foto

Bruce Lee

  • nar. 27.11.1940
    San Francisco, California, USA
  • zem. 20.7.1973 (32 let)
    Hong Kong
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Život této legendy začal 27.11.1940. Narodil se v americkém San Francisku v jedné čínské čtvrti. Bruce, vlastním jménem Lee Jun Fan, měl za rodiče čínského operního zpěváka a ženu německého původu. Ještě v dětství se přestěhovali do Hongkongu. Nebyl příliš kamarádský, a tak místo toho, aby si hrál venku s kamarády, byl uzavřený doma a učil se bojovému uměni kung-fu. Toto nepříliš známé umění přivedl k dokonalosti. Dokázal sám pojmenovat každý pohyb a úder a sám je všechny předvedl s absolutní přesností. Tím se stalo kung-fu nejpoužívanějším bojovým umění a můžeme za to vděčit pouze jemu.

Poté, co si v Hongkongu vydobil takovou slávu, se vypravil do Ameriky. Chtěl se stát novým akčním hrdinou a drsňákem typu Johna Wayna. Ze začátku to tento malý, hubený cizinec neměl vůbec jednoduché, a proto se rozhodl že bude studovat. Vystudoval filozofii na Washingtonské univerzitě. Uměl několik cizích jazyků. Kromě angličtiny uměl plynule japonsky, mandarínsky a kantonsky. V té době už si ho Hollywood konečně začal všímat. Hrál sice samé menší role, ovšem v Hollywoodu se stal známý. Několik herců, v čele se Stevem McQueenem a Jamesem Coburnem, od něho začali brát lece bojového umění. A tak už měl tento "Malý drak", tak mu v Hollywoodu říkali, bránu do do filmu otevřenou.

Většinou hrál ve filmech statečné Číňany, kteří bojují za svobodu svého národa. Při svých bojových scénách vydával různé zvuky zvířat, aby se tím víc soustředil. Často však utrpěl zranění hlavy nebo jiná vážná zranění. Jeho film NÁVRAT DRAKA vyvolal po celém světě davové šílenství a stal se tak jeho nejslavnějším dílem. Jeho premiéry se ale nedožil. Při natáčení HRY SE SMRTÍ se mu udělalo špatně a šel si domů lehnout. Už se ovšem nikdy nevzbudil. Příčinna smrti není dodnes jasná, ale hovoří se o krvácení z mozku na následky častých zranění hlavy. Zemřel 3 týdny před premiérou Návratu draka. Zanechal po sobě ženu Lindu a syna Brandona, kterého čekal podobný osud. Sám Bruce se ale stal legendou jak kung-fu, tak akčních filmů vůbec.

Milan "milka" Rozšafný

Herecká filmografie

Filmy

2000 Bruce Lee in G.O.D.: Shibôteki yûgi - a.z.
1999 Bruce Lee: The Legend Lives On (TV film) - a.z.
1981 Hra smrti 2 - a.z.
1980 Potomci Bruce Lee - a.z.
1979 Bruce Lee a jeho nejlepší boj
Velká pomsta Bruce Lee - a.z.
1978 Hra smrti
1977 Dům draka - a.z.
1976 Fury of the Dragon - a.z.
1974 Da jiao long - a.z.
The Green Hornet - a.z.
1973 Drak přichází
1972 Cesta draka
Pěst plná hněvu
1971 Velký šéf
1969 Sestřička
1960 Ren hai gu hong
1957 Lei yu
1956 Zao zhi dang cu wo bu jia
Zha dian na fu
1955 Ai (shang ji)
Ai (xia ji)
Er nu zhai
Gu er xing
Gu xing xue lei
1953 Ci mu lei
Fu zhi guo
Ku hai ming deng
Qian wan ren jia
Wei lou chun xiao
1951 Ren zhi Chu
1950 Xi lu xiang
1949 Meng li xi shi
1948 Fu gui fu yun
1946 The Birth of Mankind
1941 Golden Gate Girl

TV seriály

2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
1971 Longstreet (TV seriál)
1968 Blondie (TV seriál)
Here Come the Brides (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)
1966 Batman (TV seriál)
The Green Hornet (TV seriál)

Dokumentární

2016 Bruce Lee: Tracking the Dragon - a.z.
2014 Blue Gold: American Jeans - a.z.
2012 Já, Bruce Lee (TV film)
Too Young to Die (TV seriál) - a.z.
2009 Bruce Lee: In Pursuit of the Dragon - a.z.
Jak Bruce Lee změnil svět (TV film)
2003 Cinema Hong Kong: Kung Fu
I Love the '70s (TV seriál)
2002 Bruce Lee: The Immortal Dragon (TV film)
Jackie Chan: Fast, Funny and Furious
Modern Warriors (TV film)
Umění akce
2001 The Unbeatable Bruce Lee - a.z.
2000 Bruce Lee: Cesta bojovníka
1998 Bruce Lee: In His Own Words - a.z.
Mystic Origins of the Martial Arts
1995 Top Fighter
1994 Bruce Lee: The Lost Interview
Cinema of Vengeance
The Life of Bruce Lee (TV film) - a.z.
1993 Death by Misadventure - a.z.
Drakova kletba - a.z.
1992 Bruce Lee and Kung Fu Mania
To nejlepší z bojových umění
1990 Bruce Lee - Best of the Best
1984 Bruce Lee - Mistr bojových umění
1980 Fist of Fear, Touch of Death - a.z.
1973 Li xiao long di sheng yu si
The Last Days of Bruce Lee - a.z.
The Real Bruce Lee - a.z.

TV pořady

1966 The Milton Berle Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1978 Hra smrti
1972 Cesta draka

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(573)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace