Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Nizozemský film, českého režiséra, v hlavní roli s Peterem O´Toolem a Colinem Firthem. No není tato věta sama o sobě dostatečně vábivá pro každého filmově zapáleného patriota? Pro mne byla :-) Má ale snímek opravdu co nabídnout? Mě se zdál minimálně zajímavý, přišel s další podobou nebe (nebo pekla), která jest založena na takříkajíc bulvárním významu, a tuto podobu zkoumá do absurdních detailů (což je komické i mrazivé). Navíc výbornému O´Toolovi a odhodlanému Firthovi půvabně přizvukuje francouzská herečka Marie Trintignantová. 70% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Okřídlená KRÁSA! Úžasný film! Satirické podobenství o TOM, jak snadné být zapomenut. A jak snadné je být věčný. A VY JSTE SE STAL TÍMHLE FILMEM VĚČNÝ, milý pane Votočku! Těžko však být doma prorokem, že... Oni tu na databázi ani nenapsali Vaše jméno, kdo že ten skvělý film natočil! Jeden z nejlepších filmů, který natočil nějaký rodem Čech. VY TU TOTIŽ ANI NEJSTE V DATABÁZI! Ale možná to je tím, že z Vás ti naši šaští celebřitní umrlci jenom mají hrůzu. Po většině těch jejich pitomostí - v dnešních časech točených, psaných a jinak JIMI ŽITÝCH - totiž vpravdě nezaštěkne ani... P.S. (tajné!): Bianku dodnes miluji! Vlastně navěky... Platonigicky... - - - P.P.S. Neuvěřitelné se stalo skutkem: 03.11.2006 cca o půl deváté zvečera po těch letech a po smutných mých urgencích doplněno zde jméno režiséra jest :-) . . . Sláva! - - - - - P.P.P.S. Pro všechny, co je opustila Láska - Marie Trintignant - "L'amour partira demain" - hudba i slova zde: http://www.bide-et-musique.com/song/7954.html - - - - - P.P.P.P.S. "KŘÍDLA SLÁVY" KONEČNĚ NA DVD! Od pátku 11.3.2011 v digipacku od NorthVideo za 99,00 Kč. STOKRÁT SLÁVA! Podrobnosti na http://www.csfd.cz/uzivatel/14440-igi-b/denicek/ (Deníček 13.3.2011 22:55) - - - - - P.P.P.P.P.S. https://www.youtube.com/watch?v=IS459A9yGow ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Příjemná humoreska, vypravující o světské slávě a polní trávě velmi originálním způsobem, v tomto směru mě nejvíce zaujalo hlavně ztvárnění posmrtného světa jako takového, jeho systém, vztahy, vybavení... Na dvě hodiny se tak povedly setřást obavy z posmrtného života. Výkony zúčastněných jsou fascinující, Colin Firth překvapil a v souvislosti s Peterem O'Toolem mě mrzí, že topka není nafukovací, jelikož z charakterních herců si více vážím pouze Granta a Mastroianniho. Podobné pocity zažívám i při pomyšlení na fakt, že jméno pana Votočka není v jeho rodné zemi moc známé, přitom stvořil dílo, které snese srovnání s jeho současníky, známými též pod označením "Čs. nová vlna" (není bez zajímavosti, že třeba s Menzelem nebo Formanem seděl v jedné třídě). 80% ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

světská sláva polní tráva. tak. tím by se dala všeobsažně vystihnout domnělá myšlenková bohatost Křídel slávy. námět, skrze který se jí tvůrci chápou, je snad ještě prostší (až bych se vůbec nebál říct primitivní): podobenství o zásvětí, v němž se nobilita člověka odvíjí od - třeba i nechvalné - popularity ve světě živých. nerad bych vzbudil dojem, že obsahovou jednoduchost považuji za cosi v každém případě negativního. kdepak. právě zde je patrné, že někdy i docela samozřejmá, všeobecně známá, neobjevná, ovšem trefná a pravdivá teze může unést délku celovečerního filmu, jež leží celou vahou pouze na ni. nebylo by tomu tak bez špičkového zpracování, v němž z představitelů dvou hlavních rolí vyniká hlavně Peter O'Toole a největší obdiv zaslouží kdokoliv se podílel na mizanscéně, zejména v interiérech, a způsob, jakým jsou nasnímány kamerou dodává filmu výjimečné kouzlo. nicméně to je jediný zajímavý detail. není to ani myšlenka, ani prostý námět o svérázném posmrtném bytí, co drží pozornost soudného diváka po celou tu věčnost, za to vděčíme napětí, které vzniká z nejednoznačnosti. nevíme s jistotou, že místo, ve kterém se hlavní hrdinové po smrti ocitli, je místo posmrtného odpočinku a nemůžeme si být jisti ani jeho pravou povahou, ani pravidly, jež v něm fungují. musíme se spoléhat na to, čemu věří samy postavy a i mezi nimi jsou takové, které mají na věc vlastní, docela odlišný názor. nabízí se celá řada pozoruhodných interpretací. podle jiné jde o sen jedné z obou hlavních postav, která si v posledních okamžicích před faktickou smrtí vysnila ideální zásvětní prostor, v němž nechybí žádné rozkoše světa minulého a jež navíc skýtá jedinečnou příležitost vyrovnat se s nepřemožitelným, slavným protivníkem. kritika využívající freudiánskou psychoanalýzu by se na Křídlech slávy zajisté vyřádila, ovšem to by celý film nesměl končit uzavřením se do té nejprostomyslnější, nejprimitivnější ze všech možností - té, která je o to hůře, nejvíce zřejmá už od samého začátku. achjo. ale za ty sociálně kritické okamžiky si film nezaslouží vyloženě negativní hodnocení. proto průměr. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý nápad, který ale není kdovíjak dobře zpracován. Colin Firth nepatří mezi mé oblíbence a zde mi to jenom potvrdil, jeho herecká škála je opravdu slabá. Peter O´Toole je sice úplně jiná kategorie, ale sám to celé neutáhne. Alespoň že závěr se povedl a povytáhl mé hodnocení na průměrné 3 hvězdičky. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)
  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)

Reklama

Reklama