foto

Jonathan Groff

  • nar. 26.3.1985 (31 let)
    Lancaster, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Syn Jima a Julie Groffových vyrostl v Ronks, malém venkovském městečku na kraji Lancasteru. V roce 2003 promoval na Conestoga Valley High School. Po dokončení studií, se odstěhoval do New Yorku s cílem vybudovat si hereckou kariéru. Aby se udržel finančně nad vodou, musel nejdříve pracovat jako číšník v restauraci Pekelná kuchyně (Manhattan) a jako sociální pracovník na divadelních táborech pro děti.

Na rozdíl od mnoha mladých herců, kteří se většinou nejdříve prosadí ve filmu a televizi, a pak později přejdou k divadlu, Jonathan debutoval prvně na v Broadway v roce 2005 muzikálu IN MY LIFE . O rok později dostal roli Melchiora Gabora v Broadwayeské adaptaci SPRING AWAKEING. Za tento výkon byl nominován hned ve třech kategorií na ceny Tony Award. Žádnou nevyhrál, zato nabídky se jen hrnuly. Během roku 2008 vystupoval v mnohých dalších muzikálech, za zmínku stojí třeba adaptace slavného muzikálu HAIR.

Jonathan postupně začal dostávat také televizní nabídky. Objevil se například v ONE LIFE TO LIVE, ale jeho postava Henryho Macklera, školního střelce, musela být po masakru na Virginia Tech v roce 2007 odstraněna. O rok později, v roce 2008, si Groff zahrál v televizním dramatu PRETTY/ HANDSOME vedle Josepha Fiennese a Roberta Wagnera. Skutečný průlom v jeho kariéře nastal až při ztvárnění Michaela Langa ve filmu o historii festivalu Woodstock, TAKING WOODSTOCK.

Miláčkem dívčích srdcích se stal hlavně díky roli Jesse St. Jamese v seriálu GLEE.

Jana "kymberelyJ" Dr

Herecká filmografie

2017 Mindhunter (TV seriál)
2016 Looking: The Movie (TV film)
2015 Oslava v Ledovém království
2014 Americký sniper
Hledání (TV seriál)
Stejná srdce (TV film)
2013 C.O.G.
Ledové království
2011 Boss (TV seriál)
2010 Konspirátor
Kung Fu Panda slaví svátky (TV film)
Twelve Thirty
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Glee (TV seriál)
Zažít Woodstock
2008 Battery's Down, The (TV seriál)
Pretty/Handsome (TV film)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2014 Showing Up
2012 Standbys, The

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Story of Frozen: Making a Disney Animated Classic, The (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace