Reklama

Reklama

Neberte nám princeznu

(TV film)
  • Československo Neberte nám princeznú (více)

Obsahy(1)

Hrdinka príbehu Katka sa naozaj nemôže na nič sťažovať. Má dostatok všetkého, môže žiť bezstarostne, rodičia jej kúpia, na čo si len spomenie. A predsa... Katkini rodičia si vo víre povinností a záľub nenájdu čas na to najdôležitejšie - na vlastné dieťa. A Katku to, samozrejme, veľmi trápi. (oficiální text distributora)

Recenze (94)

Turiec 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších muzikálov pre deti, a keď vezmeme do úvahy, že hlavné postavy hrajú neherci – speváci, možno ich herecký výkon považovať za slušný. Film je našťastie len nepatrne postihnutý propagandou, čo sa prejavuje napríklad tým, že detský domov vyzerá takmer dokonale a len jedno z detí na izbe je malý cigánik. Moje skúsenosti sú opačné. ()

Darckol 

všechny recenze uživatele

Ó, áno, filmová legenda... Po zhliadnutí konštatujem - nie je to zlé, má to pár dobrých fórov a nezabudnuteľných piesní, ale nedokázalo ma to až tak veľmi zaujať (resp, ma to to veľmi nebavilo :)). Ledva 4,5/10 a pruhovaný Meky tomu položil základ (Gombitová občas dávala také vysoké tóny až ma pílili uši...) ()

Reklama

Anetulicek 

všechny recenze uživatele

Nostalgické a chytľavé piesne, ktoré rezonujú v celom muzikále sa odrazilo na hodnotení...Marika a Meky, jednoducho nie sú herci, to je viac než citeľné, ale naproti tomu, musím uznať, že sledovať ten amaterizmus tej doby v celku pobavil. Všetci spievajú skvelo, deti sú milé, pán Sobota je tak akosi do počtu... 4* ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nikto bez nostalgie určite nebude tento muzikál považovať za geniálne dielo. Hrajúci speváci ako herci nie sú žiadne terno, navyše slovenčina je od tých českých otrasná (ale pri speve je záhadne ok), dialógy akoby písal šiestak na základnej škole... Ale... Ale okrem nostalgie aj dnes funguje toľko zložiek muzikálu, obraz, hudba, rozprávková krajina oproti sterilnému prostrediu detského domova. Túžba detí po pochopení a po rozprávke nekončí asi v žiadnom veku, ako nás Marika presvedčila. Keď zaznie Spravilo sa to samo, tak som namäkko. Alebo aj keď sa objaví rebel Žbirka v dúhovom (už vtedy!) svetri a postaví do pozoru celú kráľovskú rodinu. Jednoducho tento muzikál by mala vidieť každá generácia a určite si vždy nájde vďačného diváka. –––– Fakt, ty nie si žiadna princezná. Si obyčajná mama. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Naivita hereckých výkonů je dána výchozí zápletkou - zobrazením vztahů mezi rodiči a dětmi. Vazba je zesílena ještě tím, že hlavní hrdinka Katka je jedináček. Televizní film zaujme hlavně příznivce Mariky Gombitové, Marie Rottrové a Miro Žbirky. Tvůrcům slouží ke cti umné propojení písniček, takže snímek lze klidně označit i jako muzikál. Odvyprávění příběhu pomocí jednotlivých písniček má mnohem větší spád než mluvené mezihry. Díky přiměřené stopáži však příběh nenudí a navíc ve druhé polovině, která se odehrává v dětském domově, je využitý i motiv "hry na princeznu". Nadčasové zobrazení symbolu šatů, triček (potažmo hmotných věcí), kterými si rodiče kupují své potomky. Obě zpěvačky dokázaly přes věkový rozdíl pouhých 16 let dobře zahrát vztah dcery a matky. Z hudebního hlediska je zajímavá písnička "Dieťa z dobrej rodiny", kterou v úvodu zpívá pouze Marika Gombitová a následně v úpravě ji zpívá s Miro Žbirkou. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (33)

  • Povestný pestrofarebný pásikový vlnený sveter, ktorý mal Miroslav Žbirka (Katkin priateľ) po celú dobu na sebe a bol symbolom muzikálu, si chcel Miro zobrať, ale mu ho nechceli dať. Neskôr ho rozčúlilo, keď videl tento sveter v 80.okoch v programe Ivana Mládka, kde ho spoznal v jednej scénke. Následne preto požiadal produkciu, či by tento sveter mohol aspoň ešte raz vidieť ale nebolo mu vyhovené. Miro sa nikdy nedozvedel, či originál sveter z filmu ešte existuje. Keď sa v Bratislave na Novej scéne hral tento muzikál, vyrobili nový identický sveter. (Raccoon.city)
  • Mariu Rottrovú vtedajšie vedenie televízie v muzikáli veľmi nechcelo, ale dramaturgičke Gabriele Vyskočilovej sa ju podarilo pretlačiť. (Raccoon.city)
  • Režisér raz tak nakričal na detských hercov, že sa až rozplakali. Dôvodom bolo, že predčasne zjedli rožky. Režisér kričal: "S čím teraz budeme hrať!?" (Raccoon.city)

Reklama

Reklama