Reklama

Reklama

Nákaza

  • USA Contagion (více)
Trailer 1

Podnikatelka Beth Emhoffová se vrací ze služební cesty z Hong Kongu, kde se nakazí neznámým virem. Brzy onemocní i její syn Clark. Bethin stav se stále zhoršuje a o dva dny později se zhroutí s těžkými záchvaty. Její manžel Mitch ji odváží do nemocnice, ale žena přesto umírá. Patologové konstatují, že byl napaden mozek a centrální nervový systém meningo-encefalitickým virem. Zdrcený Mitch se vrací domů, a nachází syna Clarka mrtvého. Mitch je okamžitě izolován, ale ukáže se, že je vůči nákaze imunní. Se svou dospívající dcerou se pokusí odjet z města, ale národní garda jim v tom zabrání. Nastává chaos, nepracují sociální služby a objevuje se rabování obchodů a domů. Smrtící, vzduchem přenosný vir, který nemocné zabíjí během několika dnů, se rychle šíří po celém světě. Lékaři se snaží najít lék a minimalizovat paniku, která se šíří ještě rychleji než samotný virus. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 042)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Sama o sobě je Nákaza docela povedená a do jisté míry velmi aktuální (proto je taky v těchto dnech nejvyhledávanějším kouskem na CSFD). Šíření nemoci je znázorněno skvěle a člověk se o hlavní postavy opravdu bojí. Tvůrci totiž charaktery zabíjejí bez rozdílu. Ať už je hraje slavný herec nebo například nějaký "komparz". Hlavní problém je však v tom, že bych si film mnohem lépe dokázali představit jako minisérii typu Černobyl - na HBO by z toho byl určitě hit. Na tak malém časovém prostoru filmu totiž zanikají některé zajímavé vedlejší linky. Třeba vesnici v Číně prakticky úplně zazdili a pravý charakter Jude Lawa by taky zasloužil ještě o něco prohloubit. Jediný celkem "uzavřený" příběh, který dostal své adekvátní rozhřešení je ten od Matta Damona. Laurence Fishburne tomu také nebyl daleko, ale u něj si umím představit ještě slušnou soudní tahanici právě v duchu posledního dílu Černobylu. I tak mě ale film celou dobu držel a v rámci žánru se jedná o slušný nadprůměr (65%). ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

V tomto hraném dokumentu se podíváme do Hongkongu, Londýna, Macaa a Minnesoty. Prosfištíme si pár slovíček, dozvíme se něco ze světa biochovu vepřů a odhalíme záhady echolokace netopýrů. Také zabředneme do praktik WHO a těch zmrdů z CIA. Hlubší emoce nečekejte, bohužel, atmosféra filmu je právě na úrovni dokumentu ze zůmu. Přesto však po dokoukání zůstane ve vás jakýsi pocit strachu, že by to tak klidně jednou mohlo být. A měsíc nebo dva je nesmírně krátká doba na reakci obyvatelstva na zkázu takových parametrů. No, nemůžu než doporučit. Škoda jen té filmové atmosféry, mohlo to být dramatičtější, ponuřejší a temnější. Myslím, že to zabila právě hudba, která byla dost protivná. Stačilo by přitom pustit dvě noty třeba z Mlčení jehňátek a hned byste viděli, jak omladina jektala zuby při nervydrásajícím dramatu, kde lidi padaj k zemi jako hrušky a to v největší hruškové katastrofě naší historie. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Remeselne soderberghovsky kvalitná, inteligentná a herecky atraktívna predstava globálnej katastrofy a postupu jej riešenia. Viac než na "obyčajných ľudí" sa film sústredí na postavy, ktoré majú čo hovoriť do riešenia problému, a ktoré sa skrz ich zraniteľnosť tiež stávajú obyčajnými ľuďmi. "Chemickú" atmosféru podporuje progresívna elektronická hudba bez jedinej emócie. Silných momentov mohlo byť viacej, a to najlepšie nemuselo prebehnúť na začiatku. Vysvetľujúci záver je narýchlo odbitý. Celkovo slušná alternatíva katastrofického žánru, ako ho poznáme od Emmericha a spol :-) Ale Cuarónovi by predsalen svedčala viacej. Spomeňme si na jeho emocionálnych Potomkov ľudí... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Náhoda? Ale kdeže, žádné náhody neexistují to ví přece každej konceptuálně gramotný a kriticky uvažující člověk. Líbí se mi jak se Hollyúd snažil v předstihu umístit do populace mýtus o Wuhanském tržišti, kdy se dnes už ví, že vir se  prokazatelně objevil minimálně ve 3 zemích ještě před Wu-chanem. Tento film nedostal prachy na scénář jen tak, o ně je vždycky bitva v Hollyúdu mezi vyvolenými Byl hotový v roce 2011 ok beru, ale není to žádný nadčasový film, protože byl natočen až rok po stěžejní zprávě Rocfellerovy nadace. To je ta, která ve svých biobankách chová neuvěřitelná svinstva, prý pro výrobu vakcín. V roce 2012 proběhla Olympiáda v Londýně a tam tehdy v tom okultním satanistickém ceremoniálu, už byly nastiněny jisté predikce, toho co nás v budoucnu čeká a nemine, tehdy se tím nikdo nesnažil zaobírat a mávnul nadtim rukou a nebo vůbec nevěděl vocogo. Přiznám si že mi to taky uniklo, ale elity plánují a plánují na X, někdy i desítek let dopředu. Byla tam mmj vidět i Greta, která se objevila na scéně až později  ale i tato postava v tom dějství měla své vlastní opodstatnění, když si uvědomíte že i ona je součástí plánu (konceptu/agendy Great Reset a Agendy2030) stále těch samých lidí v pozadi, kteří přišli s tímto monstrózním podvodem na celé lidstvo. Pandemie byla také v roce 2019 projednávána na světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, na kterém Bill Gates a jeho manželka Melinda prosazovali, že je nutné kvůli zabránění šíření epidemií elektronicky sledovat všechny lidi na celém světě. A dál už to znáte. Je rok 2021, procesy řízení se urychlují, co ještě včera byla konspirace je dnes realitou! Všímejte si taky různých symbolů ve filmu, pak pozjištujte co to znamená. Ve filmu dávají vakcínu do nosu (ve skutečnosti se do nosu testuje) a potom náramek, ty dnes už nosí očkování lidé v Izhrahelli! Lidé bděte!!! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pro thriller málo gradace, pro drama málo prostoru charakterům a pro paradokument moc ležérního předhazování prázdných "faktů". Ta polovičatost, která trčí z každého druhého záběru je občas přímo nesnesitelná a ze Soderbergha tak dělá regulérního smolaře. Jako čistá popcornovka prošpikovaná napětím mohla Nákaza bodovat nesrovnatelně důrazněji, takhle se tvůrčí záměr absolutně minul účinkem. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (19)

  • Postava Erin Mears (Kate Winslet) byla založena na doktorce Anne Schuchat, bývalé kontraadmirálce zdravotnické služby a zástupkyni ředitele Střediska pro kontrolu a prevenci chorob (CDC). Kate Winslet s ní svoji roli dokonce konzultovala. (Ampi)
  • Filmová společnost Warner Bros. Pictures Canada se rozhodla pro neobvyklou reklamu. Do obchodního průčelí umístila dvě obří Petriho misky, v nichž byly vloženy bakterie s houbovitou plísní, které se po několika dnech rozrostly do tvaru, který tvořil anglický název filmu. (Conspi)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 75,7 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 136,5 mil. (NIRO)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

31.12.2010

Další kalendářní rok se chýlí do finále a nechává v nás několik výjimečných filmových zážitků. Nebylo jich zas tolik, ale byly o to silnější. To na rok 2011 nám Hollywood (a nejenom ten) chystá… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno