Reklama

Reklama

Bella Mia

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Stádo krav z menšího statku je kvůli podezření na BSE (Nemoc šílených krav) odsouzeno k utracení. Zvířata nakládané do vozů, ale vycítí blížící se hrozbu, vzbouří se a pokusí se utéct. Lidé na ně začnou pořádat hon, ale stádo pod vedením krávy Bely se ukáže být v mnoha ohledech inteligentní a prozíravé a řadu nástrah prokouknou, zneškodní, nebo prostě jim uniknou. Vzájemným soubojem o to, kdo s koho, se na obou stranách vyčerpávají síly i stoupá agresivita. Právě člověk se uchýlí k brutálnímu, nízkému a na nic se neohlížejícímu vybíjení, které už má pramálo společného s původní veterinární prevencí. Na straně druhé se však najdou i lidé opačného smýšlení, kteří mají pro krávy na útěku pochopení, sympatizují s nimi a snaží se jim pomoci. Jde totiž více o souboj člověka s narušenou konvencí řádu, než o jakékoli přímé ohoržení života člověka zvířetem či jiných zvířat. Hrdinky touží jen po jediném, po svobodném životě v přírodě, v níž jsou ale náhle nuceny se také učit žít a přežít. V přírodě, kde je nikdo nenakrmí, nepodojí, nenadopuje léky, přírodě, jíž se sami musejí přizpůsobit. Poznávají, co je to hlad, zima, strádání i bolest. Přebírají lidské rysy a nastavují nám lidem zrcadlo, kam je a není možné zajít v zahrávání si s přírodou. S postupujícím časem v nerovném souboji však zůstává jen hlavní hrdinka, vůdčí kráva Bela, která je postavena před závažné rozhodnutí volby – zachránit si holý život či za velkého rizika pokusit se zachránit vlastního potomka. Obětuje se, morálně vítězí nad námi všemi, ale je jen a jen na přírodě, zda ji nechá težce zraněnou přežít.

Tento baladicky laděný příběh s mimořádným emocionálním nábojem a morálním apelem určitě zaujme nejen svým prostým sdělením, že lidé nejsou tady proto, aby se stali krutými pány tvorstva, ale proto, aby se naučili žít v souladu s přírodou a nikomu neubírali právo na svobodu a vlastní život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Bohužel tomuto snímku nemohu dát více, jak dvě hvězdy. Film vznikal z nadšení všech zúčastněných tvůrců a herců v dosti bojových podmínkách s minimálním rozpočtem. A to byl zřejmě jeho hlavní problém. Chyběly hlavně finance na drezůru a přípravu vybraných krav na natáčení a tak plno scén zůstalo pouze na papíře původního scénáře (informace z vyprávění režiséra v diskuzi po jedné z předpremiér filmu). V tomto filmu měly být hlavními hrdiny krávy vedené velmi inteligentní Bellou a lidští herci jim měli pouze přihrávat. Akční scény s kravami musely být seškrtány na pouhé romantické záběry přecházejícího stáda z jednoho kraje záběru ke druhému na pozadí krásných scenérií Jizerských hor nebo záběrů z kamerové lanovky přejíždějící nad pasoucím se dobytkem. A herci jim opravdu jen přihrávají s nulovými nebo jen nepatrnými vývoji ve velmi jednobarevných charakterech svých postav. Film tak asi udělá radost jen milovníkům přírody a zejména okolí Vysokého nad Jizerou a Železného Brodu, kde se celý natáčel. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Málokdy se stane, že máte příležitost nasolit nějaké kravině pěkných 75%. Tvrdím, že tento film tuto nevšední možnost nabízí. Autorský snímek o honbě za stádem krav se snahou o jakýsi morální imperativ. Samotný děj není pro celkové vyznění podstatný, daleko důležitější je poetickobaladické ladění filmu. Najdou se i nadbytečné kýčovité sekvence a i když souhlasím s tezí že to chtělo víc krav a míň lidí, v souhrnu plusů a mínusů film patří k tomu lepšímu co tu poslední dobou vzniklo. Autor je především kameraman a film také obsahuje spoustu pěkných kamerových záběrů na přírodu a na krávy, zkrátka film o dobytku. Dobré, ale pro dnešek stačilo, na večerní záznam vysílání z poslanecké sněmovny se už dívat nebudu. Produkce: Bio Illusion ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Taková autorská samomasturbace. 1) Navzdory tématu nudný a nijaký film nabízí jedinou zajímavou postavu - bývalého vojáka, maniaka Hájka (přesvědčivý 45letý Petr Reichert). 2) Zaregistroval jsem ještě 29letého Igora Orozoviče (veterinář Vítek) a mladičkého Lukáše Kůrku (syn Honza). ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Rozhodne bych to nevidel tak zle. Sice bukolicka naivni selanka, ale rozhodne dost mila a sympaticka. A z tech krav toho nakonec vyslo mnohem vic, nez by se dalo cekat. Na to, ze je Martin Duba hlavne kameraman, toho z nich vyrubal pomerne dost. Respekt k jeho trpelivosti, musela bejt nekonecna.. Magicky v obrazu, jen teda na povazenou prazdny. 65% ()

Lopezka1982 

všechny recenze uživatele

Původně jsem nechtěla na film zavítat, neboť mě jeho obsah příliš zaujal. Nakonec jsem se rozhodla, že půjdu a jsem za to ráda, neboť film se mi líbil a zanechal ve mně příjemný pocit. Ano jak uvádějí ostatní, tak film má nějaké nedostatky, ale prostě z lidského pohledu se mi líbil, bylo tam i pár vtipných scén, trochu romantiky a hlavně krásná, česká přírody. Výkony herců Formana a Rajcherta byly super, škoda že Zuzka Norisová nedostala větší prostor.... Nehledě na to, že příběh je založen na skutečné události a pan režisér M.Duba do toho dal své srdce, a proto film vřele doporučuji. Byla jsem i na diskuzi s panem Dubou a dozvěděla se spoustu zajímavých informací a prostě jsem byla dojatá a nadšená!!!! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Film se natáčel v českých poměrech nebývalých 105 dnů. Většinou se natáčelo bez herců. (Zdroj: Cinemart)
  • Postavu sympatické Lindy měla původně ztvárnit herečka Alžběta Staňková, se kterou se Martin Duba setkal při natáčení pohádky Peklo s princeznou. Měsíc před svým prvním natáčecím dnem zavolala, že je těhotná a protože se vědělo, že se bude natáčet nejméně rok v různých ročních obdobích, bylo nutné roli přeobsadit. Martin Duba si vybral jinou Slovenku – Zuzanu Norisovou. Když natáčení končilo tak i ona přišla s tím, že také čeká miminko. Tento film byl tak orámován novorozeňaty. (Zdroj: Cinemart)
  • Jednou přišel na natáčení Petr Forman s oparem a zdálo se, že to bude problém. Narychlo se přehodilo natáčení scén, takže se nejdříve natáčela scéna rvačky, v níž Pazdera dostane pořádnou ránu od Hádka do obličeje, takže maskérky nemusely složitě „vyrábět" krvácející ránu. (Zdroj: Cinemart)

Reklama

Reklama