• Brouk

Krátce: OPP = obzvláště pitomá pohádka(8.1.2010)

V porovnání se včerejší Láskou rohatou je tohle o jednu úroveň výš. Hlavně jsem z toho sem tam cítil, že se fakt dívám na pohádku, ne na blbý TV film. Lepší tři s tím, že Marika je zatraceně krásná (nejen jako) princezna!(25.12.2009)

• sportovec

Pokud měla být záměrem pohádky rehabilitace proslulého Čunkova výroku o patologických přednostech osmahlosti před gádžovskou bělostí, lze mluvit jen o velmi problematickém úspěchu. Fabule pohádky je pokřivená do naprosté neprofesionality (král-schéma, nezvládnutá linie čerta, o jehož vysvobození či nevysvobození se nedozvíme vůbec nic stejně tak jako o osudu "zlatého uhlí") s pětiletkovým vrcholem v náhlém nabytí rozumu a zkušenosti hlavní postavy, výstižně pojmenované ne Honzou, ale Hlupákem. Za zmínku stojí i neorganické střídání oslovení Rom a Cikán, z něhož musí být jelenem i ten, kdo je o věci našich spoluobčanů poučen hlouběji. V pohádce nevystupují ani v náznaku živí lidé, ale schémata (princezna, které bez jakékoliv přípravy nevadí pronikavá "změna" životního stylu i to jak, suverénně rozhoduje o odnětí vyznamenání elitnímu vojákovi svého otce; moment věrohodný jako tvrzení o suchosti vody). Většinově záporné odezvy na webu ČsT jsou dokonce masově mazány. Nezvládnutá pohádka jen potvrzuje polistopadový úpadek tvorby pro děti a mládež a vzbuzuje vyhroceně kontroverzní pocity. Za tenčí konec v každém případě tahá ne rozmrzelý divák, ale tvůrci, kteří prokázali, že neví, co chtějí, a nedají pokoj, dokud toho nedosáhnou.(31.12.2009)

• predators

Tak jsem tak lupkal vánoční nabídkou pragramů a narazil jsem na tento "dokument" romské populace. :-) Myslím, že to docela sedělo... :-) Černota v české kinematografii... :-)(29.12.2009)

• triatlet

Jako lekce z romštiny velmi dobré (nejen slovník, ale i hudba, tanec). Jako pohádka slabší (hlavně scénář spěje odnikud/ z lesní jeskyně nikam/ na zámek). Občas sice zajiskří čert (Jiří Lábus), nebo cikánská rodinka (Filip Cíl, Miroslav Táborský), ale královský dvůr působí dost bizarně. Zajímavostí je, že v pohádce hraje celá smečka psů. Trojici rotvajlera (známý z Pojišťovny), howavarta a křížence dalmatina (zahráli si v Ordinaci) Dilino zkrotil pohledem.(25.12.2009)

• Kimon

ČT1 dne 10.4.2011 opět zařazuje "Dilino a čert" do vysílání údajně na přání diváků. Nechápu ten rozpor s přáním diváků a hodnocením zde na ČSFD. Zajímalo by mě, kolik že to vlastně hlasů "PRO" opětovné vysílání dorazilo do ČT.(7.4.2011)

• raroh

Jan Schmidt natočil v 70. letech cikánskou pohádku O nevěstě s nejkrásnějšíma očima s věrohodným bulharským cikánským komparsem a umělecky povedenou, Dilino je příklad díla vzniklého na objednávku nebo doporučení politicky korektních úředníků, uhlazeného a nepovedeného.(13.1.2010)

• ilemas

Rozhodně lepší než láska rohatá, pěkná Marika a trocha legračních hlášek: a pak Bůh stvořil Roma, člověka nejkrásnějšího a nejdokonalejšího..., a pak mu rodila jedno dilinče za druhým...(26.12.2009)

Klasický námět o tom, jak chudák ke štěstí přišel, plus: * Svěže poťouchlé * nekřečovité * cikánská muzika * Kokořínsko .. a Mádl i s Bohdalkou se můžou jít vycpat.(25.12.2009)

• MartinezZ

Konina - pár vtípků dobrých, celek nestojí za nic. Vynucené multi-kulti. 0,5/5(20.4.2011)

• Danula13

Další z plejády pohádek, které ubíjejí podprůměrnou kvalitou, bez jakékoliv pohádkové atmosféry.(26.12.2009)

• Elyssea

Demence. Pitomá pohádka s princeznou, která je nejspíš na hlavu padlá. Vezme si za manžela kluka, o kterém ani neví, jak se jmenuje. Uááá(28.12.2009)

Tak je to fantasy:-), ale velice humorna. Uz dlouho jsem se u zadne ceske pohadky tak uprimne nenasmal. Dilino mi zvedl naladu, rad se podivam znovu!(25.12.2009)

• lskala

Tohle nezachránil ani Miroslav Táborský ...(26.12.2009)

• Strip

Zajímavý pokus... Dětem se možná bude líbit.(25.12.2009)

• biomaniac

Politicky korektní a multikulti výchova naší vaší České televize mě celkem minula. Nějak jsem nevstřebal tu pohádkovo-romskou atmosféru.(26.12.2009)

• svorad

V pravdě velmi neotřelé, ovšem tolik nelogičností a v takovém podání je i na pohádku moc.(26.12.2009)

Rád zvýším hodnocení této nadprůměrné pohádky, která opravdu pobaví a rozveselí.(25.12.2009)

• Tiiso

Nejsem dítě, těžko hodnotit z pozice malého diváka. Zřejmě ve spoustě scénách potěší a rozesměje. Z pozice dospělého nelze přehlédnout záměrný výchovný podtext, kdy utlačovaná menšina, dostává prostor aby i ona mohla ke štěstí přijít tak jako odedávna chudý junák v pohádkách. Nechci se zde pouštět na tenký led koho tohle byl záměr a tak raději z filmového či spíše televizně produkčního hlediska mohu říci, že dílo je klasicky česky zfušované a herecké výkony krom Táborského nijaké.(25.12.2009)

• podloucky

WTF !!!(25.12.2010)