Reklama

Reklama

Tulák z širých plání

  • Česko Tulák z horských plání (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neznají jeho jméno ani tvář, ale navždy si zapamatují den, kdy přijel do města... Tajuplný cizinec (C. Eastwood) se znenadání objeví v zapadlém městečku a je místními najat, aby je chránil před nájezdy pistolníků. Lidé však netuší, že tulák skrývá překvapivější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát, a když vezme spravedlnost do svých rukou, začnou se dít nečekané věci! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Výborný western režiséra a zároveň ako inak než aj hlavného predstaviteľa Clinta Eastwooda v jednej osobe. Koniec sa dal odhadnúť už v polovici, takže prekvapenie sa nekonalo. Ten koniec bol príliš rýchly. Hlavnú postavu bezmenného tuláka tu vytvoril herec Clint Eastwood. Používal tu rovnaký nezabudnuteľný kukuč ako u Harryho Callahana. Jednou ranou zlikviduje každého protivníka, ktorý buď nestačí ani vystreliť, alebo vystrieľa všetko, ale vedľa. Myslím si, že komentáre s nelichotivým hodnotením len potvrdzujú, že film nie je obyčajným príbehom z divokého západu. Diváci možno očakávajú plytký a jasný príbeh s čiernobielym dejom, ale to Tulák z šírych plání naozaj nie je. Pointa príbehu tak zostala zrejme mnohým divákom ukrytá. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pěkně drsný film, který začíná skvělým příjezdem Eastwoodova cizince do msta, které má lehnout popelem, i když o tom ještě ani neví. Tohle je skvěle zahrané i zrežírované. Film, kde fandíte člověku, který rozhodně není pomilováníhodný, ale přesto je to člověk, kterého chcete vidět porazit grázly. Clint se skvěle ujal jak režie, tak hlavní role. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Víte, vždycky jsem obdivoval hudební stránku Westernů. A to tu hudbu nemusí dělat zrovna Morricone. V tomto snímku si z hudbou pohrál Dee Barton a musím říci, že " mixoval " správně. Film podle scénáře Erneste Tidymana si natočil sám Clint Eastwood a zahrál si ( jak jinak ) i hlavní roli. DIALOG z úvodu filmu : BARMAN ( William O'gonnell ) - Přejete si ? TULÁK ( Clint Eastwood ) - Pivo a Whisky. BARMAN - Pivo není nic moc, ale jiný není. TULÁK - " jen se podívá " BARMAN - Chcete ještě něco ? TULÁK - Trochu klidu na pití. Jedna scéna mi tam neseděla...žena střílející do vany z vodou a ležící osobou...těžko při těch záběrech věřit, že se netrefila. Jinak neomezený kredit, to je Tulákova cena za ochranu města Lago. Někdy je potřeba udělat to, co je nutné a obyvatelé města Lago ( Hell ) mají své hříchy. Western, kde se hodně práská bičem. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný Eastwoodův western s takřka hororovou atmosférou. Minimálně poslední desetiminutovka a zejména scéna s bičem v plamenech westernový žánr hodně překračuje. Dočetl jsem se tu, že je jeho postava pěkný hajzl, já mu naopak fandil a jeho vypořádávání se s pokryteckou "morálkou" mě bavilo víc než jeho pistolnická kouzla. Po čertech skvělý film za pět prásknutí bičem. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Poměrně netradiční western o jedné pomstě. Clint zosobňuje hrdinu jak se patří: zamlklý drsňák s ostrým pohledem, ochotný i z malicherných příčin udělat kdekomu nový větrací otvor pro mozek, a uspokojit každou ženu (ať už dotyčná o podobnou službu má zájem či nikoliv), bere chudým i bohatým bez rozdílu a bez ohledu na jejich nesouhlas, vědom si své naprosté převahy... Takový typický kladný hrdina:-). Díky Eastwoodově cestě za pomstou a jejich vlastní ochranou absolvují obyvatelé městečka kurs střelby, stolařiny, ba i natěračský kurs, aby byla náležitě přivítána trojice padouchů, mířící k městu. Díky prostřihům z minulosti si divák poměrně rychle udělá představu o motivaci hlavního hrdiny, což sebou přináší značnou porci předvídatelnosti. Mysteriózní závěr s odhalením totožnosti mně osobně nesedl, rozhodla jsem se tedy, že jsem ho špatně pochopila a domyslela si alternativní konec:-). Solidní film, byť poněkud mimózní, udržel mě při vědomí i navzdory pokročilé noční hodině, což se nepodaří zdaleka každému snímku. 68% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (20)

  • Poté, co bylo město Lago přejmenováno na „Hell“ (Peklo), Clint Eastwood (Cizinec) říkal hercům a štábu: „Jděte do pekla!“ (Marek06)
  • „Tulák z širých plání se Johnu Waynovi nezamlouval a dal mi to najevo. Dokonce mi napsal dopis, ve kterém film hanil za to, že Divoký západ nezobrazuje pravdivě. Já jsem se však snažil oprostit od postav, které dříve představoval on, Gary Cooper a jim podobní,“ reagoval Clint Eastwood na kritiku svého kontroverzního snímku. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood (Cizinec) sám prozkoumával místa, když řídil pick-up po Oregonu, Nevadě a Kalifornii. Vybral si břehy jezera Mono, protože oblast považoval za vysoce fotogenickou. Další scény byly natočeny v Renu a v kalifornském Inyo National Forest. (Marek06)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama