Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po průměrných Tajnostech a podprůměrném Výletu jsem dal Alici Nellis poslední šanci, takže jsem si pustil tuto "bravurní" (dle mnohých) prvotinou Ene bene. A po tomhle filmu jsem si definitivně potvrdil, že její filmy nejsou pro mě. U tohoto filmu pomíjím fakt, že Nellis v životě neseděla ve volební komisi (kdyby ano, tak by věděla, že tam sedí docela normální lidi, kteří by určitě zadrželi dceru Janžurové, kdyby chtěla trhat nesprávné kartičky). A ne, tohle neberu jako spoiler, protože to musí být každému jasné, co se stane. A tohle je velký problém tohoto filmu "ze života"… Postavy (či ty geniální dialogy?) šustí nehorázně papírem. No a (zřejmě díky scénáři) mi poprvé byla hodně nepříjemná Iva Janžurová. A to já tuto paní herečku opravdu mám rád, takže doufám, že tohle se mi stalo naposled. Zkrátka a dobře - film je to nudný, zasmál jsem se asi dvakrát. Zato nudit jsem se stihl skoro pořád. Jak říkám, potvrdil jsem si, že Nellis je nejpřeceňovanější českou režisérkou současnosti. 40 %. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Snaha napodobit "poetiku trapnosti" typickou pro část filmů české nové vlny (Forman, Passer, Papoušek) z tohoto snímku čouhá až příliš. Tam se sice taky jakoby nic velkého nedělo, ale nebyla to nuda - narozdíl od Ene bene, kde pokulhává hlavně celá první polovina filmu. Druhá to naštěstí aspoň částečně napravuje, takže výsledkem je lepší průměr. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

velmi dobrý film o volbách a české povaze. Alice Nellis ve své režisérské prvotině zvládla nejen herce, ale i zajímavou kameru a děj nenudil. Komedií bych to nenazval, natož černou. Prostě civilní příběh o tom, jak to u nás chodí. Myslím, že by si film zasloužil vyšší hodnocení a určitě patří mezi ty významější filmy, co se za posledních 20let natočilo. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu vesměs průměrnému hodnocení. FIlmy Alice Nellis mi padly do noty a skvěle se u nich bavím. Ene Bene není výjimkou, skvělý Suchařípa je skutečný vopruz, opět nezklame duo Janžurová a Remundová, přičemž všechny doplňuje Holubová a především Javorský, který patří k české herecké špičce, která je tak vysoko, že jen málo režisérů na něj vidí a obsadí jej. ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Projekce k přijímacím zkouškám na produkci FAMU :) vypsal jsem se o tomhle filmíku až až... ale v zásadě čerpá z toho nejlepšího z české nové vlny - malá dramata malých českých lidí, dojmout a vcítit - to je heslo české kinematografie již drahno let... Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko, Ecce Homo Homolka, Intimní osvětlení a pokračovat by šlo nepochybně dlouho až k dnešním dnům. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Eva Holubová získala Českého lva za vedlejší roli. (cariada)
  • Scéna, odehrávající se ve volební místnosti, byla natočena v kulturním domě v Přibyslavi. Dále se filmovalo ve Světlé nad Sázavou. (M.B)
  • Iva Janžurová byla nominovaná za hlavní roli na Českého lva. (cariada)

Reklama

Reklama