Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (501)

Renton 

všechny recenze uživatele

FFF .. Scénář: Laurent Tirard, Grégoire Vigneron .. Slavná a osobitá předloha .. a nyní navíc vynikající filmová zábava. V hrané filmové řeči funkční, s dobře vykreslenými charaktery pestrých postav a s dynamicky stavěným dějem. Patálii řeší Mikuláš vskutku ošemetnou aneb barvitě zkreslující dětský pohled na věc v kontrastu s dospěláckou realitou. Herecké obsazení je znamenité, dětští herci jsou typově rozmanití a rodiče příjemně komediální. Přesně ten typ rodinné komedie, kterou oceňuji a slabost pro francouzskou kinematografii už v tom tak zásadní roli nehraje. Těším se na knihy, Jiří. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Celkom ma to bavilo, i keď už dávno nepatrím do cieľovej skupiny divákov, pre ktorých je film určený. Pre rovnaký dôvod nebudem zháňať knihu, aby som ako mnohí žialil nad tým, o koľko je lepšia, ako film. Myslím, že tri hviezdičky odo mňa za pol druhej hodinky príjemnej zábavy sú primeraným ocenením tohto dielka. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jmenovaná kniha byla v dětství jednou z nejmilovanějších. Četl jsem ji mockrát, naposledy ale tak před 15 lety. Pamatoval jsem si pár postav, a také fakt, že jsem se knize krásně dětsky smál na plné kolo. A na plné kolo jsem se smál i dnes u filmu. A to už je známka kvality :-) Opravdu jsem se dobře bavil. S filmovým zpracováním další knihy, kterou jsem hltal - Mládí v hajzlu - se to vůbec nedá srovnat. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vřele se připojuji ke komentáři uživatele Zevon. Tohle se snažilo být praštěné, ale knihy o Mikuláši nejsou praštěné - mají spíše k humoru Tatiho Mého strýčka. To je stejné, jako kdyby Aleš, Čenda a Bořek nebyli obyčejní kluci z pražského předměstí, ale barevné karikatury ve stylu sklepáckých trpaslíků. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ten nápad s Gérardem Jugnotem mě málem zabil ;-) Bezmezným milovníkem Mikulášových patálií jsem v dětství nebyl, několik příběhů jsem přečetl a byly velmi sympatické. Chápu, že tak legendární předlohu nejde zpracovat na sto procent (má nejmilejší příhoda o útěku byla jak se patří ořezaná), jde spíše o to, že snímek onu předlohu nepřipomíná. Pokud bych si ji odmyslel, do kina bych pravděpodobně nešel. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Posledné slovo pri schvaľovaní scenára mala Anne Goscinny, dcéra autora knižnej predlohy Reného Goscinnyho (1926 - 1977) a dedička jeho autorských práv. (Very_kuul)
  • Ve filmu se objeví na okamžik Gérard Jugnot, jeho přítomnost v miniroli učitele hudby odkazuje na film Slavíci v kleci. (claudel)
  • Ve filmu je scéna, která přímo odkazuje na další dílo Reného Goscinny a to Asterixe a Obelixe. Jedná se o scénu, kde si chlapci chtějí vydělat peníze prodejem elixíru síly. Ve filmu se také objevuje Goscinnyho komiks "Asterix a Obelix". V knize původně nikde nebyl, a proto lze snadno usoudit, že se jedná o poctu a odkaz na samotného autora Malého Mikuláše, neboť k uctění autorovi památky Hergé prohlásil: "Tintin se sklání před Asterixem." (MatyasF)

Reklama

Reklama