Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (883)

tron 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Nepresvedčivé a nepostačujúce. Ako prvý, základný kameň hororového Universal univerza (ehm) ako-tak postačujúce (ale mne sa páčil už Dracula: Neznáma legenda s Lukeom Evansom, ktorý však napriek počiatočným plánom napokon nepatrí oficiálne do univerza). Čudný mix všeličoho. Najviac mi bilo do očí, že síce má ísť o prvý diel (potešili nenápadné indície, napr. ruka Netvora z Čiernej lagúny, ktorého by som mimochodom fakt rád videl), ale väčšinu času to pôsobí ako Mission: Impossible... bez Mission: Impossible. Tom Cruise sa to snaží pekelne dobre predať podozrievavému divákovi, ale celé to nakoniec skončilo uprostred cesty, niekde na vidieku, kde je hmla, bučia kravy a vy neviete, o čo ide a čo sa od vás očakáva. Veľkým mínusom sú i v lepšom prípade priemerné postavy, nanešťastie taktiež priemerná akcia, priemerné efekty, podpriemerné ústredné zlo a asi dva tucty logických blbostí. Týpek prežije megahaváriu armádneho megalietadla bez škrabanca, ale po bitke s babou je domlátený ako srnka po zrážke s kombajnom. Potom to vynorenie sa nad hladinu, aby sa znova nadýchol. Prečo sa musel opäť vynoriť? Došiel mu dych? Čo by sa stalo, ak by sa nevynoril? Utopil by sa? Veď bol nesmrteľný. Kam zmizli pavúky? V jednej chvíli ich boli stovky a o pár sekúnd ani jeden? Prodigium nebolo na Ahmanet bohvieako pripravené, to vám teda poviem – strieľať z obyčajných búchačiek do nesmrteľnej múmie je trošku zvláštne. A Jekyll vyzeral, že má záchvaty každé dve minúty, no na obesenie, človeče. A on, ako mentor celého univerza, nevie prísť na spôsob, ako hrdinu zbaviť kliatby, no jeho podriadená na to príde medzi rečou, na počkanie. Strašne otravné boli halucinogénne scény, ktoré sa hrdinovi zdajú, alebo spomína na dávnu minulosť, prípadne ide o mix obojeho. Nakoniec ma najviac potešil Russell Crowe ako „Nick Fury“. A pokúsil som sa vcítiť do kože úbožiaka Charlesa Dancea, ktorý v Draculovi hral osobu, ktorá všetky hororové ikony má zjednotiť a nakoniec je po troch rokoch odpísaný, vyhodený z kola, absolútne nebratý do úvahy a nahradený chlapákom z Austrálie. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $125miliónov║Tržby USA $80,227,895║Tržby Celosvetovo $409,231,607▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,120,624║ Tržby za predaj DVD v USA $7,087,651║ Nie je to dokonalé ale je to aspoň v medziach zručne natočené. Alex Kurtzman si odbil takpovediac takú rutinu, je to pozerateľné. Herci aj keď nehrajú svoje najlepšie úlohy sú znesiteľný. Triky a akcia ujdu, občas pobaví aj nejaký ten frk, či útok obživlých. Možno na škodu je príbeh, ktorý nemá nejaký lepší rozsah, hlavne v druhej polovici. /videl v kine: 70%/ ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co Vám mám vykládat. Nejdřív jsem si myslel, že se Tom Cruise posral, když se rozhodl pro remake dvacet let starého dobrodrůža s Brendanem Fraserem, abych následně zjistil, že se nejedná o remake této trilogie, ale o remake úplně kryptohistorický Mumie, která měla premiéru snad už skoro před sto lety. Dobře, odpustil jsem si a říkal jsem si, že na film budu koukat jinou optikou. A koukal jsem na něj optikou klasickýho hloupýho dobrodružství, kde divák vůbec netuší, co se děje, ale za to se docela příjemně baví. Je to takové to nenásilné dobrodružství na způsob Lary Croft. Námět je hrozná kravina, natočené je to kupodivu dobře a akční scény jsou vysloveně skvělé. Tom Cruise je tu s Jakem Johnsonem ten haha element, Russell by tu vůbec nemusel být, ale, co bych rád vypíchnul, tak hlavním opěrným bodem filmu jsou Sofia Boutella a Annabelle Wallis. Když už nic jiného, tak na ně koukat musí být radost snad každýho chlapa. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak jestli je tohle začátek univerza, na které jsem se tolik těšil, tak to fakt potěš. Co má být zábavné, je tu nudné a co má být vážné, je nechtěně trapné. Z hororového odkazu zbyly jen tupé lekačky a tak ospale bez zájmu jako Cruise nebyl ani Depp v posledních Pirátech. Sommersova Mumie měla aspoň rošťáckou duši, tohle je jen výblitek šedivých pixelů bez tónu. A jestli si má Crowe zopakovat svůj výstup, tak ať je to příště aspoň rovnou parodie. Universal zabil jedinečný potenciál neschopností zvolit si jasný žánr a styl. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Docela zábavná jízda a když říkám jízda, tak se vším všudy. Parádní archeologický začátek, pak super akce na palubě Herculesu C130 a nakonec se děj přesune do Londýna. Tam nejenže Ahmanet udělá z pár živých nemrtvé, ale ke svým potřebám oživí i armádu Templářů. Ti to měli s církví svatou ke konci dost nahnuté a tak co by nepovstali do služeb princezny z Egypta.... Tom Cruise mně mile překvapil, protože velmi dobře zvládá i komediální role a tady jsem se párkrát fakt zasmál nahlas. Jedna z nejlepších hlášek byla na palubě ambulance uhánějící lesem obsypané nemrtvými ,,Jauvajs kopeš do mí hlavy ! '' Už v Magnólii jsem si všiml, že ho škatulkuje jen neznalec a tady se to potvrdilo. Už jen jeho účastí. AnnabellE Wallis mu zdatně sekunduje a potěšil i Russel Crowe i když v těch místech už do té doby celkem zajímavý příběh začínal nabírat lehce pohádkové kontury. Obludáriu bylo ale zajímavé, vzpomněl jsem si na svá archeologická léta kdy jsme s kolegou museli cosi řešit u nás v Národním muzeu na Antropologii. Tam jsem se potkal s pro mne (k mojí ostudě) tehdy neznámým Dr. Vlčkem, ale hlavně jsem byl zavlečen do obludária tam. A to nebylo o nic jinačí než měl Dr. J. H. Místnost plná akvárií a skleněných vytrín s vystavenými exempláři lebek a koster se všelikými zraněními a defekty až z toho jenomu nebylo dobře. Ne kvůli pohledu na to všechno vystavené. Člověk vycvičený na arch. výzkumech se pak na lidské kosti nedívá s odporem, ale proto že v nich stále vidí lidi co museli šíleně trpět. Závěr už byl takový pohádkový a skončil tak, že docela nabízel natočení ještě jednoho dílu. Jako zábava na odpoledne ideální. Dávám za kuličky rtuti. * * * ()

Galerie (58)

Zajímavosti (25)

  • Studio Universal vydalo před uvedením filmu trailer, ve kterém však chyběly zvukové stopy. Tato (pravděpodobně) chyba vedla k velkému pobavení diváků na internetu. (L_O_U_S)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama