Reklama

Reklama

Poslední neděle

  • Německo Ein russischer Sommer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jaye Pariniho, zachycuje konec života Lva Nikolajeviče Tolstého (Christopher Plummer). Známý spisovatel se snaží vyrovnat se svým údělem bohatého a významného umělce, odporujícím jeho postoji života v chudobě, stejně tak jako se svými manželskými problémy. (j.o.j.o.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Ant 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem vážné unylé drama o Tolstojově stáří, ale tohle byla velmi zajímavá a dokonce humorná sonda do celého jeho okolí. Možná bych jen místy vytkla větší pomalost. Nicméně příběh, scénář i hudba se skvěle doplňují a herci tady kopou za tu nejvyšší ligu. A protože mám slabost pro historické dramata, zvlášť ty biografické, tak musím dát 4,5*. ()

Radush 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem se dlouho těšila. Hlavním důvodem bylo slibné herecké obsazení - Christopher Plummer, Helen Mirren, James McAvoy.. Oproti tomu téma, řekněme si to narovinu, věnující se poslední fázi života L. Tolstého, moc lidí asi nenadchne. Možná proto nebyl film vpuštěn do české distribuce (jestli se pletu, tak se omlouvám :) Lákadlem asi také nebude to, že je film o ruském velikánovi v ruském protředí natočen v angličtině (tady se nabízí srovnání s propadákem Kněžna Libuše).. Ale teď popořádku: herci nezklamali. Christopher Plummer je svým výkonem neuvěřitelně přesvědčivý - a to jak podobou s Tolstým, tak i svým výkonem. Helen Mirren mě zde utvrdila v tom názoru, že je jednou z nejlepších hereček současnosti, ba i historie vůbec. A James McAvoy? Tenhle britský herec má v sobě ohromný potenciál a zde opět nezklamal :) Jak už jsem zmínila, konec života spisovatele, který je dosti oceňován, ale jehož dílo dokázal přečíst málokdo, nikoho asi nenadchne. Ale co vlastně o Tolstém obyčejný člověk ví?? Já můžu říct, že k rozšíření znalostí se film hodí. A angličtina? Na začátku to přijde asi každému divné, ale později už to nevnímáte. Podle mě se tím nic nepokazilo - narozdíl od zmiňované Libuše :D Film můžu doporučit i proto, že nám nabízí jiný pohled na Rusko - je to samozřejmě prostředí vyšších kruhů, ale nečejte tu stav "sto let za opicema". V každém filmu je ohromně důležitá hudba - ta je zde v symbióze s obrazem. Naprosto jsem se u The Last Station nadchla i pro kostýmy :) Možná film moc vychvaluji, ale píšu jen to, co si osobně myslím.. Film 100% splnil má očekávání. Proto si zkuste udělat čas, a na The Last Station se podívejte. Stojí to za to :) ()

Reklama

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Jsou dvě věci (vedle stopadesáti dalších), pro které mám slabost: široká ruská duše a anglický humor. Že se tyhle zdánilvě protichůdné veličiny dají zkombinovat, aniž by to mělo za následek výbuch, je pro mě sice překvapivé, leč pravdivé. Výsledkem je příběh ne právě nabitý zvraty, ale o to intimnější ve vztahu k divákovi, který je ochotný přistoupit na pomalé tempo a ukecaný děj. Ovšem ty kecy se poslouchají jedna báseň, obzvlášť vezmete-li v úvahu, že jsou výborně napsány a návdavkem pronášeny ústy skvostného Christophera Plummera, jedné z nejlepších hereček současnosti Helen Mirren (když seděla v posteli, kokrhala a smála se, vypadala dočista jak malá holka) nebo sympaťáka na hákrátomegakvadrát Jamese McAvoye. Tohle pohlazení na duši mě nadchlo a navíc vzdělalo, páč o sklonku života jednoho z mých nejmilejších spisovatelů jsem ke své ostudě dosud nevěděla zhola nic. Však ani Tolstoj není bez chyby, že... ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Filmová adorace Tolstého i obžaloba toho, co se se správnými myšlenkami může stát ve špatných rukou...Film o dětinském idealismu, hloupé naivitě, ale také falešném puritánství a zištné sobeckosti...A jistá naivita a nepřehlédnutelně okázalý umělecký záměr se táhnou celým snímkem, který ale bohužel spíše prázdně memoruje a se mnou se zcela emočně minul...A na Tolstého romanopisce v tomto scénáři raději zapomeňte...McAvoy, Mirren a Plummer samozřejmě silným hereckým trojúhelníkem... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

… aneb když máte pět vynikajících herců a skvělý námět, nemůže z toho vzejít špatný film. K tomuto filmu jsem se dostal tak, jako k filmu Single Man - nebýt dvou nominací na Oscara v hereckých kategoriích, zřejmě by kolem mě "jen prošel". A stejně jako u Single Mana, jsem rád, že se tak nestalo. The Last Station je skvělý snímek, který mapuje poslední dny velikána Lva Nikolajeviče Tolstého. Ale snímek nám neukazuje Tolstého jako symbol geniality, či počestného života. On jej polidšťuje tím, že se nám jej snaží ukázat takového, jaký opravdu byl. Jako člověka, kterého lidé uctívali jako proroka, ale on sám se tak necítil. Jako člověka, který sám říká "ujišťuji vás, že sám nejsem dobrým tolstojovcem". Prostě a jednoduše, dělá z ikony obyčejného člověka, ALE, což je velmi důležité ale, nedělá to proto, aby jej nějak potupil, to ne. Podle mě to dělá proto, aby divák se s ním dokázal ztotožnit, s jeho názory i ideály. A to se mi právě na tomto filmu tolik líbilo. Navíc, jak už jsem zmínil, herecké obsazení se vyvedlo na jedničku s hvězdičkou - Christopher Plummer zde předvádí obdivuhodný výkon, stejně jako Helen Mirren. James McAvoy zůstává trochu ve stínu, nicméně v ničem nezaostává, stejně jako Paul Giamatti. A jako krásná třešnička na už tak dokonalém dortu je Kerry Condon, která od dob Římu ještě více zkrásněla a stále neztrácí odvahu se nám předvést více neoblečená… :-) Co si budeme nalhávat, tomuto filmu se nikdy nepovede dostat se povědomí diváků tak, jak by si to určitě zasloužil. Umím si totiž představit, jak si při něm může někdo říct, že se tu vlastně nic neděje atd… Já osobně jsem ale rád, že jsem jej viděl a opravdu se mi líbil. Mnohem radši bych zrovna The Last Station viděl v nominacích na Oscara, než např. Precious, ale co se dá dělat. Za mě čistý plný počet. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Christopher Plummer si většinu děje a dialogů ve scéně v ložnici vymyslel sám. (Hal_Moore)
  • Herečky Helen Mirren a Anne-Marrie Duff, které ve filmu hrály matku s dcerou, ztvárnily roly královny Alžběty. Helen Mirren v Královně Alžbětě a Anne-Marrie Duff v seriálu Alžběta I. (HappyTez)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama