Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Yardak 

všechny recenze uživatele

1865 - soudní drama, které kromě určitého popisu historie nám může metaforicky říct i něco k dnešnímu politickému systému, neboť jednotlivec nikdy nemůže "vyhrát". James McAvoy zase jednou září, Redford svírá režijní otěže též velmi jistě a k tomu ještě tolik známých herců ve vedlejších rolích. Historie jednou nedostala od Hollywoodu na frak:o). ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Velmi všední drama, nicméně s úžasnou výpravou, silně vypjatým příběhem a perfektním hereckým výkonem Jamese McAvoye. Sakra, nebýt jeho tak ten film není z poloviny tak zajimavý jako s ním. Závěr měl trochu hořčí příchuť, obzvlášť pro někoho, kdo trpí komplexem "stěžování si na neustálou nespravedlnost vůči němu" a všichni víme, že to je "real thing" ! Já za tu rozbitou vázu vážně nemůžu ! No ale k hodnocení, k dokonalosti chybí trochu kratší stopáž a možná větší prostor pro soudní místnost, stále to je ale za solidních 8/10. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Redford umí. O téhle části americké historie jsem nevěděl vůbec nic. Věděl jsem, že Booth nebyl sám a že vojáci spiklence nakonec dopadli a pověsili. Že mezi nimi byla žena, jejíž účast na celém spiknutí byla mírně řečeno nepodložená řádnými důkazy jsem absolutně netušil. Je smutnou pravdou, že když řinčí zbraně, mlčí můzy a mlčí zákony. Vláda potřebovala krví zchladit vztek a žal národa (hlavně toho na severu) a tak zkrátka došlo k čemu asi dojít nemělo. Bavíme se však o konci devatenáctého století! Dnešní optikou celý proces vypadá jak justiční vražda na objednávku. Jenže tehdy bylo soudnictví i lidská práva v plenkách. Přesto všechno a možná i díky těmto excesům se soudnictví a právo jedince na spravedlivý proces posunulo správným a civilizovaným směrem... Velmi jsem ocenil preciznost s jakou bylo dbáno na každý detail ať už šlo o uniformy či samotnou postel do které byl umírající Lincoln odnesený z divadla položen. Bílý dům na holé louce i vojenská pevnost taktéž stojí za vidění. 4 fotografie. * * * * ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Konspirátor měl / má ambice na to být velmi zajímavým historickým dramatem, založeným na skutečné události. Bohužel se Redfordovi nepodařilo zajímavost kauzy zachovat a místo toho sledujeme nudu jako z průměrnýho dílu JAGu (akorát dobově jinam zasazeném). Vlastně jsem doteď (asi 5 dní po shlédnutí) z filmu nepochopil, jestli Mary Surratt byla skutečně svině, anebo jenom jižanská matka kryjící svýho blbýho syna. Taky mi tam chybělo něco víc v epilogu filmu o Aikenovi - sice mu suspendovali členství v klubu, ale co bylo jako pak? Zkrátka jsem čekal víc, než jsem dostal. Lepší 2* ()

Freemind

všechny recenze uživatele

Vedle Scorseseho další schopný režisér, kterému postupující senilizace a narůstající počet dioptrií nenávratně zkorodovaly estetický vkus. Redford kdysi uměl komorní dramata ("Ordinary people") i malebné krajinky ("The Horse Whisperer") - to ještě nebyla klíčovací plátna a celá estetika obrazu stála a padala s řemeslem kameramana a střihače. Scénografii "Konspirátora" asi lepila horda mlaďochů v After Effects - celek totiž vypadá jako plochá, televizní produkce s počítačově dokreslenými budovami a komparzisty. Jo, měl bych říct něco o ději ... Škoda, že si toho moc nepamatuju, protože jsem počítal pixely. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Jeden z generálů v komisi, jehož jméno ve filmu nepadlo, byl Lew Wallace, který je autorem románu "Ben Hur: Příběh Krista". (Morien)
  • Rovnako ako hlavná postava Frederick Aiken, tak ani jeho predstaviteľ James McAvoy nemali 27 rokov. Skutočný Frederick Aiken mal v dobe atentátu na Abrahama Lincolna 33 rokov a jeho predstaviteľ v dobe natáčania ešte o 2 roky menej. (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama