foto

Lubomír Kostelka

  • nar. 31.3.1927 (89 let)
    Přerov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lubomír Kostelka se narodil v březnu 1927 v Přerově, kde jeho otec pracoval jako strojvedoucí u dráhy. V tomto městě prožil své dětství. Prázdniny trávil obvykle u své tety v Lulči u Vyškova, odkud pocházela jeho maminka. Měl o dva roky mladšího bratra, který se později stal stavařem. Nastoupil na obchodní akademii, ale během okupace byl vyloučen a vyučil se elektrikářem. Následně nastoupil na elektrotechnickou průmyslovku, kde se seznámil se spolužákem Vladimírem Menšíkem. Lásku k divadlu v něm sice vzbudila už matka, která hrála ochotnické divadlo, ale právě setkání s Menšíkem Kostelku nasměrovalo k rozhodnutí věnovat se hereckému povolání.

Společně nastoupili do dramatického oddělení brněnské konzervatoře, která se počátkem 50. let transformovala na JAMU. První angažmá získal v roce 1953 v Českém Těšíně, poté přešel do Divadla bratří Mrštíků v Brně. Do Prahy odešel v roce 1956 na popud Vladimíra Menšíka, který mu zprostředkoval setkání s Janem Werichem. Ten byl šéfem divadla ABC a moravského herce přijal do svého souboru. Jednu sezónu Kostelka odehrál i v Městských divadlech pražských. Menšík svého přítele ale už v roce 1963 přemluvil, aby dal v divadle výpověď a věnoval se televizi a filmu. Kostelka se sice na čas do divadla vrátil, když hostoval v Laterně magice, ale od roku 1967 už pracoval výhradně pro film a televizi, s výjimkou krátké etapy na počátku 90. let, kdy hostoval v Hudebním divadle v Karlíně.

Lubomír Kostelka patří k hereckým rekordmanům, má za sebou několik set filmových a především televizních rolí. Začal být obsazován po svém příchodu do Prahy, poprvé se objevil jako detektiv ve snímku KASAŘI (1958). Zahrál si prakticky ve všech žánrech, v drtivé většině šlo o menší role. Výjimkou byla postava Gullivera v Juráčkově snímku PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA (1969). Filmovým údělem tohoto herce byly figurky typu strážný, řidič, vrchní, recepční nebo reportér. V dětském dobrodružném příběhu PÁNI KLUCI představoval Pajdáka - jednoho z členů zlodějské bandy. V dobrodružném příběhu z dob zlaté horečky na Aljašce CLAIM NA HLUCHÉM POTOKU ztvárnil zlatokopa Billa. V pohádce TŘETÍ PRINC si zahrál kupce, v seriálu BYLO NÁS PĚT se objevil jako policajt, v dalším seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU byl hospodským Kletečkou. V 90. letech se postupně přeorientoval na postavy důchodců ( děda Jeřábek v RANČI U ZELENÉ SEDMY, HISTORKY OD KRBU).

Profesní život Lubomíra Kostelky silně ovlivnilo 40-leté intenzívní přátelství s Vladimírem Menšíkem. Vedli bohémský život, vymýšleli recese a proflámovali spolu nejednu noc. Navzájem se oslovovali Ládinek a Lubinek. Kostelka si často vybíral malé role ve filmech, kde hrál i jeho přítel. Sešli se tak v úspěšných komediích JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH, kde hrál Kostelka recepčního, nebo v COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT, kde byl Kostelka zástupcem vedoucího hotelu. Vzpomínky na Vladimíra Menšíka zaznamenal Kostelka v knize NEJEN V KUCHYNI S VLADIMÍREM MENŠÍKEM, kterou proložil zkušenostmi ze svého kulinářského umění.

Lubomír Kostelka má za sebou dvě manželství. S první ženou se seznámil ještě na JAMU a prožil po jejím boku několik spokojených let. Po hercově odchodu do Prahy ho ale partnerka odmítla následovat a manželství dlouhodobé odloučení nevydrželo. Z druhého manželství má Kostelka syna, který vystudoval medicínu. Třebaže tento vztah vydržel 30 let, sám herec toto manželství považuje za velmi nešťastné, kdy na něm spočívala starost o syna i domácnost. Dnes je Lubomír Kostelka k zastižení nejvíc na svých chalupách v Kamberku u Mladé Ložice a v Ludči. K jeho koníčkům kromě chalupaření patří i vaření. V omezené míře dosud hraje, objevil se např. jako děda Lubin v Kouzelné školce. Byl nominován na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli snímku KUŘE MELANCHOLIK (1999).

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2016 Dům hrůzy (TV film)
2014 Babovřesky 2
2013 Babovřesky
2009 Dilino a čert (TV film)
Herbert v ringu (TV film)
Pamětnice
2006 Lojzička je číslo (TV film)
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Nadměrné maličkosti: Čas grundlí (TV film)
Nadměrné maličkosti: Stavovské rozdíly (TV film)
2003 Čert ví proč
2001 Babí léto
Stříbrná paruka (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Loupežník (S02E12)
Der Lebensborn - Pramen života
Policejní pohádky strážmistra Zahrádky (TV seriál)
1999 Kuře melancholik
Nedělejte ze mě vola (TV film)
1998 Bloček (TV film)
Císař a tambor
Čerte, tady straší! (TV film)
Ranč U zelené sedmy (TV seriál)
1997 Čas jeřabin (TV film)
Doktor Munory a jiní lidé (TV film)
O zlé a dobré vodě (TV film)
Pták Ohnivák
Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
O holiči a barvíři (TV film)
O kováři Básimovi (TV film)
1995 Divoké pivo
Malostranské humoresky
Modrá krev (TV film)
Schlafes Bruder
Život na zámku (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Historky od krbu (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Třikrát baron Prášil (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Hotýlek v srdci Evropy
Kaspar Hauser
O zázračné mouše (TV film)
Pomalé šípy (TV seriál)
1992 Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
Kocourkov (TV film)
Trhala fialky dynamitem
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Modus operandi (S02E03)
Pohádky pod lupou (TV seriál)
Princezna Slonbidlo (TV film)
Smrt barona Gandary (TV film)
Svědek umírajícího času
Tajemství Popelčina střevíčku (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Beethoven Lives Upstairs (TV film)
Čajová Julie (TV film)
Dědeček je lepší než pes (TV film)
Dlouhá míle (TV seriál)
O podezíravém králi (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Volná noha
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Třetí táta (TV film)
1987 Figurky ze šmantů
Hauři
Muž s maskou (TV film)
Náhodou je príma!
O zatoulané princezně
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Děvče od vody (E02)
Přátelé Bermudského trojúhelníku
Záhada zlatého servisu (TV film)
1986 Krajina s nábytkem
Není sirotek jako sirotek
Ošemetná historie (TV film)
Papilio
Ruce (TV film)
Safari (TV seriál)
Velká filmová loupež
1985 Boty (TV film)
Růžový Hubert (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Válka si nevybírá (E04)
Trápení kocoura Žolyho (E03)
Malý muž a velká žena (E02)
Zapomeňte na Mozarta
1984 Bambinot (TV seriál)
Čertův švagr (TV film)
Fešák Hubert
Tlustý pradědeček (TV film)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Létající Čestmír (TV seriál)
Návštěvníci (TV seriál)
O velkém nosu (TV film)
Třetí skoba pro Kocoura
Zánik samoty Berhof
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Jak svět přichází o básníky
Králíci s moudrýma očima (TV film)
Není pravda, že (TV film)
O brokátové růži a slavíku z perleti (TV film)
Pokušení (TV film)
Třetí princ
Únos Moravanky
Velký případ malého detektiva a policejního psa Kykyna (TV film)
Za humny je drak
Zelená vlna
1981 Evžen mezi námi
Jako zajíci
Koupím chalupu na Jižním městě (TV film)
Noc na zámku (TV film)
Opera ve vinici
Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
Výhra admirála Kotrby (TV film)
Zralé víno
1980 Alma schafft alle (TV film)
Cukrová bouda
Děti zítřků
Rytmus 1934
1979 Brontosaurus
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Dům pro Helenu (TV film)
Historky z Ražické bašty (TV film)
Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Kozel v kufru (TV film)
Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
Lásky mezi kapkami deště
O chudém královstvíčku (TV film)
O zakleté princezně (TV film)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Půl slunce půl stín (studentský film)
Tím pádem
1978 Brácha za všechny peníze
Ježčí kůže (TV film)
Oh, diese Tante (TV film)
Silnější než strach
Spadla z nebe (TV seriál)
Stříbrná pila (TV seriál)
Velikonoce Kamila Morávka (studentský film)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Zastretý farebný svet (TV film)
1977 Což takhle dát si špenát
Honza málem králem
Jablíčko se dokoulelo (TV film)
Když kluci drží basu (TV film)
Oddechový čas
Proč nevěřit na zázraky
Sázka na třináctku
Viechereien (TV film)
Zlaté rybky
1976 Bouřlivé víno
Čas lásky a naděje
Knabe mit den 13 Vätern, Der (TV seriál)
O třech bratřích (TV film)
To byla svatba, strýčku! (TV film)
1975 Cirkus v cirkuse
Dvojí svět hotelu Pacifik
Leto s Katkou (TV seriál)
Lístek do památníku (TV film)
Na konci světa
Páni kluci
Pan Tau a Aladinova lampa (TV film)
Poklad pod Černou hláskou (TV film)
Pomerančový kluk
1974 Dlouhá cesta (TV film)
Egyptologové (TV film)
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Lidé z metra
1973 Krásná Helena (TV film)
Pověst o stříbrné jedli
Sen noci svatojánské (TV film)
Tři chlapi na cestách
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 Jsem přece šofér..! (TV film)
Medvěd pro hosta (TV film)
Slepé střevo (TV film)
Svatba v terénu (TV film)
Ukradená bitva
Zlatá svatba
1971 Claim na Hluchém potoku
Dívka na koštěti
Kam slunce nechodí... (TV film)
Krkonošské hromování (TV film)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Marcelka (TV film)
Moderní byt (TV film)
Pět mužů a jedno srdce
Podezřelé prázdniny (TV film)
Psi a lidé
Slaměný klobouk
Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
Ženy v ofsajdu
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Fantom operety (TV seriál)
Menu á la Grand (TV film)
„Pane, vy jste vdova!“
Šest uprchlíků (TV film)
1969 Ach, ta vojna (TV film)
Blázinec v prvním poschodí (TV film)
Kolonie Lanfieri
Pan Tau (TV seriál)
Přehlídce velím já!
Případ pro začínajícího kata
Slasti Otce vlasti
1968 Čirok (TV film)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Otisky prstů (E04)
Maratón
Objížďka
„Rakev ve snu viděti...“
Všichni dobří rodáci
1967 Další prosím! (TV film)
Happy end
Jak se stal Matěj Cvrček doktorem (TV film)
Když má svátek Dominika
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
O princezně, která pořád vařila (TV film)
Přísně tajné premiéry
Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Svatba jako řemen
Táňa a dva pistolníci
Ta naše písnička česká
Tři přadleny (TV film)
Zázračný hlavolam
Zločin a trik II. (TV film)
1966 Fantom Morrisvillu
Kdo chce zabít Jessii?
Lidé z maringotek
Poklad byzantského kupce
Prostě ani muk
Předpověď: nula (studentský film)
Revue v mlze (TV film)
Robin Hood, der edle Räuber (TV film)
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
U telefonu Martin
1965 Délka polibku devadesát
Dům v Kaprové ulici
Káťa a krokodýl
1964 Dobrodružství s nahým klukem
Kdyby tisíc klarinetů
Obraz (TV film)
Preclík
Skok do tmy
Vidím město veliké...
Zkáza Jeruzaléma
1963 Král Králů
Okurkový hrdina
1962 Černá dynastie
1961 Hledá se táta!
Kde alibi nestačí
Pohádka o staré tramvaji
Procesí k panence
1960 Balada z hadrů (divadelní záznam)
Bílá spona
Pochodně
Těžká Barbora (divadelní záznam)
1959 Májové hvězdy
Zpívající pudřenka
1958 Hry a sny
Kasaři
O věcech nadpřirozených
1957 Konec jasnovidce
Škola otců

Dokumentární

2013 Příběhy slavných: Americký sen po česku (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2007 Vladimír Körner (TV film)
2005 Nesplněné desatero malujícího šašoura (TV film)
Nezničitelný Vladimír Menšík (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Nespoutaný živel (TV film)
Předčasná úmrtí (TV seriál)
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)
1989 Zlatá ulička (TV film)
1961 Zasloužilý umělec Eman Fiala

TV pořady

2005 Vladimír Menšík nonstop (TV pořad)
2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
1999 Kouzelná školka (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1994 Zpívání v Grandu (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1986 Přijďte k nám na večeři (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Krajané a rodáci (TV pořad)
1982 Ve znamení kotvy (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1980 Já ubohá děvečka aneb Jsou mlynáři jsou chlapíci (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1963 Revue pro banjo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace