foto

Javier Bardem

  • nar. 1.3.1969 (47 let)
    Las Palmas, Canarias, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Javier Ángel Encinas Bardem se narodil 1.3.1969 (některé prameny uvádějí 1.5.1969) v Las Palmas na Kanárských ostrovech. Pochází z filmové rodiny, jeho matka Pilar Bardem je herečka, stejně jako bratr Carlos a sestra Monica. Dědeček Rafael Bardem byl také herec a jeho strýc je slavný režisér Juan Antonio Bardem.

V divadle si poprvé zahrál už v šesti letech, jako teenager účinkoval v řadě televizních seriálů. Hrál ragby, dostal se dokonce do španělského národního týmu. Později vystupoval s kočovným divadelním souborem po celém Španělsku. Studoval na madridské Škole umění a řemesel, protože se chtěl stát malířem, ale studium nedokončil. Vystřídal různá zaměstnání, od vyhazovače po striptéra.

Pro film ho objevil režisér Juan José Bigas Luna, tvůrce kontroverzních snímků, jež mu zajistily mezinárodní proslulost. Prvním snímkem byl film LAS EDADES DE LULÚ (LULU A JEJÍ VĚK) z roku 1990, který se odehrává v prostředí sexuálních deviantů. Dalším filmem byly VYSOKÉ PODPATKY režiséra Pedra Almodóvara z roku 1991. Luna Bardema obsadil i do dalších snimků: např. ŠUNKA, ŠUNKA – jde o ironický pohled na španělskou společnost, kde si zahrál svalovce Raúla, který si vedle práce v továrně na šunku přivydělává jako manekýn a sní o slavné dráze toreadora, nebo drama NA PLNÉ KOULE, kde hraje Benita Gonzaleze, záletníka a ctižádostivého podnikatele.

Javier Bardem je jedním z nejoceňovanějších a bezpochyby i nejtalentovanějších španělských herců současnosti. Uznání odborných porot dosáhl díky roli tipaře Lisarda v thrilleru SEČTENÉ DNY (režie I. Uribe) a titulní úloze detektiva v dramatu DETEKTIV A SMRT (režie B. Suarez) –Stříbrná mušle v San Sebastianu 1994, cena Goya 1995. V následujícím roce se stal opět laureátem výroční španělské ceny Goya za ztvárnění postavy herce Victora Ventura, jenž svůj talent uplatňuje na erotické telefonní lince v komedii ÚSTNĚ (r. M. Gómez Pereira). Ve filmu Pedra Almodóvara NA DNO VÁŠNĚ ztvárnil policistu Davida, který po těžkém zranění zůstane upoután na invalidním vozíku. Jde o psychologické drama, ve kterém si jednu z rolí zahrála i jeho matka Pilar. Za tuto roli byl nominován na Goyu 1997 a ve stejném roce i na Evropskou filmovou cenu Felix. Úloha homosexuálního básníka a spisovatele Reinalda Arenase ve snímku NEŽ SE SETMÍ (režie Julian Schnabel) mu vynesla nejen Volpiho pohár na MFF v Benátkách v roce 2000, ale jako první španělský herec byl nominován na Oskara a Zlatý Globus jako nejlepší herec.

Z dalších Bardemových filmů jmenujme např. PONDĚLKY NA SLUNCI, COLLATERAL, Malkovichův TANEČNÍK SESHORA a hlavně vynikající HLAS MOŘE (r. Alejandro Amenábar) – skutečný příběh Ramóna Sampedra, muže, který ochrnul po nešťastném skoku do vody a který víc jak čtvrt století žádá úřady o euthanasii. Stříbrný lev – velká cena poroty, Zlatý Globus 2004 – nejlepší cizojazyčný film, Oscar 2004 – nejlepší cizojazyčný film.

Romana "Xebece" Svobodová

Herecká filmografie

2017 Day 6
Piráti z Karibiku: Mrtví muži mnoho nepoví
2016 The Last Face
2015 Gunman: Muž na odstřel
2014 Automata
2013 Alacrán enamorado
Konzultant
2012 K zázraku
Skyfall
2010 Biutiful
Jíst, meditovat, milovat
2008 Vicky Cristina Barcelona
2007 Láska za časů cholery
Tahle země není pro starý
2006 Goyovy přízraky
2004 Collateral
Hlas moře
2002 Pondělky na slunci
Tanečník seshora
2001 Žádné boží zprávy
2000 Než se setmí
Segunda piel
1999 Los lobos de Washington
Mezi nohama
1998 Blbec jménem zákona
1997 Airbag
Na dno vášně
Pravdivá romance II
1996 Amor perjudica seriamente la salud, El
Bouřlivá láska
Éxtasis
1995 Boca a boca
Madre, La
1994 Detective y la muerte, El
Días contados
Teta y la luna, La
1993 Amante bilingüe, El
Zlatá vejce
1992 Crónicas del mal (TV seriál)
Huidos
Miluji tvé lože
Šunka, šunka
Tango (TV seriál)
1991 Vysoké podpatky
1990 Edades de Lulú, Las
1989 Día por delante, El (TV seriál)
1986 Segunda Enseñanza (TV seriál)
1980 Poderoso influjo de la luna, El

Dokumentární

2014 Journey to Sundance
2013 Bond's Greatest Moments (TV film)
2012 Hijos de las nubes, la última colonia
Woody Allen
2009 Miloš Forman: Co tě nezabije…
50 años de (TV seriál)
2008 Hécuba, un sueño de pasión
2003 Revealing 'The Dancer Upstairs'
2002 Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The - a.z.

TV pořady

2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2008 BAFTA Film Awards 2008 (TV pořad)
80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Noche de los premiados, La (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace