Reklama

Reklama

Poslední neděle

  • Německo Ein russischer Sommer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jaye Pariniho, zachycuje konec života Lva Nikolajeviče Tolstého (Christopher Plummer). Známý spisovatel se snaží vyrovnat se svým údělem bohatého a významného umělce, odporujícím jeho postoji života v chudobě, stejně tak jako se svými manželskými problémy. (j.o.j.o.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla prvotřídní herecká onanie. Divím se, že zůstalo jen u dvou nominací, tenhle film zkrátka po formální stránce nemá ani jednu chybičku. Herci, výprava, kamera, hudba, kostýmy - to vše na jedničku s hvězdičkou. Trochu to skřípe po obsahové stránce a hlavně je Last Station bez jakéhokoliv spádu. To mi zabránilo dát plné hodnocení, jinak jsem byl maximálně spokojen. Tolstého jsem nečetl, s jeho díly jsem však obeznámen a o jeho posledních dnech života jsem nyní obeznámen také. Film je tudíž i něčím přínosný, avšak ke klasickým životopisným filmům má hodně daleko. U podobných snímků je to vždy buď a nebo. Vychvalovat film do nebes pro precizní zpracování, nebo jej zatratit pro nudu a nezáživnost. U mě zvítězila první možnost. Projekcí vůbec nic nezkazíte, naopak se dovíte něco nového v perfektní formě, musíte ale přetrpět místy nezáživné dění na obrazovce. ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Nebudu tu pět ódy na hudbu, kostýmy a prostředí (hlavně tedy tu přírodu), to bych opakovala mnoho uživatelů. Ačkoliv jsou herci výborní (a to všichni) film se velmi vleče. Přeci jen je konec života Tolstého na dvě hodiny krátké téma. Tím nechci okolnosti zlehčovat. Ano, před zhlédnutím (už jen poté, co si přečtete název filmu) je konec jistý a zde tedy neplatí pravidlo ''konec dobrý, všechno dobré''. Sice se rodina usmířila, ale zemřel jeden velikán. Těch se ovšem na celém světe narodí za jeden den mnoho, tudíž náš svět nebude ochuzen. Velmi mne mrzí, že jsem si nepřečetla nějakou knihu od něho, asi budu muset chybu napravit. Takto bych nemohla přemýšlet nad tím, že majetek není vše. Je to vlastně pouhopouhé nic. Neříkám, že jsem nad tím nepřemýšlela, ale v průběhu filmu mi to Tolstoj servíroval na talíř každou minutu a donutil mne přemýšlet víc. Tímto vám, Lve Nikolajeviči, velmi děkuji a slibuji vám, že si co nejdříve skočím do knihovny (či zavítám do mé soukromé) a ihned si přečtu Vojnu a mír. Annu Kareninu později. Je moc dlouhá.... ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem vážné unylé drama o Tolstojově stáří, ale tohle byla velmi zajímavá a dokonce humorná sonda do celého jeho okolí. Možná bych jen místy vytkla větší pomalost. Nicméně příběh, scénář i hudba se skvěle doplňují a herci tady kopou za tu nejvyšší ligu. A protože mám slabost pro historické dramata, zvlášť ty biografické, tak musím dát 4,5*. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

"Nikdy nepochopili jediné slovo, které napsal," říká manželka Tolstého na adresu několika postav, ale docela dobře by se to dalo vztáhnout i na tvůrce filmu. Důkladným studiem materiálů, dobových reálií a faktických detailů ze života Tolstého vytváří dojem zasvěcenosti, který má dodat důvěryhodnost jejich veskrze jalovým úvahám o tvůrčím géniu. Tolstoj je tu ztvárněn podle oblíbené představy génia jako energií kypícího a bonmoty trousícího pošuka, který se v tomto případě hlavnímu hrdinovi vyznává ze svého přízemně animálního vztahu k životu. Jakoby pro současného kulturního plebejce byla představa něčeho sofitiskovanějšího a duchovně orientovaného zcela neuchopitelná. Zatímco dříve se lidé k ideálu povznášely, dnes jej dokážou přijmout jen tím, že jej napřed vyválí v blátě. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Poslední měsíce Tolstého života byly pořádně hořké. Na tom se historikové shodují, a přestože pramenů je dost, historikové se výrazně odlišují v jejich interpretaci. Takže jakákoli "rekonstrukce" je ošidná. Bohatou paletu postav, povah a vztahů v Jasné Poljaně je však rozhodně možno rozehrát ve fantastické drama. Tady se to podle mého soudu podařilo jen průměrně. Herci hrají co mohou, výprava je dalším potěšením, ale dialogy neohromí. A osobně mi vadilo evidentně milosrdné pojetí postavy Tolstého - on byl pěkný prevít, a jako hlava domácnosti nesl největší podíl na jejím rozkladu. --- Napadla vás taky podobnost Tolstého s Havlem? Oba výborní spisovatelé, oba pěstovali svůj kult, ale integrita nebyla jejich silnou stránkou... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Lekár, ktorého hrá John Sessions bol v skutočnosti Slovák Dušan Makovický. Zanechal Jasnopolianske Zápisky, ktoré sú hlavným zdrojom informácii o živote a tvorbe Tolstoja. (SpoilerAlert)
  • Když Sofya přijíždí k nemocnému manželovi, říká, že Lev spí s ďáblem (Chertkov). Chert v ruštině opravdu znamená ďábel. (Hal_Moore)
  • Herečky Helen Mirren a Anne-Marrie Duff, které ve filmu hrály matku s dcerou, ztvárnily roly královny Alžběty. Helen Mirren v Královně Alžbětě a Anne-Marrie Duff v seriálu Alžběta I. (HappyTez)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama