Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Takze v prvni rade skvely Jerry Goldsmith, jehoz ustredni melodie silne evokovala Aliena, ktereho splacnul o dekadu pozdeji. V druhe rade vyborne zobrazeni taktiky spojenecke kampane pri tazeni Evropou a slusne zpracovana atmosfera WWII vcetne pohledu z druhe strany. Nakonec mozna skoda, ze se to cele az prilis zameruje na 1 osobu Pattona, ktery sympatiemi zrovna neoplyva, na druhou stranu je to osoba dostatecne kontroverzni a pro valku zasadni, takze urcite vdecne filmove tema. Kazdopadne dalsi z rady vybornych WWII kousku. 8/10 ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Čakal som veľa patriotizmu, ale nakoniec ma Patton milo prekvapil. Franklin J. Schaffner vie pracovať s vysokým rozpočtom a na filme to je aj vidno. Výprava a kostýmy sú prvotriedne, akcii a tankov tiež nieje málo. Síce ma trošku zarazilo, že nemecká armáda nemá svoje šelmy (Panther, Tiger) a nemecké tanky "hrajú" americké M48 Patton. Trošku irónia, bohužiaľ. Na druhú stranu, tento film nestojí ani tak na tankoch ako na skvelom Georgeovi C. Scottovi v úlohe Generála Pattona. Predovšetkým on ťahá dopredu nielen celý film, ale aj americké vojsko. Jeho famózne prevedenie a jeho výroky nemajú chybu (“Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svojí zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou."). Od Afriky až po Berlín, to je cesta celého filmu a je spracovaná nadmieru dobre. Bolo by zaujímavé sledovať keby bol Erwin Rommel v Afrike v plnej forme. Pre mňa osobne najlepší vojnový generál druhej svetovej. 85% - 4* ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dost zjednodušující pohled na Pattonovo válečné tažení Severní Afrikou i Evropou. Samozřejmě, že hlavní postavou není válka samotná, ale generál, takže se místo scén bojů divák dočká spíše jeho nejrůznějších promluv a řečnění, jehož cílem je navodit dojem, že Patton byl skutečně člověk spíše 16. století. Ale zpracování filmu mně nevyhovovalo. Jednotlivé situace, jimž všem Patton vévodil, byly pospojovány bez ladu a skladu, vše bylo podřízeno jen tomu, aby byl vykreslen generálův charakter. Ale ani v tomto ohledu film nijak výrazně neboduje, protože nedojde dál, než právě k tomu, že Patton byl Don Quijotem 20. století a ve své armádě nesnesl zbabělce. Žádná výrazná psychologie ani hloubka postav neexistuje. Občasné prostřihy na aktivity německých velitelů v Berlíně ve filmu nemají žádný smysl, o ničem nevypovídají. Stejně tak filmové týdeníky, které sice poskytují určité zpestření, ale snímek by se bez nich také obešel. Z Montgomeryho se zase nesmyslně dělá šašek. A celkově je film pouhou obhajobou Vietnamské války, propagandistickým dílem. Je ale pravda, že po zhlédnutí tohoto filmu bude mít divák o Pattonovi alespoň o trochu větší přehled, než před tím. __ Já vím, že tohle není dokument, ale hraný film, přesto diváka alespoň trochu znalého vojenské historie nepotěší, že v rolích německých tanků jsou zde k vidění americké stroje M47 Patton (sic!). V rolích amerických Shermanů uvidíte zase tanky M24. (Je mi jasné, že filmaři prostě dobové tanky neměli k dispozici, a také vim, že většině diváků je to fakt jedno, ale na mě ty vojenské scény působí směšně, když vidím, jak proti sobě bojují na obou stranách americké poválečné tanky). Je dobře, že se zde alespoň několikrát mihne dvojice He-111, ale člověka to těší jen do chvíle, než si uvědomí, že nic jiného už nebude. Tyhle dva Heinkely prostě simulují veškeré německé letectvo. Žádných velkolepých vojenských scén se divák nedočká, jak naznačuje Matty - to, že se o bitvách mluví, neznamená, že je člověk uvidí. Výprava není ohromující, jak zase píše Lima, to by totiž musel mít režisér k dispozici více než dvě letadla a asi desítku tanků. ___ Poslední šance v životě! Celý svět je ve válce a já budu stát stranou? ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Historicko-epický velkofilm udělal z Pattona starodávného poetu, kontroverzního rebela, cholerického generála a geniálního taktika, což je v podstatě pravda, ale to, že udělal z Ameriky stroj na vítězství, to už je trošku horší. Patriotismus se nezapře. George C. Scott = George S. Patton, geniální převtělení! ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Učebnicová ukázka americké propagandy. Když se ale chtějí Amíci plácat po zádech, tak ať, nevnucují-li to nikomu... Generál Patton, coby naprosto typická hlavní postava, která má šlechetné srdce ukryté pod hodně tlustou slupkou arogance a oplývá několika sociálně akceptovatelnými výstřelky má ten problém, že je u ní vyobrazen jen zlomek jejích charakterových vad a i tak je nepříjemná. Nevím jaký byl cíl tvůrců tohoto filmu - věrně zachytit život Pattona v období války nebo zidealizovat tuto postavu divákům? Na mě to každopádně nezapůsobilo ani jedním způsobem - na poctivé poselství je to příliš jednostranné, na snahu podpořit dojem Pattonovi nedotknutelnosti je hlavní postava neuvěřitelně nesympatická, někdy až protivná. A dívat se na postavu, kterou nemůžete vystát, takřka tři hodiny?! To je fakt moc. Coby válečný film jde pak o standard, kterého ve své době vznikly desítky. // Pokud jste nabyli dojmu, že k historicky významným (kladně významným) postavám nemám úctu, pak jste na omylu. Úcta nemá s dobrým filmem co dělat - Patton je věc jedna, film o něm věc druhá. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Pattonova báseň, ze které ve filmu cituje u Kartága, se jmenuje „Through a Glass, Darkly“. (vojtaruzek)
  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)
  • Film je považován za symbol amerického patriotismu ve studené válce. (Kamiiik)

Reklama

Reklama