Reklama

Reklama

Zahrajte mi "MISTY"

  • USA Play Misty for Me (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Clint Eastwood ve svém režijním debutu o psychické posedlosti ztvárnil i hlavní roli diskžokeje Davea Garvera, který má v místním rádiu vlastní show, v níž posluchačům předčítá básně, vypráví o svém životě nebo hraje na přání. A pravidelně každou noc mu telefonuje obdivovatelka s přitažlivým hlasem a žádá, aby jí zahrál skladbu Misty. Když se se svojí fanynkou Evelyn Draperovou (Jessica Walter) náhodně jednoho večera setká v baru, prožijí spolu krátký románek. Dave se ale po čase rozhodne jejich vztah ukončit a to i protože se plánuje vrátit k bývalé lásce, jenže Evelyn to tak nebere. Je schopná a ochotná dožadovat se Daveovy lásky i s nožem v ruce a brzy se všechno a všichni v Daveově životě stane potenciálním terčem Evelynina teroru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

salalala 

všechny recenze uživatele

Solidní debut, který vůbec nenaznačil možnosti, které Eastwood jakožto režisér měl a má. Tvůrce se tu obsadil do pro sebe netradiční role pronásledovaného muže, kterou zvládl velmi dobře, přece jen mu ale tak úplně nesedí, díky jeho zvláštnímu charismatu ji ovšem utáhne bez problému a divák nemá problém uvěřit, proč se na něj ženské tzv. lepí. Do role fanatické fanynky obsadil výbornou Jessicu Walter, která skvěle vystihla psychotickou postavu, která vypadá neškodně, když se ale přestane ovládat, jde z ní strach. Právě oni dva drží film nad vodou, protože režijně je znát, že jde o debut. Eastwood tu značně střídá atmosféru, která měla být hutnější a nevyhýbá se ani mnoha hluchým místům (příliš dlouhé milostné pasáže, scény z jazzového festivalu), které se samotným dějem vlastně nemají co společného. Určitá příběhová předvídatelnost k tomuto žánru tak nějak patří, takže to bych tvůrcům nevyčítal. Potěší ale zajímavé akční scény, které měly evokovat horor, což se úplně nepovedlo a chybí jim větší přehlednost, působivé ale svým způsobem jsou. Čtyři hvězdičky si film zaslouží tak hlavně kvůli příjemnému jazzovému doprovodu, na němž je vidět, že je to Eastwoodova srdcovka, a strhujícímu závěru, který není přepálený a protahovaný a v rámci možností je realistický. Play Misty for Me má k nejlepším eastwoodovkám hodně daleko a svým způsobem doplácí na to, že v rámci subžánru byl jedním z prvních a třeba taková Osudová přitažlivost je mnohem známější, za vidění ale rozhodně stojí už jen kvůli tomu, že Eastwood tu hraje něco trochu jiného a z dnešního pohledu dokázal, že netočil vždy jen ambiciózní a příběhově silná dramata. 70% ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood v roli diskožeje a zároveň jeho režisérská prvotina.Clint je pronásledován fanatickou fanynkou ,která mu nedá pokoj (dnes se to moderně nazívá stalking nebo tak nějak) ,ale když už se to celé dotýká i jeho přítelkyně tak Clint neváhá a ránou pěstí vše skoncuje.Jinak na filmu je sem tam vidět,že je to jeho první film coby režiséra,ale myšlence filmu to neubírá a za mě tím pádem celkově 75 % a čtyři hvězdy. ()

Reklama

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Jaké by to bylo příjemné být pohledným kalifornským diskžokejem, mít vlastní pořad v rádiu a kupu grupies, kterým se podlamují kolena při zvuku vašeho hlubokého a melodického hlasu. O něco méně příjemné by však bylo narazit na fanynku, která vám po jedné noci nezávazného sexu začne donášet domů nákupy, kazit vám kariérní schůzky, řezat si zápěstí ve vaší koupelně, řezat do vašeho portrétu i do vaší služebné a vůbec mít až nezdravě velkou zálibu v rozličných ostrých předmětech. Podobných námětů o šílené ženě zamilované až na smrt do muže, který do ní až tak oddaně zamilovaný není tu už bylo více - v čem však Eastwoodův raný film vyniká nad obdobné filmy je brilantní režie, nápadité stylistické postupy a naprosto bezchybné herecké výkony. Co mě přijde lehce znepokojivé (nikoliv na filmu, ale na mě samotném) je mé neustálé se vracení k myšlence na to, jaké by bylo mít za fanynku číslo jedna tak neskonale přitažlivou ženu, jako je Jessica Walter. A to i přes všechnu její zcela nezpochybnitelnou vyšinutost a zřetelné vražedné sklony. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jessica Walter pravděpodobně ve své životní roli je opravdu až démonické. Z té postavy šla nefalšovaná hrůza a mnoho scén je tu opravdu s neuvěřitelně tísnivou atmosférou. Clint je tu naopak takový trochu nemastný neslaný, ale jde to. Z dnešního úhlu pohledu je vtipná (možná až zarážející) ta cca. 10 minutová "sluníčková" scéna před finální katarzí filmu, ale to je nutné brát jako otisk doby. Velmi povedený snímek. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pobřeží slunné Kalifornie v doznívající éře květinových dětí je atraktivním dějištěm dramatu, postupně měnícího se na drsný psychothriller. Clint Eastwood v nezvykle nefrajerské roli hrající a stejně tak netradičně hitchcockovsky režírující (navíc debutující) rozhodně nezklamal. Mezi nejlepší eastwoodovky, ani mezi špičky žánru bych MISTY sice neřadil, ale nadprůměrná podívaná to bezesporu i po letech je. 75%. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (16)

  • Clint Eastwood mal podobnú skúsenosť v reálnom živote asi pred 21 rokmi, keď ho prenasledovala bývalá priateľka a po rozchode s ním sa mu vyhrážala samovraždou. (westerns)
  • Misty je jazzový standard, který v roce 1954 napsal pianista Erroll Garner. Zkomponoval ji jako instrumentální skladbu v tradičním 32taktovém formátu a nahrál ji na album „Contrasts“. Text písně později přidal Johnny Burke. Skladba se objevila na albu „Heavenly“ Johnnyho Mathise z roku 1959 a tato nahrávka se ještě téhož roku dostala na 12. místo amerického žebříčku popových singlů. Od té doby se stala Mathisovou charakteristickou písní. (sator)
  • Studio film Eastwoodovi svěřilo pod podmínkou, že ho natočí bez nároku na honorář. Clint Eastwood rád souhlasil a natočil svůj režijní debut. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama