Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

karnifex 

všechny recenze uživatele

Ať už je oficiálním tématem pořadu Habsburská monarchie nebo doba prvních přemyslovců, debata se nakonec téměř vždy vede o komunismu - a tom, jak byl špatný. Vladimír Kučera je ideologicky natolik přesvědčený, že to občas působí až nedůvěryhodně (a samozřejmě také směšně). Kdoví, zda nemá doma v pokojíčku tajný oltáříček s Leninem, Stalinem a Gottwaldem, ke kterému se po každém natáčení se slzami obrací: "Promiňte, já jinak nemoh´". ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Trocha na oživenie pamäti. Príbeh : Židia v protektorátu a v Slovenskom štáte. V roku 1939 došlo k rozdeleniu Československej republiky a tým aj k rozdielnym formám holokaustu. V Čechách arizácia židovského majetku bolo plne v nemeckých rukách a samotní Česi sa skôr snažili o podlomenie ich sebavedomia. Boli to rôzne zákazy, nesmeli chodiť do kín, divadiel, reštaurácii, boli vylučovaní z rôznych nákupov, nemohli chodiť po ôsmej von, do parkov a podobne. Nakoniec se po roku 1941 psychologické ponižovanie Židov začalo meniť vo fyzickú likvidáciu. Smutnú úlohu tu zohral Terezín, ktorého bránami prešlo okolo 140 000 Židov. V Čechách k pogromom po skončení vojny takmer nedochádzalo. V Slovenskom štáte si rasovú segregáciu vykonávali sami Slováci podľa pokynov z Ríše. Prvý transport odišiel 25.3.1942 z Popradu a do októbra bolo transportovaných 57752 židov. Slovenská vláda platila Nemecku za každého odsunutého Žida 500 ríšskych mariek. Tuka žiadal nemeckú stranu, aby podpísali zmluvu s tým, že za tento poplatok sa Nemci zaručia, že Židia sa späť už nevrátia. Toto Nemci odmietli. Vojna skončila a Židia, ktorí prežili sa vracajú domov, na Slovensku bolo obrovské množstvo arizátorov, ktorí sa takto získaného majetku nechceli vzdať a tak dochádzalo k pogromu (viď Topolčany). ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Další z dokladů přínosu, ba potřebnosti, veřejnoprávní televize (a jejího zdarma přístupného digitálního archivu, muhehe). Historie.cs je naučným historickým pořadem sice tradičního, lehce usedlého stylu, kde se sedí kolem stolu a debatuje se, ale věnuje se širokému spektru událostí/témat/institutů, které se objevily v našich dějinách a více či méně s nimi hýbaly - má ovšem velmi daleko k suchopárnému dějepisnému výkladu, který spousta studentů zná ze středních škol všech typů (já naštěstí ne, protože jsem měl tu čest s panem profesorem Koutem), protože jde o fundované diskuze, které namísto chrlení dat a jmen vysvětlují souvislosti a takového toho "ducha doby". Prostě na tohle dávejte moje koncesionářské poplatky a budu naprosto spokojen;) 80% ()

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Jak se píše v mnoha komentářích, zajímavost jednotlivých dílů je kolísavá. Ale osobně jsem nenarazil na žádný, který by byl pod tři hvězdičky. Každopádně je to také dáno tím, že každého z historie zajímá jiné období a jiná oblast. Jen doufám, že pořad zůstane zachován v tomto konzervativním formátu a nesprasí ho tím, že moderátor bude běhat po interaktivním studiu... Celkově jeden z nejlepších pořadů ČT. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad o historii v němž vystupují převážně skuteční historici a to fundovaně vybraní. Například v BBC standard, v rámci ČT něco dosti nevídaného. Připočteme-li k domu obrovské množství dílů a tedy i zpracovaných historických událostí, pak je třeba říci že málokdy lze v našem mediálním prostoru najít kvalitnější a fundovanější materiál k novodobé i starší české historii. Vytýkat lze pouze jednotlivosti, například to že hosté nekomentují prostřihy v podobě historických materiálů či rozhovorů. To přitom může být velmi zavádějící, zvlášť pokud se k historickým tématům zdánlivě fundovaně ale ve skutečnosti zpravidla naprosto tendenčně a mylně vyjadřují například spisovatelé či politici... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: Matematicka, berg.12, Radek99, Gemini a určitě ještě řada dalších ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama