přežije a využije situace k předstírání vlastní smrti,aby se následně mohl vrátit a pomstít. Film je částečně sestřihem scén z Brucových starších snímků, zbývající sekvence byly natočeny pomocí dvojníka, kterého hráli přeborník v taekwondo Tai Chung Kim a herec a kaskadér Biao Yuen. Vyvrcholením příběhu jsou pak zmiňované tři scény uvnitř pagody se skutečným Brucem Lee. Nejvíce pozornosti jednoznačně poutá finálový souboj Davida s Goliášem, respektive Bruce s Hakimem v podání Kareem Abdul-Jabbara, v té době nejvyššího basketbalisty na světě. Klub NBA Los Angeles Lakers,za který Jabbar hrál, kvůli natáčení údajně pojistil jeho nohy na milion amerických dolarů! (Vojcl)

(více)

Recenze (120)

castor 

všechny recenze uživatele

Zbožňovaný akční herec Billy je atakován jistou organizací, která jej chce zastupovat, při nesouhlasu riskuje život svůj i své milé. Nakonec se ho přece jen pokusí odstranit, a tak se Billyho nejlepší možností stane předstírat vlastní smrt a splétat nitky pomsty. Další prostý snímek má zajímavou cestu vzniku. Vysoce produktivní Bruce Lee na něm začal pracovat v roce 1972, ale záhy dostává první celovečerní nabídku z Hollywoodu (Drak přichází) a práci na Hře smrti pozastavuje (natočil pouhé tři bojové sekvence). Na vrcholu slávy, která mohla být závratně vyšší, ale náhle umírá. Další mladý talent nenávratně odchází. Až v roce 1978 splácali zřejmě nenasytní producenti béčko Hra smrti, zkomponované z výše uvedených scén a nového materiálu, sesmoleném z odkoukaných gest slavného průkopníka. Maskovaní (vousy či černými brýlemi) dubléři se tak ocitají ve světě slizkých padouchů a triviálních dialogů („Napíchli jste mi telefon. Moc chytré.“), ve kterém několik vybroušených kaskadérských kousků bohužel vedle té vaty ztrácí na lesku. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Je sice zajímavý, pokusit se sestavit film, který měl původně v plánu ještě sám mistr... Ale ta kombinace nově natočeného s novým hercem a použití starých Bruceových záběrů (neříkejte mi, že si nikdo z tvůrců nevšiml rozdílné délky vlasů v záběrech ze starších filmů) působí neskutečně směšně... Výjimku tvoří mrazivý ( a autentický) záběr na Bruce v rakvi, jehož použití chtělo nejspíš dost velkou odvahu (nebo neúctu, jak se to vezme)... Alespoň že na konci se dočkáme slavných soubojů v pagodě... Za tyhle záběry dávám jednu hvězdu... ()

Reklama

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Ač tohle hodnocení, přesto jsem obdivovatelem Bruce-Leeho. Jenže tohle zpatlané cosi se hemží akorát jeho dablérem a střihy ze starších Bruceho filmů, kde tvůrci používali záběry zblízka Bruce-Leeho aby je vkládali do dějové vaty tohodle, to bylo až příliš. Nehledě na to, že jste vždy věděli kdy tam Bruce není, ale jeho dvojník či kdejaké jiné "triky" jakože to je on. Tudíž jedna hvězdička za posledních 30 minut kde je fakt Bruce Lee a jedna za hudbu. Konec, šmytec. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Předně bych chtěl říci, že Bruce Leeho mám rád, ale tenhle film je hodně slabý. Film s pár minutami Bruce Leeho a zbytek jedna velká taškařice. Ten obrázek přilepený na obličeji dvojníka na začátku, to je hotovo-dvacet. Tak špatně sestříhaný film jsem jaktěživ neviděl. Tohle prokoukne naprosto každý. Nevím jak hodnotit, Bruce obdivuju, ale tento film je otřesný. A velice podprůměrný výkon podává Colleen Campová, která opravdu neumí zahrát emoce... Kdo touží potom vidět, jak to Bruce chtěl opravdu natočit, ať se podívá na dokument Warriors Journey, kde jsou plné scény bez střihů (zde v tomto filmu bylo totiž i to málo, co se použilo z originálu sestříháno) a zapomene na tuhle sra*ku jednu hvězdu dávám za Bruce Leeho, víc to nejde. ()

Petr.Kocfeld 

všechny recenze uživatele

Hra smrti-Lee zde hraje herce a mistra v kung-fu Billyho Lo.Tento snimek neni spatny.Hodnotim jej 3/5.Lee i zde je dobry v akcnich scenach a malem zde prijde o zivot.O zivot skoro prijde pri nataceni filmu,kdy na nej cosi malem spadne...Asi jde o osvetleni k onomu filmu.Leeho tedy ceka jiny osud a v tomto filmu nema jen pratele,ale ma i nekolik nepratel...Plno akcnich scen a samotny Lee tento film zachranuji.Tento snimek ma sve osobite kouzlo...Souboje s mafiany jsou dobre. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Gig Young a mladičká Colleen Camp se do sebe při natáčení v roce 1978 zamilovali a následně i vzali, Gig Young ještě v témže roce zemřel ve věku 65 let. (Epistemolog)
  • Postavu Billy Lo (Bruce Lee) ve filmu hrají či dablují Tai Chung Kim a Biao Yuen. (Epistemolog)

Reklama

Reklama