Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Proč je zrovna můj syn hloupej, ale tak hloupej, Dilino?", běduje chudý romský uhlíř. Jeho syn Dilino je opravdu hodný chlapec, přesto však působí rodičům nemalé starosti. Moc rozumu nepobral, takže uhlířské rodině není příliš k užitku, a ještě ke všemu má všelijaké bláznivé nápady. Například nutí svého nešťastného otce, aby pro něj šel žádat o ruku samotné princezny! To mu snad sám čert nakukal! Kdo to jakživ slyšel, aby král dal jedinou dceru nějakému chudému uhlířskému synkovi? Copak by ho taková bohatá holka chtěla? Proč si jenom kluk radši nevybere sobě rovnou? Cožpak tenhle nápad může přinést štěstí hlupákovi, který ani neví, jak takové štěstí vypadá? Veselá romská pohádka s písničkami se natáčela na jaře 2008 na hradě Houska, v Mělníce a okolí. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (47)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jako lekce z romštiny velmi dobré (nejen slovník, ale i hudba, tanec). Jako pohádka slabší (hlavně scénář spěje odnikud/ z lesní jeskyně nikam/ na zámek). Občas sice zajiskří čert (Jiří Lábus), nebo cikánská rodinka (Filip Cíl, Miroslav Táborský), ale královský dvůr působí dost bizarně. Zajímavostí je, že v pohádce hraje celá smečka psů. Trojici rotvajlera (známý z Pojišťovny), howavarta a křížence dalmatina (zahráli si v Ordinaci) Dilino zkrotil pohledem. ()

sportovec odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud měla být záměrem pohádky rehabilitace proslulého Čunkova výroku o patologických přednostech osmahlosti před gádžovskou bělostí, lze mluvit jen o velmi problematickém úspěchu. Fabule pohádky je pokřivená do naprosté neprofesionality (král-schéma, nezvládnutá linie čerta, o jehož vysvobození či nevysvobození se nedozvíme vůbec nic stejně tak jako o osudu "zlatého uhlí") s pětiletkovým vrcholem v náhlém nabytí rozumu a zkušenosti hlavní postavy, výstižně pojmenované ne Honzou, ale Hlupákem. Za zmínku stojí i neorganické střídání oslovení Rom a Cikán, z něhož musí být jelenem i ten, kdo je o věci našich spoluobčanů poučen hlouběji. V pohádce nevystupují ani v náznaku živí lidé, ale schémata (princezna, které bez jakékoliv přípravy nevadí pronikavá "změna" životního stylu i to jak, suverénně rozhoduje o odnětí vyznamenání elitnímu vojákovi svého otce; moment věrohodný jako tvrzení o suchosti vody). Většinově záporné odezvy na webu ČsT jsou dokonce masově mazány. Nezvládnutá pohádka jen potvrzuje polistopadový úpadek tvorby pro děti a mládež a vzbuzuje vyhroceně kontroverzní pocity. Za tenčí konec v každém případě tahá ne rozmrzelý divák, ale tvůrci, kteří prokázali, že neví, co chtějí, a nedají pokoj, dokud toho nedosáhnou. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Jestli tato pohádka měla přiblížit bílým dětem romské etnikum, tak se to rozhodně nepovedlo. Jedna z mála pohádek, kde bez práce jsou téměř celý film koláče (i když aspoň ke konci přeci jen musí hlavní hrdina konečně pracovat). Hlupákovi čert naděluje vlastně jen za to, že mu hrdina neškodí (jakoby nám autoři říkali, že Rómům dávat je dobře, protože nám neškodí). Nechci tu psát žádné antietnické řeči, ale opravdu mě tento film zvedal až do konce zlobou z křesla. Už vidím princeznu, která si vezme otrhaného cikána. Nedělejme z dětí hlupáky. Raději jim dejme hezké neškodně výchovné pořady než tuhle nesmyslnou patlaninu. Jedna hvězda jen za dokonalého naturalizovaného cikána Táborského. Pohádka byla natočena v Mělníku, Lobči, Vojtěchově a na hradě Houska. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nejdražší na týhle pohádce bylo asi solárko pro Filipa Cíla, ale ani to mu nepomohlo v tom, aby vypadal jako cikán (hurá pohádka, která se nesnaží být za každou cenu korektní a držet do kolečka do kola označení rom) a je to vidět hlavně když "tancuje" (aneb louská prstama) s romskejma dívčinama.. Ne že bych od pohádek vyžadoval nějaký enormní rozpočty, přece jenom kostýmů jsou desítky volných, nějaký komparz se taky najde... Ale peníze zdá se chyběli na pronájem zámku, protože si nedovedu představit jiný důvod než časový press pro tak bídně natočení scény v něm, kde se hlavní postava tváří zmateně, nebo se lidi (obzvláště děti) neustále koukají do kamery (a to ani nemluvím, že z celého zámku je využita jedna místnost, předzámčí, nádvoří a na dvě scény zahrada), zatímco scény venku jsou minimálně herecky výborné. Scénář bohužel taky nic moc a konec je nechutně natahovanej, navíc použité písničky vyvolávají asociace jakékoli, jen ne k "romský" kultuře a je úplně jedno, jak často při nich bude kdokoli řvát hej.. Snad jedna z mála příjemných věcí byla sošnost princezny, ale jelikož tohle nenatočil Lars von Trier, tak to nemůže hodnocení z podprůměru vytáhnout nic. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Nejsem dítě, těžko hodnotit z pozice malého diváka. Zřejmě ve spoustě scénách potěší a rozesměje. Z pozice dospělého nelze přehlédnout záměrný výchovný podtext, kdy utlačovaná menšina, dostává prostor aby i ona mohla ke štěstí přijít tak jako odedávna chudý junák v pohádkách. Nechci se zde pouštět na tenký led koho tohle byl záměr a tak raději z filmového či spíše televizně produkčního hlediska mohu říci, že dílo je klasicky česky zfušované a herecké výkony krom Táborského nijaké. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Pohádka byla natočena v Mělníku, Lobči, Vojtěchově a na hradě Houska. (otík)

Reklama

Reklama