Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

A do...pr...de...le... tohle myslí vážně? Upřímně jsem trošku v šoku, já si naivně myslel, že postávající, do mikrofonu křičící podivíni, vykřikující Halelujah atd. jsou jen "za mořem" a světe div se, u nás je to v podstatě stejné?! Evoluce je podle nich blbost, hehe, ale jak je vidět, tak i samotná církev prošla vývojem. Za pár let budou nosit kazatelé barevné nátělníky s čísly basketbalových hráču a mše bude začínat větou: " Dj, spin that shit." Hrozný dokument (obsahem i zpracováním). ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím víru, jak někteří mylně činí hlavně u dokumentů s náboženskou tématikou, ale dokument jako takový. A ten mi přišel jako nedotažené domácí cvičení. S rebelskými sklony, které autorka měla tak možná před natáčením, ale ve filmu se projevily tak max. kouřením s kamarádkou na balkónku a výběrem tématu, které je ták (ne)vděčné. Myslím, že svoji vlastní zkušenost mohla autorka využít o něco líp a nejenom pro záminku třídního srazu. Snad příště. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Jesus Camp light, haleluja. Přestože tento film neobsahuje tak silné scény jako Jesus Camp, haleluja, tak tím, že se odehrává v ČR a SR, získává na, haleluja, působivosti. Je až děsivé si uvědomit, haleluja, že k tomu vymývání mozků malých dětí, haleluja, a nejen dětí, nedochází jen někde na druhém konci, haleluja, světa, ale přímo za našimi zády. Tereza Nvotová je talentovaná holka, haleluja, a kdyby šlo o její absolventský film, dal bych jí z fleku jedničku, haleluja, nicméně na plnohodnotný film pro kina je to trochu málo. Haleluja. Ale určitě bych ho nechal promítat ve školách, haleluja, pokud možno s vysvětlujícím komentářem, aby jej nějaká tupější děcka nepochopila špatně. Haleluja! Haleluja!! Ježíš je borec!!! Haleluja!!!! ()

heyda 

všechny recenze uživatele

OH MY GOD, a to já myslel, že takový šílenosti fungují jen v USA. Těch malých dětí je mi líto. Už takhle od malička čelit diktatuře v podání ženské, která za každým slovem řekne Haleluja, protože vlastně nemá co říct. Zakáže jim hrát si s kostičkama, dojít si na záchod, protože Ježíš si taky nemohl odskočit. Hustí do nich takové kecy jako, že Ježíš je největší borec borců. Ty děcka až vyrostou, tak budou totálně mimo. Ježíš jako hrdina pro děti, něco jako superman. To se na mě nezlobte, ale tihle hlásači víry by zasloužili pozavírat do věznic s nejvyšší ostrahou. Místo, aby hlásali třeba nějaké morální zásady a hodnoty např. jak se chovat k druhým lidem, že každý člověk má v životě nějaké povinnosti, které musí dodržovat. Ale tihle s prominutím kreténi, kteří v našich luzích a hájích vykřikují hesla jako Bůh je skvělý - haleluja - bůh vás miluje - haleluja, ti naši společnost ničí. Můžete si všimnout, jak si ty malý děcka chtějí hrát a né poslouchat ty kraviny. Nejsmutnější je to, co se pak stalo tomu klukovi. kdy se mu pod tím tlakem zjevují různé halucinace apod. To je už docela síla! ... Naopak se mi líbila ta holčička. Ta to vystihla nejlépe, když jim ta kravka vysvětlovala, že byl Bůh (vousatý) a byla nějaká holka a oni se spolu spojili v jednoho člověka. Ta holčička na to odvětí: ´´A pak ta holčička měla fousy.´´ To je racionální uvažování malého dítěte. Nejvíc to nandala tomu učiteli ta sympatická mladá Slovenka, která na plnou hubu řekla, že si z toho mládí pamatuje jen to, že Beatles jsou satanisti. Čímž mu dala smeč a já jí tleskám. Smutnější je však to, že z té skupinky mladých lidí (vysokoškoláků nebo už pracantů) se jen 2 dívají na tu minulost s trochou odporu. Je to tato hezká slečna a ten mladý kluk Zoro, který studuje psychologii. Názor Terky Nvotové na její dětství v křesťanské škole tam bohužel nezazněl, ale leccos si můžeme z dokumentu domyslet. 50% ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Jako religionista jsem ocenil záběry z echt charismatického evangelikálního prostředí a snahu režisérky o nezaujatost. Jako milovník češtiny jsem málem vyletěl z kůže nad frázemi typu "Ježíš tě totálně miluje", "Ježíš je absolutní borec" nebo "Musíme chytit ducha Bible" (Wow! Misionáří hnutí Víry zjevně z USA nejen přinesli "evangelium prosperity", ale nechali si též odborně zamerikanizovat mateřštinu). Jako křesťan jsem byl - už leta jsem - na rozpacích z teologie podobných hurá křesťanských skupin, které prokládají "radostnou zvěst" o bohatství a zdraví rytmickou pop music a v nichž se hysterie, případně ztráta sebeovládání považuje za projev Ducha svatého. A jako divák jsem trochu litoval, že byl film tak zmatený, neměl směr a jen neškodně klouzal po povrchu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama