Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Na to, že fotbal není moje hobby, jsem si film docela užila. Postava velkohubého natřásajícího se trenéra dostala v podání M. Sheena i nenápadné odstíny skrývané nejistoty (jen výrazy obličeje, ne však vtělené do slov). Líbilo se mi i střihové pojetí a zejména zkratkovitě natočené zápasy (často je ukázané skóre). Což bohatě a víc než dost stačilo a kolikrát to mělo i větší sílu, než kdyby se tam upachtěně snažili markýrovat dávno odehrané hry. Protože, i když šlo hlavně o fotbal, film byl především o sebestředné umanutosti jednoho asi dost nepříjemného chlapíka, který ale evidentně fotbalu rozuměl. SHRNUTÍ: Nechali by ho tahle autoritativně a individualisticky trénovat i dnes? Myslím, že ne. Těch prachů ve fotbale je ještě víc a řekla bych, že sport dost svazují, příliš se z toho dělá penězovod a méně zábava a dřina. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa bude páčiť nám, našim otcom a všetkým, ktorí si tohoto maníka nemýlia s ich predavačom v trafike a majú aspoň slabé tušenie, kto to bol. Atmosféra anglických klubov 70tych rokov skvelá, otcovia si zaspomínajú ako sa v tých časoch preháňali po trávnikoch našich dedín a hrali zápasy za vyprážaný syr a pivo, mladšie ročníky zhodnotia, aké to bolo, keď sa hrávalo v klasických teplákoch bez loga nejakej nadnárodnej spoločnosti a dámy si hádam aspoň užijú symaťáka Michaela Sheena. No a ja patrím k divákom, ktorých Damned United potešil komplexne. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Fotbalovému fanouškovi plesá srdce radostí. Filmů s fotbalovou tématikou totiž nevzniká mnoho a ještě méně jich je kvalitních. Naštěstí mezi ně patří i tenhle zeširoka uchopený příběh legendy jako je Brian Clough (a také Petera Taylora a Dona Revieho), který potěší upřímností, skvělým obsazením a prostředím, které nás vrací o 40 let zpátky. Středobodem je právě velkohubý charismatický trenér, který diváka dokáže neustále bavit. Z tvrdých utkání není bohužel ukázáno příliš, ale nevadí to, protože tu jde o něco jiného. O celé tehdejší chápání fotbalu, úspěchů i jedno obrovské ego, které jednou muselo narazit. PS: většina tu předhazuje Mourinha, ale vždyť ani není Cloughovi podobný tak, jak tvrdíte. Mourinho jedná s maximální možnou vypočítavostí a taktikou, provokuje a přenáší tlak z hráčů na sebe. Tam kde Mourinho ví co dělá, tam Clough narážel na své ego a nepromyšlené jednání. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý film. O Premier Leaugue v 70. letech jsem nevěděl zhola nic stejně tak o Brianu Cloughovi. Po zkouknutí toho, co dokázal s Derby County a Nottinghamem Forrest mi už loňský titul Leicesteru nepřipadá tak jedinečný. Michael Sheen tu byl perfektní a to ho jinak moc rád nemám. Líbil se mi kámošskej vztah s Timothy Spallem. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemam moc rád sportovní filmy, kde se dohromady míchaj archivní záběry ze skutečnejch zápasů a do toho občas nějakej detail na herce, který předstíraj, že uměj hrát fotbal. Zejména ten obtloustlej, kudrnatej zrzoun, co hrál Bremnera, byl teda ukázkovej drnokop. Tady se naštěstí odehrává děj hlavně v zákulisí. Na hřiště se moc často nepodíváme. Jinak na celym filmu se mi nejvíc líbila scéna, kdy si jeden borec dával asi tak 5 minut před začátkem utkání v šatně cigáro. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Filmovalo sa na autentických miestach, a to v meste Leeds, Chesterfield, Scarborough, Wakefield či na španielskom ostrove Mallorka. (MikaelSVK)
  • Brian Clough nebyl jen vynikajícím trenérem, ale také během své aktivní kariéry výborným útočníkem, kdy v letech 1955 až 1964 za Middlesbrough a Sunderland nastřílel v 274 ligových utkání 251 branek. (ragnar1)
  • Kromě samotného Clougha (zemřel v roce 2004 na rakovinu žaludku) se filmu nedožili ani mnozí další aktéři: asistent Petr Taylor, trenérský rival Don Revie anebo kapitán Leedsu Billy Bremner. (curfew77)

Reklama

Reklama