Reklama

Reklama

Browningův překlad

  • Česko Profesor odchází (více)
Trailer

Obsahy(1)

Každý v sobě může mít skryté hodnoty. Někdy je k jejich objevení potřeba pomoci druhých.  Životní bilancování může být někdy hodně bolestivé. Na vlastní kůži to poznává stárnoucí učitel latiny a řečtiny Andrew Crocker-Harris, který končí po osmnácti letech své působení v elitní internátní škole. Trpce si přiznává, že ve svém životě zklamal nejen sám sebe, ale i své okolí. Žáci si od něho vždy drželi odstup, způsobený jeho chladností a tvrdostí, mnohem mladší manželka Laura zůstala po jeho boku nespokojená. Chtěl být dobrým pedagogem, avšak zapomínal na lidskou stránku svého povolání. Najdou se však lidé, jako jeho nadaný žák Taplow nebo americký kolega Hunter, kteří dokáží ocenit jeho skryté hodnoty a dát mu naději do budoucnosti. Snímek je druhou filmovou verzí hry britského dramatika Sira Terence Rattigana, která byla poprvé uvedena v roce 1948. Tvůrci nového zpracování se soustředili na hrdinův vnitřní svět a jeho vztahy k několika lidem. Zároveň kladli důraz na vytvoření atmosféry britské chlapecké školy, v níž jakoby se zastavil čas. V působivém díle, které vzniklo v produkční společnosti Ridleyho Scotta, dominují zejména herecké výkony A. Finneyho, G. Scacchiové a M. Modinea. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborné komorní drama o odcházejícím učiteli, jenž je všemi neoblíben, obáván pro svoji přísnost, chlad a vyžadování striktní kázně. Stačí však několik málo podnětů k tomu, aby v sobě našel své pravé hodnoty, zrekapituloval svůj život a získal si úctu všech, jimž byl pro smích. Snímek je skvěle natočený, má vynikající námět a pointu, perfektní hudbu a brilantního herce v hlavní roli. V závěru pak je Browningův překlad díky všem výše zmíněným přednostem značně emotivní. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

I když se tvůrci pokoušeli místy až moc tlačit na city, tak skvělý Albert Finney nedovolil, aby z toho byla ubrečená srágora. Jedině jeho výkon drží film nad průměrem. Ostatní tam byli víceméně do počtu, ale fakt je, že bez nich by to Finney neodehrál. Takže řekněme trochou hudební terminologie, že mu tam vcelku slušně posloužili jako back up singers. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ač tu hraje řada známých herců, tohle je prostě film Alberta Finneyho. On strhává divákovu pozornost na svoji stranu, přestože jeho postava by normálně moc sympatií nevzbuzovala. A důstojným spoluhráčem mu tu je nějaký asi patnáctiletý klučina. Poctivě vystavěné drama, na kterém nezůstalo mnoho stop po nějaké divadelnosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čakáš, že si ťa prídem vypočuť?“ – „Pravdupovediac, momentálne ani jeden z nás nemá právo niečo od toho druhého čakať.“ Malý film o dôležitých veciach. Profesor (Albert Finney) odchádza a sumarizuje svoje vzťahy so žiakmi, kolegami a manželkou, s ktorou sa k sebe nikdy nehodili. Fjn kombinácia PÁNOVI UČITEĽOVI S LÁSKOU s KRAJINY TIEŇOV, podporená skúsenou réžiou Mikea Figgisa, prepracovaným scenárom a kvalitným hereckým obsadením, samozrejme v čele s Albertom Finneym. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Hořké, ale skvělé anglické drama o muži, který našel cestu, jak si vážit sebe sama. Je působivé, že film se stejně jako Aischylovo dílo, které je mnohokrát ve filmu připomínáno, se drží schématu klasické řecké tragédie, jejíž konec není šťastný, ale přináší hlavnímu hrdinovi i divákovi silnou katarzi. Albert Finney byl královský. Zahrát tak strohou a zdrženlivou figuru s takovým citem je umění. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen podle stejnojmenné divadelní hry (1948) Terence Rattigana. (Terva)
  • Natáčení filmu probíhalo v jižní Anglii. (Terva)

Reklama

Reklama