Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Plně sdílím nadšení spolukomentátorů. Monumentalizující místa filmu jsou plně na místě a protože jsou velmi dopbře zvládnuta, dílu prospívají, nikoliv naopak. Vyvažují je scény, které ukazují i slabší místa pozoruhodné, svéhlavé Pattonovy osobnosti. Na titánské byronovské romantiky jeho typu mohou být velmi různé názory. Jisté je však jedno: bez nich by válka byla ostudně prohrána. Zatímco Benešovo Československo na pustošivý konflikt připraveno bylo, velké demokracie se dívaly na německé, ale i japonské a a italské bezostyšné zbrojení doslova v nedbalkách; část jejich veřejného mínění dokonce s nezastíranými krátkozrakými sympatiemi appeasementu. Za ztráty druhé světové války nesou nemalou spoluodpovědnost, byť omezenou na její mravní rozměr. Muži Pattonova typu, není-li jejich koncentrace nadměrnou, jsou spolehlivým indikátorem míry společenského zdraví. Také na tomto filmu je znát plná síla vzpomínek; nikoliv náhodou jeho odborným poradcem byl Pattonův druh Bradley. ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Opravdu máte čas na čtení Bible? - Jasně, každej zatracenej den! Tohle je jeden z multi-Oscarových filmů, které neprošly zkouškou času se ctí, ale zároveň si nezaslouží úplné zapomnění. Na základě faktografické literatury napsali Francis Ford Coppola a Edmund H. North kompaktní, ale poněkud teatrální portrét slavného generála, mimo jiné osvoboditele Plzně. Některé bojové scény působí nesmyslně (nikoliv realisticky chaoticky), Pattonovy sugestivní proklamace občas příliš strojeně a inscenovaně. Celkový portrét je však hodnověrný a to mimo jiné díky Pattonově vědomí toho, že pozemské sláva je sice pomíjivá, ale to není důvodem, proč si ji nedopřát a neužít. K dobovému přijetí snímku mohl přispět i kontext stále probíhající války ve Vietnamu. vp 19.5.2005 ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hodně problematický film. Na jednu stranu se tváří jako věrohodná psychologická studie generála Pattona (a ukazuje tudíž i jeho cholerické záchvaty, víru v mystiku a svéhlavost), na druhou stranu jsem alespoň já měl pocit, že to má být vlastně správný americký postoj k válce. K obsahu pak podotýkám, že zobrazení Britů a speciálně Montgomeryho jako těch největších zabedněnců a neschopných velitelů, bez kterých by Američani byli v Berlíně pravděpodobně den po vstoupení do války, je blbost. Ono vůbec posuzování schopností spojeneckých velitelů je poměrně ošemetné, protože ti prakticky vždycky bojovali v situaci výrazné materiální i lidské převahy a o nějaké schopnosti manévru se dá tudíž těžko mluvit. A pak ty jeho věty co prý Rusům "nechali". Chtěl bych Pattonovy schopnosti vidět tváří v tvář plné síle Wermachtu, abychom si mohli s určitostí říct, kdo co komu nechal. Několik technických poznámek: ve filmu zcela špatně popisujou pohonné systémy amerických a německých tanků, o amerických s naftovými motory se mluví jako o benzínových a u německých s benzínovými zase jako o naftových. Samotná použitá technika už vůbec neodpovídá, po poušti a evropě se prohánějí poválečné M47/8 či M60, asi že mají bojové jméno Patton, proto je paradox, že maj německý kříže :). Německý bombardéry v jediný skutečný bitevní scéně (dost slabý a upřímě ani nijak nedatovaný a neidentifikovatelný, o co vlastně mělo jít) jaksi někde nechaly stíhací doprovod a vojáci si vykračujou jak na přehlídce. Film je spíš autorskou licencí než skutečným životopisem, a to licencí, kterou upřímě neshledávám nijak zajímavou po historické ani lidské stránce. "When we land against the enemy, don't forget to hit him and hit him hard. When we meet the enemy we will kill him. We will show him no mercy. He has killed thousands of your comrades and he must die. If your company officers in leading your men against the enemy find him shooting at you and when you get within two hundred yards of him he wishes to surrender – oh no! That bastard will die! You will kill him. Stick him between the third and fourth ribs. You will tell your men that. They must have the killer instinct. Tell them to stick him. Stick him in the liver. We will get the name of killers and killers are immortal. When word reaches him that he is being faced by a killer battalion he will fight less. We must build up that name as killers." George C. Patton. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film zobrazuje posledné 3 roky z druhej vojny. Do deja vstupujeme po prehranej bitke pri Kasserine v Maroku, vtedajší americký veliteľ Fredendall utrpel značné škody, a bolo načase ho vymeniť. Už úvodné rozkazy nastupujúceho generála Pattona zvyšovali disciplínu a povzbudzovali morálku mužstva... Bezpochyby bol Patton počas celej vojny znamenitým dôstojníkom, nechýbala mu dravosť, nekompromisnosť, disciplinovanosť, ale dokázal ukazovať aj ľudskú tvár básnika a nadovšetko stál za svojími ľuďmi. Neváhal strieľať po útočiacich lietadlách svojim revolverom, neváhal robiť regulovčíka, neváhal robiť všetky kroky, aby jeho vojská napredovali. Lebo uznával jedine napredovanie. Presne všetky tieto historicky známe skutočnosti sú obsiahnuté aj v tomto veľkolepom filme. A že ide o parádny vojnový film svedčia aj realisticky natočené tankové boje. Chvíľami som nechápal, prečo nemohol byť snímok premietaný ešte v socialistických kinách, na záver som to pochopil.:) Treba ešte podotknúť, že výkon Georgea C. Scotta je obdivuhodný, ukázal nám postavu generála v celom jeho spektre charakteru, od poéta po prehnaný ambicionizmus. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Bojovali sme proti nesprávnemu nepriateľovi. Mali sme poslať Nemcov na Bolševikov." Vynikajúci film z kolekcie old school vojnových filmov. George S. Patton bol jeden z najlepších generálov, ktorí kedy stáli na bojisku a človeka tu zaujme mnoho vecí a tiež sa o Pattonovi dozvie veci, o ktorých možno ani nevedel. Vyobrazenie vojny je skvelé, ale s tým vojnové filmy nemali problém ani v tak skorých rokoch, v akom bol natočený aj tento. Na čo ospevovať a opisovať film, ktorý získal 8 Oscarov? Dovolil by som si teda napísať že mi chýbala vo filme Pattonova záhadná smrť a dokonca nebola ani spomenutá. Ale ak by náhodou bola vo filme spomenutá jedna z konšpiračných teórií, že za jeho smrťou stoja židia, kvôli jeho povojnových vyjadreniach o národných socialistoch, tak by asi tento film ani nebol v nominácií Oscarov. Odporúčam tento film všetkým fanúšikom vojnových filmov, ktorý aj pri jeho neskutočne dlhej stopáži vôbec nenudí. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • George C. Scott odmietol prevziať Oscara, ktorého dostal za tento film. (andykovac)
  • O roli generála Pattona usiloval i John Wayne, ale producent jej odmítl. (skinny9)
  • V jedné scéně visí za generálem Pattonem politická mapa Evropy. Ta však neodpovídá situaci válečné ani předválečné - je z budoucnosti. Polsko je na ní v dnešní podobě, kterou však získalo až po válce. Německo je naopak o mnoho menší. (Zik2)

Reklama

Reklama