Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna velkým příznivcem dokumentů nebo seriálů, tento se mi dostal "pod ruku" spíš náhodou (no když se podíváte na pondělní večerní program, tak to až zas tak úplná náhoda nebyla, páč na komerčních kanálech je to jeden "super" seriál vedle druhýho a všecky dohromady leda tak pro houpací koně :o) ). Nicméně tento seriál se od ostatních liší tím, že se nepouští do zbytečných detailů, nýbrž ukazuje tuto smutnou část lidské historie v těch nejdůležitějších faktech. Navíc s pouze dobovými záběry a né s přehrávanými. A i ty záběry mi přijdou, že jsou vybírány jen ty "nejlepší" a nejzajímavější. A co mě ještě zaujalo, tak že se tvůrci během jednoho dílu nesoustředí pouze na jednu událost, či lokalitu, ale pouští se do všech důležitých míst a mezníků 2.Světové války. Rozhodně bych doporučil lidem, kteří se nechtějí dlouhosáhle pídit po nejdůležitějších faktech. Pro "znalce" už to bude pouhý opáčko, ale hodně kvalitní! ()

GordonCZ 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, jak je možné, že je tento dokument hodnocený tak vysoko a dokonce zde patří mezi desítku nejlepších seriálů. Je to z neznalosti? Možná, že jen díky opojení z kolorovaných záběrů nebo z podkresové hudby? Osobně ale musím říct, že tyto pocity jaksi nesdílím. Viděl jsem již nemálo dokumentů o druhé světové válce a toto dle mého názoru rozhodně ke špičce v oboru nepatří. Ano, série je poměrně dobře strukturovaná a dotýká se skoro všech významných událostí války. Ano, hudba je skutečně na špičkové úrovni, až bych řekl, že je tím nejlepším z celého dokumentu. Ale to je tak všechno, co lze na "Apokalypse" najít výjimečného. Co se týká kolovaných sekvencí, není to nic světoborného ani výjimečného. To už tu bylo a provedeno mnohem lépe. Celková stopáž seriálu je evidentně příliš krátká, aby bylo možné v dokumentu skutečně zachytit významné momenty způsobem, jaký jim náleží. Nedostatek času se tvůrci snaží nahradit větším důrazem na emotivnost celého projevu, což se bohužel setkává s kladnou odezvou u publika, jak vidím. Ona vůbec faktografická část dokumentu místo aby byla kostrou, stává se jaksi Achillovou patou. Nejenže popis faktů dost zaostává, ba co víc, některá zde zmíněná "fakta" jsou dokonce i chybná. Nepochopil jsem, jak si mohou autoři v dokumentu z roku 2009 dovolit říct, že polská kavalerie útočila na německé tanky ztečí! Nebo že Georgij Žukov naplánoval obklíčení Němců u Stalingradu! Chudák Vatutin... Z těchto důvodů prostě čtvrtou hvězdičku dát nemohu. ()

Reklama

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý projekt oživení významné minulosti. Převážně zvukové oživění a kolorování je hned na několik hvězdiček. Kenji Kawai pak svou hudbou korunuje celé dílo. Leč pět hvězdiček udělit nelze ani za něj. Důvody jsou dva, 1) Je velmi ptrné kdo je autorem dokumentu. Francouzi nedokázali odolat subjektivitě a prostor který dostali značně převládá, vezmeme-li v úvahu, kolik veledůležitých okamžiků celého válečného konfliktu, se zde muselo odbýt jen ve dvou-třech větách. Např. narukování Fr. osobností jako Fernandel je hezké, ale působí, jako by v ostatních zemích slavné osobnosti zůstaly sedět na zadku. 2) Nejen z důvodu mého vlastního původu, ale v rámci objektivity (když už se v dokumentu zmiňoval i odboj v Jugosávii) absence jakékoli významné události týkající se tehdejší ekonomické velmoci Československa je skličující. A přitom je z čeho vybírat - Atentát na Heydricha, Předání nejmodernější obranné sítě bunkrů nepříteli. Lidice! Když už i v Americe se po naší zlikvidované obci začali pojmenovávat děti. Atd, atd. ()

porky93 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaná dokumentární série o největším válečném konfliktu všech dob. Předností jsou především výjimečné autentické záběry, které jsou zde navíc převedené do barvy. Nutno říci, že dokument je určen spíše pro řadové diváky. Člověk, jenž je v tomto tématu více zainteresován, zřejmě nezíská moc nových poznatků (zejména poslední dva díly byly poměrně dost stručné), ale i tak se jedná o přehledné a působivé shrnutí této apokalypsy. ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Rozhodně skvělá podívaná a za skoro šest hodin dobových záběrů bych rád dal plné hodnocení, ale mám pár výtek. To, že se Francouzi pokusili o dokument shrnující celou světovou válku je sice super, ale doufal jsem ve větší komplexnost. Je až příliš viditelné, jak se zabývají nejvíc sami sebou. Na výsluní se dostává stále de Gaulle a jeho cesta k moci, zatímco o Heydrichovi je řečeno pouze to, že měl něco s konferencí ve Wansee. O anthropoidu ani slovo. Nechci říct, že jsme snad byli ve WW2 nejdůležitější, ale ani o Himmlerovi se přiliš nezmiňují, protože měl víc společného s Polskem než s Francií, a přitom to byl druhý muž říše. A konečně, trochu jsem se pousmál, ale proč ten komentátor tak často používal místo zneškodnění nebo zničení slovo neutralizace ;) ? ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama