Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původní televizní opera skladatele Juraje Filase na libreto P. Skarlandta, oceněná na mezinárodní soutěži v Salcburku. Na scénáři, který propojil téma drogové závislosti s operním žánrem, se podílel publicista R. John. (Česká televize)

Recenze (10)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na lásku, kterou zničil démon drogy. V režii Jaromila Jireše vznikl krásný snímek, jemuž vévodí velice sugestivní pojetí role v podání slečny Tamary Kotrbové, která nezapře herecké vlohy od své maminky. Jen škoda, že už dále nepokračuje v herecké tradici, v malé roli je určitě nepřehlédnutelný jeden z našich současných nejlepších a nejvyhledávanějších herců, pan Ivan Trojan. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Tihle lidí už nejsou vůbec nic, vygumovaný mozky, nic jenom trosky…" Tohle je za mě velká rarita, už jen tím spojeném tématu drogové závislosti se žánrem opery. Opery moderní, přesto s hudbou docela přístupnou. Každopádně co z toho dokázal vykouzlit Jaromil Jireš, to je skoro přírodní úkaz. Onen kontrast mezi rájem milostného vztahu dvou mladých krásných lidí a peklem drogového doupěte se Jirešovi podařilo natočit naprosto úžasně. Nadchly mě hlavně krásně poeticky natočené erotické scény, a vůbec sugestivně pojatá postava Markéty. Konec je (jak se asi dalo čekat) dosti tragický, přesto v postavě Markéty (ač na vozíčku) v sobě nese aspoň krapet naděje. Sám Jireš to přitom podtrhuje působivým spodním záběrem na oblačnou oblohu hole stromoví. Vizuálně krása, ač tedy hodně mrazivá... ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jako samostatný soundtrack by to bylo lepší. Hudbu Juraje Filase mám moc rád, ale i ona mi v kontextu jeho ostatní tvorby přišla zaměnitelná (nejvíce bych vypíchnul přímo hlavní téma zpívané "Markétou"). Co se týče ostatních aspektů; známé tváře mě spíše rušily, natož aby jejich výkony působily dobře, libreto mě nebavilo. Celkově to mělo dobré momenty, ale možná mám prostě jenom problém s žánrem televizní opery. (nebo s operou celkově?) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Experimentální tv film, který místo mluveného slova používá operní zpěv. Láska, drogy, láska k drogám - na rok 1989 celkem odvážné, ale zase něco, pro co nejsem cílový divák. Dvě hvězdy za odvahu tvůrců, za zábavného Bartošku jako dealera roku a hlavně za Tamaru Kotrbovou, která to herecky utáhla sama a nemyslím jen to, že se tam svléká do naha a má na svou dobu odvážné milostné scény. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama