Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svého nepřítele nikdy nepodceňuj! Tora! Tora! Tora! – tak zní japonský signál k útoku na nepřítele. Stejnojmenný slavný americko-japonský válečný velkofilm vypráví o jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech v roce 1941 a přibližuje události, které k němu vedly. Zatímco japonská vláda a vojenské velení pečlivě připravují svůj útok, jenž má ochromit protivníka, vláda USA, představitelé její diplomacie i nejvyšší válečná generalita tuto možnost zcela ignorují. Přitom námořní kontrarozvědka má zprávy o utajovaných zvýšených vojenských aktivitách Japonců a blížícím se nebezpečí. Také některé důležité signály zachycené radarem zůstávají bez patřičného povšimnutí, stejně jako přítomnost japonské ponorky v mořském prostoru blízko Pearl Harboru. A najednou přichází okázalý a zdrcující úder japonské armády... Režisérem filmu byl známý americký filmař Richard Fleischer (Fantastická cesta, Bostonský případ, 20 000 mil pod mořem, Ničitel Conan), v mimořádně náročné mezinárodní koprodukci pak japonské sekvence realizovali filmaři Tošio Masuda a Kindži Fukasaku. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, čemuž jsou přizpůsobeny i charaktery postav a scénář. Drama, které patří mezi nejlepší válečné historické tituly, zaujme na svou dobu ohromující výpravou, realističností akcí a stále strhujícími leteckými bitvami. Snímek získal Oscara za vynikající filmové triky (A. D. Flowers a L. B. Abbott). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. 07.12.1941 zautocili japonske lietadla na Pearl Harbor, cim sa USA zapojilo do 2 svetovej vojny. Zaujimavy film hlavne z pohladu vojenskych rozhodnuti roznych plukovnikov alebo velitelov a nezhodach z japonskej strany o tom, ci je rozumne zautocit na USA, teda na Pearl Harbor alebo podpisovat s Hitlerom akusi dohodu o spojenectve. Taktiez zacat rokovanie s Japonskom vo chvili, ked uz bolo neskoro, pretoze japonske lode uz boli blizko. Film ma jeden velky problem. Pre divakov, ktori moc nie su zasväteni do vtedajsej politiky sa moze dej filmu zdat prilis nudny, pretoze prvych 100 minut je plny dialogov ale za to ti, ktori sa tesia hlavne na sledovanie utokov a vybuchov si to mozu vychutnat poslednych asi 40 minut a to nie je malo. Na rok 1970 by sa kvalitou natocenia akcnych vizualnych efektov mohli kludne prirovnat k Bayovmu PEARL HARBORU (2001) za ktoru si Tora! Tora! Tora! zasluzila jedneho Oscara za spominane specialne vizualne efekty... 20.06.2010 ________ Martin Balsam - (Admiral Husband E. Kimmel) +++ So Yamamura - (Admiral Isoroku Yamamoto) +++ Joseph Cotten - (Vojenský minister Henry L. Stimson) +++ Tatsuya Mihashi - (Veliteľ Minoru Genda) +++ E. G. Marshall - (Plukovník Rufus S. Bratton) +++ James Whitmore - (Vice admirál William F. Halsey Jr.) +++ Takahiro Tamura - (Plukovník Mitsuo Fuchida) +++ Jason Robards - (Generál Walter C. Short) +++ Produkcia: Richard Fleischer +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Takto s odstupom času po ďalšom zhliadnutí som sa dopracoval k hodnoteniu 3*. Trikrát Tora! je film, ktorý ma svoje čaro pravdepodobne iba na jedno pozretie. Pri ďalšom už pre mňa začalo byť to takmer jedenapolhodinové predstavovanie ľudí, ktorí pri analýze hrozby Honďákov a ich potenciálne možnom útoku na štáty otravné, zdĺhavé a nudné. Celkovo sú efekty na tú dobu celkom vydarené (doteraz som neprišiel nato, či komparzista pri časti útoku Japoncov na hárbor iba zakopol, alebo tu scénu zvládli tak precízne, ale skôr si myslím že mal iba šťastie, lebo tie trosky "lietadla" ho minuli ozaj tesne) a je dobre vykreslené nezmyselnosť vojenských postupov,rozkazov a nariadení aj so skutočnými menami zodpovedných ľudí, avšak chýbajú lepšie herecké výkony a trochu lepšia hudba a celková atmosféra. 70% ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

V hodnocení filmu Tora! Tora! Tora! budou diváci nutně vždycky znova rozdělení na dvě dosti jasně vymezené skupiny. Milovníci historie, znalci vojenské techniky a přemýšliví lidé obecně, budou nadšeni z jeho dokumentární přesnosti a hodnověrnosti (byť samozřejmě z hlediska dnešního poznání má film po těch téměř padesáti letech své limity), z přesné rekonstrukce událostí, ze snahy ptát se po důvodech a souvislostech, milovníci konstruovaných příběhů s přesně dávkovanými pointami a vemlouvavě servírovaných emocí, budou nutně přesně to samé odsuzovat. Každopádně jde o film bez happy endu, což je mi samo o sobě velmi sympatické. Pozoruhodné, i když pochopitelně také dobově příznačné, je zdůrazňování japonského váhání nad útokem. Samozřejmě se nabízí otázka, není-li tento rys v rozporu s historickou skutečností příliš zdůrazněn (neumím posoudit), ovšem vykreslení Japonců nikoli jako všeho špatného schopných zloduchů, ale jako myslících lidí s vlastními názory, ambicemi, a přesvědčením, je mi velmi sympatické. Ztvárnění amerických velitelů místy poměrně silně připomíná Hlavu XXII. To samozřejmě není nic proti filmu, spíš to dokládá genialitu a přesnost Hellerova nesmrtelného literárního díla. Že před tímhle tématem tvůrci neuhnuli, ale naopak na něm do značné míry celý děj vybudovali, je rozhodně nutné vysoce ocenit... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: sportovec, flanker.27, Marigold ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Slávný válečný film popisující přípravy a útok na Pearl Harbor. První část film (popisná) je místy zdlouhavá a nudá. Ovšem ve druhé části se dostáváme k útoku a film rázem začíná i bavit. Zejména si užíváme na svou dobu nevídaných efektů. Trochu trapně působí zavěrečná propagandistická věta o buzení spícího obra. Samozřejmě si to Amíci mohli dovolit, vzhledem k tomu jak válka dopadla. Ale přece nikdo nevěří tomu, že se Japonci najednou začali bát. Věděli přece od samého začátku do čeho jdou! K tématu útoku na Pearl Harbor doporučím Odtud až na věčnost (1953). ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tohle mě absolutně minulo. Nemohu se ubránit srovnání s seriálem Roky prelomu, kde se také neustále jen tlachá. Zde tlachá pár politiků a mnoho vojenských hodnostářů. O atmosféře té doby se z filmu dozvíme pramálo. Netrvám na tom, že válečný film musí být akční, ale tohle bylo nudné vážně převelice. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (29)

  • Pro americké letectvo byly během natáčení použity dvě letuschopné stíhačky P-40 Warhawk, obojživelný PBY Catalina a pět bombardérů B-17. Zbytek letounů byly repliky, které byly postupně během natáčení zničeny v bojových scénách. Některé z nich měly pro větší realističnost funkční pohon vrtule. (Foxhound#1)
  • Výroba tohoto filmu byla nákladnější než skutečný japonský útok na Pearl Harbor. (raininface)
  • Na letecké základně vznikly pomocné stavby, jako třeba jídelna schopná vydávat 1 200 jídel denně, nebo také sklad kostýmů. Bylo tam umístěno i 21 letadel, opět přesných kopií vyrobených pro film (žádné muzeální kousky). Po natáčení se kulisy staly oblíbeným turistickým místem s návštěvností okolo 5 tisíc lidí týdně. (Marthas85)

Související novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama