Reklama

Reklama

Dracula

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Na panstvo grófa Draculu (Christopher Lee) prichádza nový knihovník Jonathan Harker (John Van Eyssen), ktorý sem však prišiel z úplne iných dôvodov. Má v pláne navždy zničiť Draculu. To sa mu však nepodarí a dokonca sa aj sám zmení na upíra. Prichádza za ním jeho priateľ, profesor Van Helsing (Peter Cushing), ktorý vyslobodí jeho dušu a spolu s Arthurom Holmwoodom (Michael Gough) sa rozhodnú pokračovať v tom, čo Jonathan začal. HORROR OF DRACULA je prvý zo série filmov s Christopherom Leem v úlohe Draculu. (pivo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

B.Lugosi je sice klasika, ovšem pro mě je od raného mládí tím pravým Draculou Ch.Lee. Ani nemusí příliš hrát, stačí jen jeho uhrančivý lesk v očích a zvolna se odhalující špičáky. S očima zarudlýma a po dokonané hostině stékajícím pramínkem krve ve zkřivených koutcích se tiše plíží k další ze svých obětí, která by se ráda bránila, leč nemůže. Volně inspirováno románem B.Stokera. Kdysi dávno mé první setkání s krvelačným hrabětem v černobílé TV a v němčině, na které se ovšem nezapomíná. Všechny nádherné gotické kulisy pohromadě a k tomu závěrečná efektní scéna, která mě několik nocí po sobě uspěšně budila z neklidného spaní. A ponurou atmosféru vykresluje temná hudba ze samotného záhrobí. Vysoká postava v černém plášti je pak ztělesněním samotného ďábla... A znovu po letech stále pěkná podívaná! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Kladivářský Drákula mírně ztrácí na strašidelnosti, možná i proto, že hraběte samého je ve filmu zoufale málo. A i v těch několika chvílích, v nichž vycení své špičáky, mne moc nepřesvědčil. Christopher Lee se sice šklebí seč mu síly stačí, ale jeho role je skutečně minimalizována až příliš a přebíjí jej Peter Cushing jako vědátor van Helsing. Drákula pak nebudí dojem centra veškerého zla, ale působí jen jako druh škodlivého hmyzu určený k likvidaci. Za nejlepší z hororového hlediska považuju hřbitovní scénu s nemrtvou Lucy a oceňuji i parádní hammerovské kulisy a na svou dobu slušnou krvavost. Uspokojivá trojka. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Cushing je jako Van Helsing fajn a nakonec by vyhovoval i ten Lee, ale to přehrávání mi lezlo na nervy. Nijak zvlášť mě neoslovila ani atmosféra a dost často jsem se příšerně nudil. Ale je pravda, že já pro tyhle hammerovské klasiky nemám ty správné buňky a tak i po tomhle pro mě zůstává tim nejlepším Draculou Ilja Racek a nejděsivější Lucy Hana Maciuchová. 30% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase. Výborně odvedená filmařina, skvělé výtvarné provedení, charismatičtí herci, ale příběh o Draculovi, který dokáže leda tak uspat. Draculoviny jdou prostě vždy mimo mě. Zajímavé je, že takový Upír Nosferatu je pro mne daleko zábavnější, a to jde o prakticky stejný příběh. Inu, jsem nakloněn Fisherově tvorbě z padesátých let a nepochybuji o kvalitě tohoto snímku, ale pro mě to zkrátka není. Frankenstein rulez! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ako vždy, vysoko nadhodnotený snímok. Každý kto čítal predlohu (Ja 12 x, mám "originál", aj neskrátenú verziu, ktorá je dva krát tak hrubá), veľmi dobre vie, že najväčšiu dávku "strachu" Stokerovo dielo ponúka práve úvodom, teda popisovaním udalostí počas samotnej cesty, no najmä okolnosťami v priebehu návštevy Harkera na hrade g. Draculu, až do jeho úniku. Popravde, táto pasáž je tak ohavne spackaná, že sa mi v sledovaní tohto počinu ani nechcelo pokračovať. Keď som si veľmi rýchlo uvedomil, že film ani z ďaleka NIE JE podľa knihy, hovorím si, daj tomu šancu, možno ťa tvorcovia "tejto" starej klasiky prekvapia. No a čuduj sa svetu, aj sa stalo. Akurát, že inak, akoby som dúfal .. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (29)

  • Anachronismus: Van Helsing řekne, že dívka vypadá jako "teddy bear". Toto slovo se začalo používat roku 1902, ale film se přitom odehrává roku 1888. (liquido26)
  • Poté, co je Lucy (Carol Marsh) zabita v hrobce kůlem, hýbou se jí oční víčka. (Pavlínka9)
  • Ve Spojených Státech měl film premiéru 8.5. 1958 ve Warner Theatre v Milwaukee. Ve Velké Británii byla premiéra 22.5. 1958. (liquido26)

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Van Helsing se dočká rebootu

Van Helsing se dočká rebootu

02.12.2020

Studio Universal oznámilo reboot slavného lovce monster Van Helsinga. Snímek natočí Julius Avery (Overlord), co je ale důležitější, bude ho skrze svoji společnost Atomic Banners produkovat mistr… (více)

Christopher Lee 1922 - 2015

Christopher Lee 1922 - 2015

11.06.2015

Kdekdo si možná myslel, že tu s námi Christopher Lee bude věčně, ale tahle přání se bohužel nevyplní. Britská herecká legenda totiž zemřela v neděli 7. června v londýnské nemocnici Chelsea and… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno