foto

Alena Karešová

  • nar. 27.1.1927 (89 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alena Karešová je sice vystudovanou herečkou, ale prakticky celý život se věnovala pedagogické činnosti, nicméně díky výrazné tváři se zapsala do historie filmu účastí v desítkách dodnes slavných snímků. Karešová, rozená Engelmannová, vystudovala herectví na DAMU (1950), již v průběhu studií pohostinsky hrála v Národním divadle, kde absolvovala herecký křest dvěma malými rolemi (Xantipa, 1947; Jabloňové sady, 1948). Po absolutoriu se ale herectví prakticky nevěnovala, hned v roce 1950 nastoupila na FAMU, kde na katedře režie vedla předmět Práce s hercem. Pro potřeby FAMU vydala také skripta pod názvem Kultura řeči, příležitostně se věnovala také překladům. Na jevišti účinkovala jen krátce v roce 1958, kdy vystupovala v Pražské estrádě. Stěžejní ale zůstala její pedagogická činnost, jíž se věnovala do roku 1989.

Práci pro film, případně televizi, se Karešová věnovala od poloviny 50. let, na významu a především početnosti nabrala její filmografie obrátky až v sedmdesátých letech, na svém kontě má dnes celkem kolem padesáti titulů. Poprvé se objevila před kamerou v drobné roli dívky na schůzi v Burianově komedii NEJLEPŠÍ ČLOVĚK (1954), do konce šedesátých let pak odehrála několik málo dalších rolí. Do širšího diváckého povědomí vstoupila Alena Karešová až v sedmdesátých letech, kdy začala točit častěji a mimo jiné díky typově podobným rolím autoritativních žen si diváci začali pamatovat její charakteristickou přísnou tvář s brýlemi.

Jako herečka byla Karešová obsazována do různých žánrů, nejlépe si ji ale pamatujeme z komedií, případně filmů pro děti. Několikrát svou přísnou tvář propůjčila postavám učitelek, z těchto rolí je na místě připomenout fyzikářku ve filmu BOTA JMÉNEM MELICHAR (1983). Ještě častěji oblékla uniformu zdravotní sestry (SESTŘIČKY, 1983; ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ, 1984; CO JE VÁM, DOKTORE?, 1984; JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT, 1987). V dalších filmech se často mihla jen epizodním vstupem (KŘTINY, 1981), mezi její poslední role patřila baronka v NESMRTELNÉ TETĚ (1993) nebo překladatelka ve VÁLCE BAREV (1995). Alena Karešová poměrně často spolupracovala také s televizí, objevila se v několika seriálech a inscenacích.

Závěrem je na místě připomenout ještě jeden legendární počin, na němž se Alena Karešová podílela, i když pouze hlasem – celé generace diváků si dobře pamatují její příjemný hlas vypravěčky v pohádkovém seriálu ARABELA (1979).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1995 Válka barev
Život na zámku (TV seriál)
1994 Díky za každé nové ráno
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Nesmrtelná teta
Zámek v Čechách (TV film)
1990 Čarodějky z předměstí
1989 Rakovina vůle (TV film)
1988 Proces s vrahy Martynové (TV film)
1987 Jak básníkům chutná život
Zuřivý reportér
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Můj hříšný muž
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Co je vám, doktore?
Druhý tah pěšcem
Kukačka v temném lese
My všichni školou povinní (TV seriál)
Prodavač humoru
Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Bota jménem Melichar
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Létající Čestmír (TV seriál)
Sestřičky
Schöne Wilhelmine, Die (TV seriál)
Slunce, seno, jahody
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
1981 Ad akta (studentský film)
Křtiny
Řetěz
Ta chvíle, ten okamžik
Velké přání
1980 Hra o královnu
Trhák
Vindobóna (studentský film)
1979 Arabela (TV seriál)
Historky z Ražické bašty (TV film)
Jak rodí chlap
1978 Stíhán a podezřelý
1977 Koncert pro mantinely (TV film)
Oddechový čas
1976 Konečně si rozumíme
Odysseus a hvězdy
1974 Za volantem nepřítel
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Kronika žhavého léta
Vítr (studentský film)
1971 Alfons Karásek v lázních (TV film)
Svět otevřený náhodám
1970 Fantom operety (TV seriál)
1969 Směšný pán
1968 Naše bláznivá rodina
1962 Tarzanova smrt
1961 Kotrmelec
Návštěva (studentský film)
Smrt na Cukrovém ostrově
1959 Zkouška pokračuje
1958 Hlavní výhra
1957 Schůzka o půl čtvrté... (studentský film)
1954 Nejlepší člověk

Dokumentární

1956 Elektrolytická disociace
V čem to vězí
Vzorné představení
1955 777-77
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace