Reklama

Reklama

Šípková Růženka

(festivalový název)
  • Austrálie Sleeping Beauty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V psychologickém australském filmu režisérky Julie Leigh se seznamujeme s Lucy (Emily Browning), tajemnou dívkou a mladou univerzitní studentkou, kterou pronásledují neustále životní problémy. Její život nabere jiný směr poté, co se přihlásí na inzerát tajemné agentury, která svým zákazníkům poskytuje erotický servis. Lucy se noří do světa spánku a jako novodobá Šípková Růženka slouží jako prapodivný spící společník klientům agentury. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Macejko 

všechny recenze uživatele

"Videl som už všeličo. Koňa plakať, hada šťať, aeroplán na oblohe cúvať." Ale niečo ako Sleeping Beauty som naozaj ešte nevidel. Áno, je to odťažitý a neosobný art, nad ktorým by bolo treba opäť siahodlho hĺbať (a divácky zážitok by mi to, myslím, nezlepšilo) a hoci má vcelku pôsobivú, chladnú atmosféru a skutočne zaujímavú hlavnú hrdinku, nie o tom som chcel. Chcel som totiž napísať o dôvode, prečo sa na mojej tvári počas celého sledovania zračil nechápavý "dafuq?" výraz. Tým dôvodom je Emily Browning. Vážení, vysvetlite mi, ako režisérka presvedčila túto talentovanú a krásnu mladú herečku, aby účinkovala v tomto - a teraz v žiadnom prípade nezveličujem - soft porne, kde sa takmer každých päť minút objavuje KOMPLETNE nahá a kde si o ňu otierajú chlpaté vajcia a animálne ju olizujú šesťdesiat až sedemdesiatroční dedovia? Čo jej za to sľúbila? Čím jej opantala hlavu? Tučným šekom? Prísľubom návalu festivalových ocenení? Je to iba môj odhad, ale myslím, že keď už bolo po všetkom, musela Emily naozaj, ale naozaj hrubo mindžovať. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Srovnání s mistrovským Eyes Wide Shut sice není úplně na místě, ale v něčem se mu neubráním. Kubrick si tehdy vzal na paškál lidskou sexualitu a zpracoval ji ve svém posledním filmu bravurně, s neuvěřitelnou citlivostí a zkušeností. Co víc, celý snímek měl vynikající psycho-erotickou atmosféru a držel diváka v permanentní pozornosti. Sleeping Beauty láká svým plakátem, láká castingem Emily Browning, láká neobvyklým a výstředním námětem. Absence jakéhokoli momentu napětí, neobjasnitelné konkrétnější motivace hlavní hrdinky a vůbec celého snímku, ve kterém působí všechny postavy až příliš strojeně a „ukázněně“ (ve vztahu ke svým rolím) – tohle všechno zabíjí možné poselství a činí ve výsledku ze Sleeping Beauty pseudoumělecký úlet s naprosto mimózním a nesmírně trapným závěrem. Potenciál byl a nebojím se říct, že velký. Zůstal ale kdesi utopen. Jak by to pojal třeba takový Lars von Trier, Roman Polanski či Gaspar Noé! Emily Browning má sice nádherný kukuč a půvabné tělo (pokud nejste na prsatky), ale v pasážích filmu, kde není nahá či polonahá, hraje naprosto průměrně a bez špetky charismatu, což by jistě nevadilo třeba u romantické komedie. Tohle mělo být drama. Bohužel se jedná o tragikomedii. ()

Reklama

uiu 

všechny recenze uživatele

Podivně mrazivý a podmanivý film, který ve mě zanechal nepříjemný pocit. Hlavní hrdinku vlastně ani pořádně nepoznáme, neboť vidíme jen střípky z jejího života - studentka, která si přivydělává jako servírka, pomocnice u kopírky a ve výzkumném centru, nestíhá splácet nájemné u své sestry a její švagr ji nenávidí, její bývalý (?) přítel se léčí ze závislosti na alkoholu stejně jako její matka - narazí na inzerát pro "společnice" postarších mužů a tato brigáda s vysokým přivýdělkem ji zaujme natolik, že vezme i práci "Šípkové Růženky". Je uspána, aniž by věděla, co se s ní děje. Do její komnaty přicházejí starší chlápci, kterým už ani viagra nepomůže a dělají si s ní, co chtějí (bez proniknutí). Na film jsem se těšila již dlouho a jako fanynka Emily Browning jsem jej nedočkavě vyhlížela a byla jsem mile i nepříjemně překvapena (nečekala jsem, že ve filmu bude tolik nahoty, zvláště v podání Emily). Na druhou stranu tleskám, že do něčeho takového šla a ukázala se celému světu v celé své "kráse". Její (a jiných dívek) nahota není vyjádřena jako nějaká oplzlost. Oplzlými by se daly nazvat až těla nahých starců, ale co je špatného na nahém těle, když je vám 20 nebo 80? To je už jen estetický problém jedinců, tedy diváků, kteří kvůli tomu film odsuzují. Pro mě asi nejdepresivnější film tohoto roku. A to je klad. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ten kontrast mezí krásou a nevinností Emily Browning a tou provokativní promiskuitou a šokující odhalující erotikou, to asi očividně hodně lidí neskouslo. Naopak mě to přišlo docela zajímavý. Beru jako velkou odvahu, že do toho Emily šla a nechala se od těch úchylnejch gerontů olizovat, ochmatávat a bůhví co ještě. Fuj. Akorát ten konec byl trochu divnej - myslel jsem, že bude čekat všechno, protože mezi náma, ono se dá čekat všechno, když vás zavřou spící do pokoje za takovej balík. Já v tomhle filmu ale nevidím jen ty úchylnosti, divnosti a sexuálnosti, ale určitou uměleckou hodnotu. Ta spočívá v mnoha věcech a myslim, že každej si je v tom musí najít sám. A nebo ne a pak tomu dát nízké hodnocení... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Žaludek sevřený víc než stehna bojácné panny v setmělém parku. Až na to, že kolega acsmp film před psaním obsahu vůbec neviděl, dobrý. Totiž, film je výborný, znepokojuje mě jen (zatím) nízké hodnocení, ale asi většina z 23 dosavadních hodnotitelů byla zase naopak znepokojena tímto filmem. Podobnost s Eyes Wide Shut je zřejmá, nikoliv však v inspiraci. Necítím absenci vysvětlujících prvků, proč Lucy potřebuje prostředky je zřejmé, ostatní nemá být dopovězeno, a to je dobře. Emily Browning! ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • Film byl v roce 2011 vybrán do hlavní soutěže na filmovém festivalu v Cannes. (acsmp)

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

Reklama

Reklama