Reklama

Reklama

Interview s upírem

  • USA Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (více)
Trailer 1

Napij se ze mě a budeš žít věčně... Když americká spisovatelka Anne Riceová publikovala svůj první román Interview s upírem (1976, česky 1996), kniha se nesetkala s právě vlídným kritickým ohlasem, ale stala se natolik oblíbenou, že autorka v následujících desetiletích vydala celkem jedenáct pokračování známých pod souborným názvem Upírská kronika. Bylo jen otázkou času, kdy o látku projeví zájem Hollywood. Na začátku devadesátých let filmová práva získala společnost Davida Geffena a pověřila autorku napsáním scénáře. Režie se ujal irský tvůrce Neil Jordan, který dosáhl velkého úspěchu působivým dramatem Hra na pláč. Film Interview s upírem (1994) byl kritikou přijat vesměs kladně a stal se velkým diváckým hitem. Hlavní roli upíra Louise, vyprávějícího svůj více než dvousetletý životní příběh mladému novináři, vytvořil do té doby jen málo známý Brad Pitt, který se rázem stal populární hereckou hvězdou. Jeho partnerem v úloze upíra Lestata byl Tom Cruise, jehož obsazení bylo sice zpočátku předmětem rozporných reakcí (autorka dávala přednost Rutgeru Hauerovi), ale po dokončení filmu byla jeho nezvykle záporná postava přijata s respektem. Ohlas snímku podnítil určitou obrodu upírské tematiky, která byla později úspěšně prezentována především formou televizních seriálů, např. Pravá krev nebo Upíří deníky. Film je věnován předčasně zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát postavu mladého novináře, jehož nakonec ztělesnil Christian Slater. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (735)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý snímek, který sráží hlavně herci. Ne že by hrál někdo špatně, naopak většina předvádí svůj nadstandard, ovšem obsadit to šlo rozhodně lépe. Především Lestat (a to proti Cruisovi takřka nic nemám) zcela postrádá auru charismatu, která ho v knižní předloze "dělá". Jediný kdo se vám herecky zadře pod kůži je "mladičká" Claudia v podání skvostné Kirsten Dunst. Adaptace se zdařila, ale zbyly pouze pěkné ilustrace ke knize, jelikož její filozofická rovina je zde vynechána. A to tak, že zcela. Což vzhledem k tomu, že na ní stojí celý děj, atmosféra i vyznění, je docela na pováženou. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Je málo filmů s upíry, které nejsou popcornový filmy pro mladé publikum " žíznící " po krvi... Tenhle film je ukázka toho jak má vypadat pořádný film a jak použít hvězdy jako Pitt a Cruise. Spolu s Draculou F.F.Coppola asi nejlepší film o upírech. Skvělá atmosféra a hudba doplněna perfektními herci. Co víc si přát? Ano ... hodně krve... ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Hvězdné duo vlasatců v hlavní roli konečně jednou v zajímavém upírském filmu. Atmosféra povedená a ty věky, které plynou jsou téměř hmatatelné (Superman rulezz). Přesto je ISU na můj vkus trochu moc pomalé a ve dvě ráno mi klesala víčka víc než by bylo záhodno. Nejsem holt žádný upír. Aspoň myslím. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan mě nikdy tak úplně nesednul, jenže to bych nebyl ani já, kdybych nedával druhou šanci. Zjistil jsem že jeho pravděpodobně nejslavnější snímek na mě kupodivu podruhé poměrně zafungoval. Upíří romance na téma věčnosti, lásky, temnoty a vnitřního zmatku snad ani nemohla dopadnout lépe. Cruise podává absolutně fascinující výkon, který bere dech. Pitt často tak akorát naivní. Upíří kronika samozřejmě mohla být lepší, ale rozhodně se jedná o jeden z těch vrcholných zážitků v rámci žánru. 75% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise že nedokáže hrať? Neil Jordan ako jeden z prvých pochopil, že tomuto idolu dievčenských sŕdc sadnú záporné role ako uliate. A vôbec, v tomto filme z roku 1994 hrajú výborne úplne všetci. Či už démonická Kirsten Dunst, úlisný Christian Slater a alebo aristokratický Antonio Banderas. Veľmi vydarené dráma o upírovi s "ľudskou dušou", ktorému dominuje herecká trojica Pitt, Cruise a Dunst. Nie som v týchto veciach žiadny expert, ale tento film zaraďujem medzi tých pár, ktoré dokázali vampírsku problematiku spracovať príťažlivo, napriek tomu však vkusne a s pochopením. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Bradovi Pittovi (Louis) dosť vadilo to, že sa natáčalo prakticky len v noci a musel pri natáčaní stále nosiť žlté kontaktné šošovky. Jedna z mála vecí, čo ho pri natáčaní držala, bola tá skutočnosť, že keby odstúpil, musel by filmovému štúdiu vyplatiť odškodné vo výške štyridsiatich miliónov dolárov. (Raccoon.city)
  • Nabídku na roli odmítl Jeremy Irons. Důvodem bylo mimo jiné to, že nedlouho předtím hrál v Domě duchů (1993), ve kterém na sobě musel mít mnoho make-upu, což nechtěl v tak blízké době absolvovat znovu. (Geriel)
  • Maskéři vytvořili éterický vzhled upíří kůže, skrze kterou prosvítají tmavé žilky, tím způsobem, že zavěšovali herce hlavou dolů a čekali, až se jim krev nahrne do hlavy. Potom pomocí make-upu obtáhli jejich žíly. (Morien)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Cruise, Pitt a jízda do pekla

Cruise, Pitt a jízda do pekla

24.12.2013

Pokud se tohle povede, dvě vyzrálé megahvězdy se objeví na plátnech bok po boku už podruhé – určitě si vzpomenete na hororový epos Interview s upírem, kde Cruise trénoval Pitta v prokousávání tepen.… (více)

Interview s Ježíškem

Interview s Ježíškem

10.12.2011

Anne Rice, autorka desetidílné knižní série Vampire Chronicles, podle které vznikly filmy jako Interview s upírem či Královna prokletých, překonala koncem devadesátých let vážné zdravotní potíže,… (více)

Reklama

Reklama