Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Patton je ten typ generála, ktorému patrí vaša riť. A všetko ostatné. Pokiaľ máte psychické problémy, zabudnite na psychológa, Patton vás preplieska. A čo si myslí o Tunisku? Že je to kombinácia Biblie a Hollywoodu. Podobných bonmotov mal počas velenia v druhej svetovej vojne viacero a častokrát sa to mnohým politikom nepáčilo. Najmä Rusom, ale na svoje si prišiel aj generál Montgomery. 3 hodiny sú myslím trochu prehnané, nie vždy som dokázal udržať stopercentnú koncentráciu, ale všetky potenciálne výčitky zmazáva ústredné herecké duo Scott/Malden. Je to síce dráma plná utrhnutých končatín a množstva záberov mŕtvych mladíkov, ale vďaka svojráznosti generála je to aj komédia. Bol to síce cvok, čo aj sám uznal, ale bez cynizmu a humoru by sa zbláznil, čo by bolo horšie. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film o šílenci, který nade vše na světě zbožňoval válčení. Zřejmě mu bylo úplně jedno s kým válku vedl, nebo v jaké byl nevýhodné pozici. Zkrátka, slyšel a viděl-li kolem sebe spousty výbuchů, tak prožíval orgasmus. Není se ani moc čemu divit, že film uviděl oscara, když je natolik americký. Rusáci mají svoje bitvy o Stalingrad a američané zase svého supergenerála Patttona, který se nebojí nikoho a ničeho. Pouze v mládí trpěl strachem o svůj nos. Patton si celkem liboval ve špatných citátech, ale zřejmě nikdy nenarazil na rčení ,,Mluviti stříbro, mlčeti zlato", což o ochudilo a spousty krásných válečných zážitků. Film disponuje poměrně dlouhou stopáží, ale není rozhodně nudný. Stále se něco děje a i přes válečnou propagandu ho úplně nezatratím. Na svůj rok jsou záběry skutečně velkolepé. Velmi slabé 3*, tak to vidím já. Ty, které nosíval na své helmě. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Generál Patton byl trochu nezvladatelné zvíře, které milovalo válku a její historii. Byl to člověk, který viděl sílu přítomnosti v pochopení minulosti a snažil se z ní poučit. Film ukazuje Pattona ve všech světlech, kterými může být člověk osvětlen. Jednou je na vrcholu oslavován, vzápětí na dně nenáviděn, aby se potom zkusil znovu vydrápat pomocí své kuráže a tvrdohlavosti co nejblíže vrcholu, od kterého je odříznut "pouhou" politikou. Film je prakticky dokonalou ukázkou, jak by se měli točit film o osobnostech, které svým způsobem změnili koloběh dějin. Patton sází na dobrého režiséra a hlavně na hereckou osobnost, která se dokázala postavy Pattona zhostit nezapomenutelným způsobem. takovou osobou je George C. Scott. Ten si jistě odehrál hodně dobrých rolí, ale žádná se nedá srovnávat s rolí Pattona, v které předvedl životní výkon a po zásluze si odnesl Oscara za svůj herecký výkon v hlavní roli. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pragmatickejší film, bez zbytočne prehnaného oslavného pátosu. Osobnosť, ku ktorej Američania vo veľkom vzhliadajú a je naozaj hrou osudu, že prežil vojnové útrapy, ale hneď po vojne zahynul pri autonehode. Bol svojrázny, má rôzne pamätné výroky a tak bol aj stvárnený v tomto filme. Tá jeho povaha nebola vždy slušná a hrdinská. Film bol ale natočený na propagáciu vojny vo Vietname. A tým pádom u mňa hodnotovo klesá. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Pamatujte si, že žádný parchant ještě nevyhrál válku tak, že zemřel pro svou zemi. Vyhrál ji tím, že donutil jiného pitomého parchanta, aby padl za tu svou." Propaganda? Ale vůbec ne. Pokud si přečtete Pattonovu "Válku mýma očima", Montgomeryho "Paměti polního maršála", Ikovu "Invazi do Evropy" a ještě k tomu přidáte nějakou tu biografii tohoto amerického generála, zjistíte, že Pattonův portrét je v tomto filmu až neuvěřitelně přesný. Je to jako byste se ani nedívali na George C. Scotta, ale na jednoho kontroverzního amerického vojevůdce, který se hodně často cítil svými krajany zrazený, byť oni se mu jen snažili pomoci. Ale co na tom, když to byl i podle řady neměckých generálů nejlepší vojevůdce, kterého Spojenci během druhé světové měli. Podobné filmy bych pouštěla v hodinách dějepisu na školách. A taky jsem ráda, že pocházím z toho kousku země na západu Čech (Plzeň), kam Patton ještě stačil dojet. (Byť mě lehce mrzí, že tato část byla ve filmu úplně vynechaná.) Dodatek 5. května 2009: V rámci letošních slavností svobody (výročí osvobození Plzně americkou armádou) jsem šla na setkání s veterány, kde byl mimo jinými i George Patton Waters, vnuk generála Pattona. Po skončení přednášky jsme se si spolu pár minut povídali a přišla řeč i na tento film, který George nazval v rámci ztvárnění svého předka výborným a nesmírně přesným. A já s ním musím souhlasit. Ano, jsou tu možná nějaké "ryze hollywoodské" prvky, ale je to jako vidět válku očima samotného generála, podle kterého prostě Monty bude vždy jen britský elegán snažící se neprohrát a Sovětská armáda něco, proti čemu by se mělo bojovat. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Film je považován za symbol amerického patriotismu ve studené válce. (Kamiiik)
  • Německé bombardéry útočící během bojů v Africe jsou typ Heinkel He-111, resp. jejich španělská licenční varianta CASA 2.111. Není bez zajímavosti, že španělské kopie byly vybaveny britskými motory Merlin, které se montovaly do slavných spojeneckých stíhaček Spitfire nebo Mustang. (Foxhound#1)
  • V jedné scéně visí za generálem Pattonem politická mapa Evropy. Ta však neodpovídá situaci válečné ani předválečné - je z budoucnosti. Polsko je na ní v dnešní podobě, kterou však získalo až po válce. Německo je naopak o mnoho menší. (Zik2)

Reklama

Reklama