Reklama

Reklama

Kdyby švec Prokop (J. Schwarz) neuměl šít tak báječné střevíčky, sotva by se seznámil s tajemnou dívkou jménem Serpencie (M. Bočanová). Prokop má před svatbou se svou Verunkou (E. Horká), ale záhadná Serpencie jej okouzlí a když ho pozve na ples, mládenec neodolá. Omámen její krásou si neznámou dívku nastěhuje domů. Prokopova matka (J. Jirásková) však z téhle nevěsty není vůbec nadšená. Největší záhadou pro ni je, kam Serpencie v poledne odchází. Když však nakonec náhle zmizí i její syn, vydává se matka do světa, aby ho z moci tajemné krásky vysvobodila… (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

grerar 

všechny recenze uživatele

Promiňte mi, ale nejde jinak. Tahle "pohádka" nemá žádnou smysluplnou kostru. Téma není zas tak špatný, ale všecko přeci jen přebil naprosto nedostačující scénář. Opravdu si nedovedu představit, na které vesnici (ševcovna vybavena podle vesnických parametrů) měli každý večer bál (s večerními róbami). Dobrá. Jsem z chudého kraje, tam, kde se odehrává děj Podivné nevěsty, to možné je. Dokonce na něj má přístup chudý švec - tak chápu, že se jedná o pohádku pozdního normalizmu, ale přece jen... Pak ten zvrat s navrácením do světa je tak nepěknej, že o něm nemá ani cenu mluvit. Vlastně ani nevím, proč jsem tomu nedal odpad. 1* ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Podivná československá televizní pohádka o podivné nevěstě. Mladý švec Prokop, uhrančivý J. Schwarz, je očarován krásou tajemné Serpentie (M. Bočanová), jež ho požádala o ušití střevíců, zapomene na svou snoubenku, mdlou a těžce nevýraznou Verunku E. Horkou a omámen zvláštním citem je plně ovládán neznámou atraktivní návštěvnicí. Během společného soužití se nová nevěsta projevuje velmi prapodivně a jedovatě. Je s podivem, že po zmizení Prokopa a Serpentie, jde svého syna hledat jeho ustaraná matka J. Jirásková a nikoli stále doufající, avšak fatálně pasivní E. Horká. Po spojení zoufalé matky s pohádkovou mocí půlnočních vil vedených K. Fialovou jsou síly zakletých nebezpečných plazů prolomeny a může nastat pohádkový happyend. Tento televizní film dle mého názoru nedosahuje ani průměrného hodnocení, neboť mizerný scénář, nepohádkově přespříliš tragický projev J. Schwarze, dementní ústřední song, nudné dialogy hovoří za vše. Z hudebního hlediska mě v této Karlíkově neveselé podivnosti zaujala pouze melodie doprovázející závěrečné titulky a jakýsi exotický půvab či vzezření ´Mahu´, jejíž herecké schopnosti bohužel zaostávají. ()

Reklama

Phex 

všechny recenze uživatele

Společným prvkem tv pohádek osmdesátých let jsou písničky. Málokdy se to povede jako v Princové jsou na draka. Podivná nevěsta je bohužel z kategorie těch hodně nepovedených, herci přihlouplé texty frázují společně s podivnými tanečními kreacemi...K tomu velmi slabý příběh plný zarážejících detailů (viz grerar) = těžká trapnost. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Půměrná laciná TV pohádka s příliš rychlým koncem (Verunka zřejmě odpouštěla zničující nevěru rychlostí světla) a hroznou hudbou, kterou vytahuje parádní Jirásková a zajímavý námět. Celou dobu jsem si říkal, že by vhodně rozvedený příběh v šikovných rukách vystačil na plnohodnotnou celovečerní pohádku. A nebo také na kvalitní baladický horor. Inu, uvidíme jak Havelkovi vyjde Hastrman a když tak mu pak pošlu tip. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrná dnes už postarší pohádka o ševcovi, který sice má svou milou Verunku velmi rád, ale zcela jej očaruje krásná Serpencie. Ta je též příčinou jeho zmizení z lidského světa. Ještě že má švec maminku Jiřinu Jiráskovou, která jej vytrvale hledá (a také najde). Písničky provázející typickou poobědovou pohádku nejsou nic úžasného, ale dají se slušně přežít, přičemž ta ústřední a hlavní písnička je opravdu šíleně vlezlá. Hudba: Jaromír Klempíř ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama