Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Rambo159 

všechny recenze uživatele

Nie je veľa snímkov, kde je centrom pozornosti tank a jeho posádka, konieckoncov poznám len jeden a to Beast of War, ktorý je svižnejší, akčnejší a epickejší. Tento film ale bohužiaľ nestavia na akcii, čo je škoda, lebo istý potenciál by tu mohol byť, ale bráni tomu "pohľad z tanku". Vedel by som si predstaviť zábery kamier z ulice, zo striech, spomedzi vojakov ako čistia domy, kdežto tu sa len dívame priezor strelca, a to obmedzuje širšie poňatie diania. Mimochodom ten strelec mi liezol na nervy už od samého začiatku, neubránil som sa komentovaniu, že čo tam taký posera robí??!! Ale on je tam schválne, lebo film ukazuje ich vnútorný svet, schopnosť znášať ťarchu situácie, paniku a podobne, ale nijak výrazne ma to o tom nepresvedčilo. Takisto veliteľovi chýbala akási autorita, ktorou by mal oplývať. Pozitívny zásah do ináč priemerného diania bola scéna, keď sa ten falangista prihováral k Sýrčanovi - to bola špica, bolo v nej až cítiť tú nenávisť, akou sa Sýrčania neznášajú s kresťanskými falangistami. Aj príbeh s učiteľkou bol vkusný, zaujal. Koniec ma sklamal, akoby ho niekto odstrihol ba chýba mi tam aj slušná dávka epickosti, ale prostredie tanku presvedčivé. Keď to zosumarizujem negatívne a pozitívne celky sú vcelku vyrovnané a tak dávam 3*. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Iluze beroucí pohled do útrob jednoho izraelského tanku, jehož žalostná posádka je na hony vzdálená všeobecným představám o motivované, disciplinované a profesionální izraelské armádě. Hertzel je od první chvíle potížista, který se s velitelem hádá o každý jeho rozkaz, zelenáč Šmulik se nervově hroutí pokaždé, když má vystřelit na nepřítele, Jigal chce hned druhý den volat domů mamce a taťkovi... Ti pitomci mi připomněli švejkujícího Yossariana z Hlavy 22, který se hrozně rozčiloval, proč na něj ti nepřátelští vojáci pořád střílí a hážou ty bomby, když je vůbec nezná a nic jim neudělal. Děj nemá mnoho společného s válečnou realitou a film má jen vyjádřit pocity a názory svých evidentně sentimentálních a pacifistických tvůrců. Nezáživná, užvaněná a exaltovaná protiválečná agitka s příšernou "autentickou" kamerou. Zajímavá je ale forma (celý fim je točený v dusných a nechutně zasviněných tankových vnitřnostech) a pobavila mě scéna s návštěvou psychopatického falangisty. "Co mu říkal?" "Nerozuměl jsem jeho arabštině, ale určitě ho uklidňoval..." ()

Reklama

noctambule 

všechny recenze uživatele

Před tímto filmem bych nevěřila, že se vydržím dívat na film, který se odehrává, buď uvnitř tanku, nebo zaměřovačem ukazuje, co se děje okolo tanku...."To člověk je vytvořen z oceli, tank je jen kus železa." "Mezinárodní úmluvy zakazují použití fosforových bomb. Budeme to respektovat a nebudeme říkat slovo "fosfor". Od teď jim místo toho budeme říkat "kouřové bomby"....poprvé mě to moc nevzalo, po druhém zhlédnutí to oceňuji mnohem víc a hodnocení zvedám na 4* ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Nápad natočit celý film z pohledu jednoho tanku je určitě zajímavý. Problém tohohle filmu ovšem tví v tom, že tu je snaha kombinovat prvky psychologického dramatu a akčních pasáží z války, přičemž ty akční pasáže nepůsobí dobře (nejde o to, že by nepůsobili reálně – kdo nikdy nebyl v tanku asi nedokáže říci, jak tam bitva v reálu vypadá – ale z plátna prostě dobře nepůsobí). ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Drama války sledováno průzorem tanku. Chaos. Vraždění zajatců. Dobře pochopí jen ten, kdo v tom zkurveným krámu strávil 2 roky. Pro ty co to nezažili dodávám: Je tam strašný smrad z nafty, je tam nedýchatelno, v zimě je tam strašná kosa, v letě děsný horko, houpe se to, je vám blbě, máte žízeň ale žádnou vodu, všichni jsou nasraní, řvou a střílej a od toho je tam víc smradu, všichni se potí a smrdí......a to nebyla válka! Tady ti hoši mají k tomu všemu ještě válku. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Samuel Maoz se inspiroval vlastními zkušenostmi, které prožil v době válečného konfliktu počátkem 80. let. (ČSFD)
  • Zbraň používána izraelskou armádou je útočná puška IMI Galil. (K98)
  • Tank ve filmu je izraelský Sho´t (hebrejsky "bič"), což je izraelská varianta britského tanku Centurion vybavená 105mm kanonem L7. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama