Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž, 21. června 1791. 30 minut po půlnoci se francouzský král Ludvík XVI. se svojí ženou Marií Antoinettou a dětmi pokusil tajně uprchnout z Paříže před revolucí rozvášněnými davy. V přestrojení unikli z paláce Tuileries, kde je drželi jako vězně, ale ve Varennes byli zatčeni a vráceni zpět do Paříže. O rok později byli král i královna Francie popraveni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Aky 

všechny recenze uživatele

Drama-dokument s velkorysou výpravou a kostýmy, bohužel však s mírně koženými hereckými projevy. Nicméně je sympatické, že svržený a později popravený král se zde prezentuje (patrně pravdivěji, než bývá obvyklé) jako vzdělaný, jemný a na svůj národ myslící intelektuál, který neodolal vzbouřené lúze, a nikoliv jako zloduch a tyran, jenž si nezasloužil nic jiného než spravedlivou gilotinu. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Historická, takmer dokumentárne pôsobiaca, ale pritom veľmi dramatická a takmer v každom ohľade (herci, výprava, kostýmy) pôsobivá rekonštrukcia jedného nepodareného úteku, ktorý (možno) zmenil či (možno) mohol zmeniť (keby sa podaril) dejiny. Človek sa pri sledovaní tohto filmu neubráni pocitu, že fandí nešťastnej kráľovskej rodine, aby sa im ten útek podaril, aj keď dobre vie (ak si to teda pamätá z hodín dejepisu zo školy) ako to nakoniec celé skončí... Francúzi sa touto sériou naozaj vytiahli. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Ta historie je vděčný námět pro filmaře, který takový námět musí milovat. To prostě jinak nejde. Nemůže si tam vymýšlet "capiny", které se nestaly, musí se aspoň rámcově držet faktů. A v tom je právě krása historických filmů. Vím a chápu, že některé dialogy musí být upraveny, aby to mělo švih. Ale takové, které jsou zaznamenané v archivech.... jako na př. : "Královno (míněna Marie Antoianeta), lid si zoufá a nadává, že nemá chleba !" " No a co ? Když nemají chleba, ať jedí koláče !" Francouzská revoluce : 7.8.1789 Překrásný film. Doporučuji všem na věku nezáleží. ()

CyriC 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý dokument pojatý formou dobrodružného historického filmu. Byl jsem nadšen velmi kritickým přístupem tvůrců k Francouzské revoluci, kterou popisují jako chaos, ve kterém skupina privilegovaných zneužívá obyčejného lidu pro své mocenské zájmy. Také mě velmi překvapily velice slušné herecké výkony, což na dokument nebývá zvykem. Jestli ve skutečnosti byl Marat stejný uřvaný šílenec, tak je škoda, že ho nezabili dříve. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Francouzská revoluce, to byla úplně ujetá doba, kdy se z trhanů stávali vládci, z vládců psanci a naopak, pokud možno i několikrát za sebou. Stejně tak je to i v tomhle filmu, kdy na chvíli propadnete nadšení revolučního davu a vzápětí sdílíte pocity prchající královské rodiny (i když podle mě Ludvík XVI. tady má přehnaně sympatickou tvář i povahu). Hesla a argumenty obou stran nikdy nemůžou najít společnou řeč, ale každý má svou pravdu. Na televizní poměry velmi slušná výprava. Francouzi jsou ve ztvárňování vlastní historie nepřekonatelní. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama