foto

Robert Roth

  • nar. 28.10.1972 (44 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Roth je slovenský herec so zaujímavým hlasovým fondom. Začínal v Detskej rozhlasovej dramatickej družine. Vyštudoval na konzervatóriu v Bratislave hudobno – dramatický odbor.

Hercom Činohry Slovenského národného divadla je od roku 2000. V tom istom roku bol nominovaný na Dosky 2000 za rolu Ariela v Shakespearovej Búrke. V SND hral aj v ďalších dvoch Shakespearových hrách - Antonius a Kleopatra, Trojkráľový večer alebo čo len chcete (šašo Feste), na Bratislavskom hrade zase v Kupcovi benátskom (Gratiano). Stvárnil Jarryho Tatka Ubu, za ktorého získal v Česku cenu za herecký výkon, Arthura v Mrožekovom Tangu, za Šabrina v adaptácií Dostojevského próz (Cudzia žena a muž pod posteľov) získal nomináciu na Dosky 2006. V roku 2008 ziskal Dosky za postavu Hamleta v rovnomennej inscenacii SND. Cena Nadacie Tatra Banky za umenie 2008.

Bol nominovaný na Krištáľové krídlo v kategórii divadlo. Hráva aj v projektoch mimo domovského divadla - v Gogoľových Hráčoch či Shepardovej hre Posadnutí láskou (Bratislavské mestské divadlo, Divadlo a.h.a). Hral vo filme Vladimíra Morávka Hrubeš a Mareš sú kamaráti do dažďa.

Spolupracuje s rozhlasom - hra Baudolino, Pán prsteňov (Rádio Slovensko). Načítal román Michala Hvoreckého Eskorta, ktorý je prvou slovenskou audioknihou vo formáte MP3. Trvá takmer 9 hodín.

Obľubuje kapelu Rolling Stones. 26. marca mu vyšiel debutový album s názvom Klamanie telom. 11 piesní v šansónovom duchu nadväzuje na tradíciu Deža Ursíniho a Jara Filipa, avšak s osobitou poetikou Marcela Buntaja a Maroša Hečka, ktorí sú väčšinovými tvorcami piesní. Rothova nespútaná energia sa v skladbách nepresadzuje, naopak, na platni ho objavíte s kultivovaným prejavom. Aranžmány, postavené na akustických nástrojoch a nápadité vokály sa na chvíľu stali zázemím, v ktorom sa naplno rozvíja Rothove zatiaľ neobjavené muzikantské alter ego. Jeho hlas možno počuť v reklamách na denník SME či reklame na Citroen.

Od 26. júla 2008 je ženatý (manželka Magdaléna).

Martin "emdee" Dubovan

Herecká filmografie

2015 MILA FOG (studentský film)
Prorok Štúr a jeho tiene (divadelní záznam)
Umenie pre život (divadelní záznam)
2014 Jak jsme hráli čáru
2013 Zázrak
2012 Tygři ve městě
2009 Bratislavafilm
Hrubeš a Mareš Reloaded
Oko ve zdi
Ženy mého muže
2008 Smog
2007 Cudzia žena a muž pod posteľou (divadelní záznam)
2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
1997 Pacho sa vracia (divadelní záznam)
1994 Konec velkých prázdnin (TV seriál)
Zlatohláska (TV film)
1993 Anděl milosrdenství
1990 V rannej hmle
1983 A počúvaj brata (TV film)
Deravé vrecko (TV film)

Dokumentární

2016 13. komnata Kamily Magálové (TV film)
2015 Herec: Ivan Mistrík (TV film)
True Štúr
2011 Pygmejové, děti džungle - vyp.
2010 Bude nám horúco? (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Cudzia žena a muž pod posteľou (TV film)
Radosť zo života (TV seriál)

TV pořady

2013 Cena Nadácie Tatra banky za umenie 2013 (TV pořad)
Trochu inak v SND s Adelou Banášovou (TV pořad)
2010 Hodina deťom (TV pořad)
1994 Apropo TV (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace