Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011 Autor POMO
Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto úzkého výběru vychází Drive režiséra Nicolase Windinga Refna. S kým se nejvíce ztotožňujete?


Anthony
Nákaza - Hodně mě baví téma „viry ohrožují svět“ a navíc Soderbergh zvolil geniální nehollywoodský realistický přístup, který z filmu dělá jeden z nejděsivější zážitků v kině.
Tintinova dobrodružství - Na tento film jsem šel jen kvůli Spielbergovi, a byl jsem nadšen. Z filmu je vidět obrovská radost z vyprávění, Spielberg si hraje s každým detailem.
Zrození planety opic - Nečekaně nejlepší blockbuster léta. Skvělé triky – šimpanz Caesar je jedna z nejzajímavějších filmových postav roku a Andy Serkis by si zasloužil nějakou zvláštní cenu.

Adrian
Bláznivá, zatracená láska - Najpríjemnejšie prekvapenie roka, ktoré ma svojím pomerom romantika-komédia úplne odzbrojilo a zanechalo vo výbornej nálade.
Jana Eyrová - Presvedčivý prenos klasiky súčasnému divákovi spôsobom, aby sa ani jedna strana necítila ochudobnená.
Warrior - Čím viac predpovedatelnejší príbeh, tým precíznejšie a emotívnejšie prevedenie. Film videný v období, keď ho ešte neobklopoval internetový humbuk.

Cervenak
Jana Eyrová - Michael Fassbender vládne. Brilantná adaptácia, ktorá v dialógu pri krbe vytvorí viac napätia ako pri laserovej prestrelke medzihviezdnych flotíl.
X-Men: Prvá trieda - Ďalší oldschool, bondovka ozdobená mutantmi. Hravá, plná nápadov a s geniálnou scénou v argentínskom bare.
Zrodenie planéty opíc - Film ako spred dvadsiatich rokov - z čias, keď efekty ešte slúžili rozprávačom dobrých príbehov.

Cival
Warrior - Emocionální rachot, který se prodral skrze klišé zápasnických filmů k jednomu z nejsilnějších diváckých zážitků roku. Jasná klasika.
X-Men: První třída - Stabilní popcornová série zabodovala hravým a vynalézavým prequelem, potvrzující režijní jistotu a lehkost Matthew Vaughna.
Ženy sobě - U nás ne-zcela-doceněný mix romantické komedie a „apatowských bromancí“, který v rámci oddychovek potěšil stejně jako Allenova Půlnoc v Paříži.

DaVID’82
Půlnoc v Paříži - Reklama roku. Měl jsem z toho nejen při sledování, ale především i dlouho po něm nefalšovanou radost a dobrou náladu a v takovém případě jdou veškerá případná negativa stranou.
Rozchod Nadera a Simin - Atraktivita a "vděčnost pro západního diváka" nepramení z pohledu rozdílné kultury, ale z toho jak moc dobré, překvapivé, strhující a emoce budící to v každém momentu (i ohledu) po celou stopáž je.
Rychle a zběsile 5 - Kravina "na druhou". Zábava "na entou".

Djkoma
Strom života - Film nutící diváka cítit, přemýšlet, nechat se unášet, ale i chtít ovládnout. Krásně plné nápadů a symboliky, s naplňujícím zážitkem na plátně.
X-Men: První třída - Nová cesta po už jednou vyšlapané cestičce, po které chci být mutant, ať to znamená cokoliv. Hlavně být hrdý, na to čím jsem.
Zrození planety opic - Důkaz, že i remake může mít hlavu, patu, srdce, mozek a obsahovat hromadu nadčasových motivů, aniž by vykrádal svého předchůdce.

Enšpígl
Moneyball - Film s velkým baseballovým srdcem.
Poupata - Pane akademiku, prosil bych čtyři České lvy, děkuji.
Zkažená úča - Přál jsem si alespoň na chvíli být tím autem, co tam Cami šolíchala houbičkou.

Galadriel
Půlnoc v Paříži - Pro neopakovatelnou atmosféru Paříže ve zlatých letech a dalšího výborného "evropského" Woodyho Allena.
Všemocný - Nápaditá, svižná, energická a skvěle obsazená oddychovka, která baví od začátku do konce.
Zdrojový kód - Originální příběh, jehož zpracování mě nenechalo ani na chvíli vydechnout.

Golfista
Warrior - Bezkonkurenčně nejlepší film roku a nejspíš dojde k překopání mých TOP 20 filmů All Time
Drive - Tolik skvělé atmosféry, filmového kumštu a adrenalinu v jednom filmu jsem dlouho nezažil.
X-Men: První třída - Inteligentní, skvěle natočená komiksová adaptace. Matthew Vaughn je stále pouze v červených číslech a já jsem přesvědčen, že mu to vydrží hodně dlouho.

Isherwood
Drive - Vizuální melancholie ve dne a hudební v noci. City upřímné i s minimem slov. Neklimatizovaný sál znásobil prožitek z projekce na maximum.
X-Men: První třída - Tři spokojené návštěvy kina a další dvě ‚HD projekce‘ v pohodlí domova. Může být ještě něco více filmem roku?
Zrození planety opic - CGI animace dodala opicím opravdové emoce. Nad lidmi se smráká víc jak ve filmu samotném.

J*A*S*M
Bellflower – Romantické drama s apokalyptickou atmosférou, plamenomety a autem alá Mad Max. Nejzajímavější režijní debut roku.
Drive - Důkaz, že i s prostým, jednoduchým příběhem dokáže vynikající režisér natočit výjimečný film. Nejlepší atmosféra roku.
Warrior - Zápasnický film se sbírkou klišé, která ovšem stoprocentně fungují. Nejsilnější emoční smršť roku.

Lima
Drive - Styl a atmosféra nadevše. Ten film zraje s každým opakovaným shlédnutím.
Jana Eyrová - Renesanční krása Wasikowské a přetekající charisma Fassbendera v atmosferické lahůdce.
Melancholia - Trier se vypsal ze svých depresivních pocitů a skrze nekompromisní uměleckou výpověď je převedl na diváka.

Malarkey
Alois Nebel - Z českých filmů se těžce vybíralo, ale vyhrála originalita a melancholie.
Neznámý - Liam Nesson mě přesvědčil, že akčním rolím v současné době kraluje.
The Sunset Limited - Dva chlapy srazí dohromady náhoda a oni se pak 90 minut baví o životě, Bohu a otázkách, na které je těžké odpovědět jednou větou.

Marigold
Drive - Geniální režijní jízda, opojení filmem, lesklé pozlátko se škorpioním jedem uvnitř.
Konečná uprostřed cesty - Film o smrti, který s citem ukazuje to, před čím chceme utéct.
Rozchod Nadera a Simin - Strhující scénář, naprosto pohlcující lidské drama z druhé strany.

Nathalie
Moneyball - Kdyby měl mít můj život scénář, tak by ho směl psát jedině král dialogů Aaron Sorkin.
Super 8 - Návrat do dětství v kůži dychtivého chlapce za kamerou J. J. Abramse (alias Spielberga juniora).
Zdrojový kód - Za tajemstvím kvantové fyziky, smyslu života a lásky s filmovým filozofem Duncanem Jonesem.

POMO
Drive - Žánrová hádanka, kontrastujúca extrémne násilie s platonickou láskou. Filmová báseň. Nezávislá, protiprúdová, jediná svojho druhu.
Zdrojový kód - Inteligentné, vizuálne atraktívne sci-fi s romanticko-osudovým rozmerom. Akčná žánrovka, ktorá pohladí dušu aj intelekt.
Zrodenie planéty opíc - Sloboda zvieratám! A sláva tvorcom, ktorí nás s toľko gráciou dokážu vrátiť do éry Nového Hollywoodu!

Radek99
Černobílý svět - ,,Hořící Mississippi" v kuchyních a salonech emancipací doutnajících 60. let. ,,Ženské" drama o boji za lidská práva.
Půlnoc v Paříži - Nejlepší reklama na Paříž, v níž Woodyho Allena hraje tentokrát O. Wilson a hraje ho skoro lépe, než kdyby se Woody obsadil sám.
Rango - Magická animovaná pocta dnes už trochu polozapomenutému světu (spaghetti) westernů. Gore Verbinski se snaží resuscitovat žánr...

Rob Roy
Bellflower - Energie, upřímnost a intimita za 17 000 dolarů, kterou můžou ostatní filmy závidět. Film, který se mnou letos nejvíc pocitově rezonoval.
Drive - Hypnotické, tiché, stylové. A nekompromisní. Krásný příklad toho, co si můžete dovolit, když pracujete s malým rozpočtem.
Jana Eyrová - Citové, ale ne sentimentální, precizní ve všech filmových složkách, hmatatelná chemie herců. Fukunaga má před sebou velkou budoucnost.

Shadwell
Princ a pruďas - Za krásný herce: oči Zooey, úsměv Natálie, háro Franca.
Sherlock Holmes: Hra stínů - Za germánskou hudbu: Schubert, Zimmer, Mozart.
Všemocný - Za variabilní obraz: syrový pro absťák, pestrobarevný po nadopování, civilní pro mezifáze.

T2
Drive - Režisér Nicolas Winding Refn ma jeho filmom priklincoval do kresla kinosály a nechal v napätí hltať atmosférický film ako som už dávno nezažil.
Tintinove dobrodružstvá - Od začiatku po koniec neskutočná dobrodružná JAZDA!
X-Men: Prvá trieda - Neskutočne bravúrna práca s psychológiou postáv, krásne prepájajúca vetvu so sériou X-Men, Singer má u Vaughna silného nástupcu. Fantastické triky.

Reklama

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023 Reklama

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Seriálový Warrior nabírá obrysy

Seriálový Warrior nabírá obrysy

18.07.2022

Už pár měsíců víme, že režisér Gavin O’Connor (Zúčtování, Cesta zpátky) pracuje na převedení svého úspěšného MMA dramatu Warrior do seriálové podoby. Snímek z roku 2011 se tak má dočká desetidílného… (více)

Z Warriora se stane seriál

Z Warriora se stane seriál

13.09.2021

Snímek Warrior režiséra Gavina O’Connora patří mezi nejpopulárnější sportovní dramata vůbec. Film vypráví strhující příběh o střetu dvou bratrů, bývalého mariňáka Tommyho (Tom Hardy) a učitele na… (více)

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Tintin dostane hraný film

Tintin dostane hraný film

19.10.2020

Podle francouzského serveru Figaro se filmař Patrice Leconte (Muž z vlaku) chystá natočit hranou adaptaci známého komiksu Tintinova dobrodružství. Snímek tak nebude mít nic společného s animovaným… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Sedmá Mission nabírá posily

Sedmá Mission nabírá posily

12.01.2020

Sedmý film v sérii Mission: Impossible dorazí 23. července 2021, o režii se znovu postará Christopher McQuarrie, který si zároveň napsal i scénář. Jako bonus pak natáčí sedmý a osmý díl zároveň,… (více)

Příští Planeta opic našla režiséra

Příští Planeta opic našla režiséra

04.12.2019

Studio Disney před časem naznačilo, že hodlá nadále rozvíjet filmovou sérii o Planetě opic, kterou získalo díky nákupu studia 20th Century Fox. A svůj slib teď zdá se dodrží. Najalo totiž režiséra… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama