Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Jsou chvíle, kdy rozbouřené emoce stojí nad spravedlností a místo trestu přijde pomsta. Ani svatá Ústava není nezneužitelná, při kácení lesa létají třísky a jedna jižanská matka musí trpět místo syna. Robert Redford je dobrý přednášející, ale emoce a hluboký zájem ze mě začal tahat až po drahné době. Takže se vlastně můžu podepsat pod Isherwoodův komentář...Inter arma silent leges ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí a padá na hereckých výkonech. Jde o soudní konverzační drama a zde skutečně podávají skvělé výkony všichni zúčastnění, ať už v hlavních rolích, nebo v těch vedlejších. Všechny dialogy jsou dobře napsané a díky hercům mají skvělou dynamiku a člověk se nestihne nudit. Robin Wright je skvělá, ale nedostala zase tolik prostoru, jak jsem si původně myslela. Film patří Jamesi McAvoyovi, který je v roli mladého právníka, který musí obhajovat ženu, o které je z počátku přesvědčen, že je vinna vážně výborný. Robert Redford se vůbec nechtěl zabývat samotným atentátem, ale aby se neřeklo, tak ho do filmu vložil, jde strašně poznat, že šlo zkrátka jen o povinnost a tak začátek působí trochu chaoticky a vše se seběhne strašně rychle. Chtěl hlavně poukázat na ten nespravedlivý právní systém a to, že celý soudní proces s Mary Surrattovou měl výsledek ještě před jeho začátkem. Technická stránka filmu povedená, kostýmy, výprava a své předvedl i kameraman. Hodně se mi líbila práce se světlem. V The Conspirator mi ve výsledku sice možná chybělo větší zapálení pro samotný příběh, závěr na mě emočně také nezapůsobil tak, jak asi měl, na druhou stranu jsem se ale nenudila, herci výborní, technicky taky a ta moje velká slabost pro Jamese. Musím dát 4* ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Respektuji Redforda coby tvůrce, který neplácá zbytečně. I tento jeho film je pěkný, pozorně zpracovaný, ale jaksi mi nedochází, co na tomto příběhu tolik zaujalo Redforda a co nám chtěl sdělit. --- Napadá mě jen ta možnost, že jde o decentní protest proti Guantánamu. Jak známo, americká vláda tam drží jakési zajatce a těží z genia loci této vojenské základny: Amerika je a není ve válce a na Guantánamu platí a neplatí americká ústava. Nezávislé americké civilní soudy mohou jen omezeně zasahovat do toho, co americká armáda tropí na neamerickém území s neamerickými občany. Je to finta jako hrom obcházející právě ta ústavní práva, která byla v Americe definitivně potvrzena v souvislosti s událostmi, o kterých tento film vypráví. --- Pokud se s v této Redfordově motivaci nemýlím, pak nejsem cílovou skupinou, daný problém mě opravdu příliš neznepokojuje, a vlastně mám sto chutí Redfordovi vzkázat: „Vaše problémy s nedokonalou spravedlností bych chtěl mít.“ Ale Redford to samozřejmě ví i beze mne, takže si v tuto chvíli tak nějak nemáme co říct. --- ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tvrdohlavec verzus systém, ktorý v mene veľkých ideálov zomelie jedinca na šrot. Zhruba do polovice typicky redfordovsky tézovité a od mŕtvolnosti to zachraňuje iba tradične šťavnatý McAvoy (až neskôr si uvedomíte, ako to celé ťahal a akí boli všetci okolo matní, vrátane Robin Wright). Potom to zrazu začne byť nielen zaujímavé, ale aj napínavé a ku koncu sa prekvapivo dostavia celkom silné emócie. Dobrá prácička, ktorá si nekompromisne ide za vyrieknutím svojich právd bez otravovania vykonštruovanými osobnými (milostnými) líniami. 7/10 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Na 16. amerického prezidenta - ABRAHAMA LINCOLNA, ( mimochodom - považujem Abea za najlepšieho am. prezidenta, aký kedy bol, na druhom mieste by som zvolil J.F.K - de - facto - obidvaja majú spoločné to, že sa na nich spáchal smrtonosný atentát ! ) - bol 15. apríla 1865 - spáchaný atentát, divadelným hercom - menom - John Wilkes Booth. Johna po necelých dvoch týždňoch čapli v južnom Marylande, kde sa odmietol v stodole vzdať a vyjsť s rukami nad hlavou, tak ho zastrelili. Okrem neho sa na atentáte podieľali viacerí, ktorých potom poslali na šibenicu... Diskutabilný verdikt bol vznesený voči majiteľke penziónu - Mary Surratt, ktorú poslali taktiež na šibenicu. Mary viedla tento spomínaný penzión, kde sa stretávali - obvinení, tu taktiež pobývali, pričom jej syn - taktiež sa volá John, pozná atentátnika Wilkesa Bootha, on mu vlastne pomáhal. Frederick Aiken - je mladý právnik, ktorý bojoval v občianskej vojne na strane Únie. Ujíma sa obhajoby - tejto ženy, zo začiatku so silným sebazaprením, postupne prichádza na to, že táto žena je len nastrčená figúrka, ktorú potreboval vojensky tribunál. Namiesto toho, aby sa priznal jej syn John, tak to schytáva ona na plnej čiare, a ani právnik Aiken - prakticky nič nezmôže, i keď sa snaží, ako vládze. Vynikajúci herci, ktorých v týchto historických kostýmoch je ťažké spoznať, že každý herec - vyzerá zaujímavo. Najviac - James McAvoy, ktorý je excelentný, ale najlepší výkon podáva Mary, alias - Robin Wright, ktorá dáva do toho svoje maximum. Réžia - Boba Redforda, nie je ničím výnimočná, ale moja pozornosť bola prítomná počas celého snímku. V poslednej dobe sa zameriavam na právnické snímky, ktoré ma inšpirujú, tento sa radí k tým pozoruhodnejším, jednak preto, že sa dbalo na presnosť, a to vždy beriem do úvahy, keď sa filmári vracajú k svojej histórii. Pár divných strihov neubudlo na kráse. Istotne odporúčam, ak vás zaujíma POZADIE - okolo Lincolna, dozviete sa zaujímavé poznatky. Napríklad, že ho chceli pôvodne... ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Delší části filmových dialogů byly věrně okopírovány ze soudních spisů. (hellstruck)
  • Vo filme možno počuť, ako je Aiken (James McAvoy) označený celým menom "Frederick Aiken Sebastian". V skutočnosti však bolo jeho prostredné meno "Augustus". (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama