Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Fantastická cesta profesora Aronnaxe ve filmovém zpracování z roku 1954 legendárního dobrodružného románu Julese Vernea. Profesor Aronnax, proslulý podmořský vědec je vyzván námořnictvem, aby identifikoval záhadného tvora, který zničil parník v Severním Atlantiku. Po mnoha dnech hledání však najde něco, co vůbec nečekal. Záhadný tvor je ve skutečnosti ponorka budoucnoti Nautilus, řízená kapitánem Nemo. Jedná se o naprosto nadčasový snímek co se týče triků, s vynikajícím scénářem a hereckými výkony. Obzvláště záběry Nautila pod hladinou a potápěčské scény byly na svou dobu něco naprosto fantastického. Je to první širokoúhlý film společnosti Walt Disney. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, že Jules Verne psal o ponorkách ještě dávno před tím, než byly vynalezeny. 20 000 mil pod mořem - je jedním z jeho nejznámějších románů a toto filmové zpracování, pod taktovkou režiséra Richarda Fleischera (Tora Tora Tora, Soylent Green, Ničitel Conan), dodnes patří k lákavé látce malých i velkých diváků. Ve filmu září James Mason, jako démony posedlý idealista, kapitán Nemo (jistá podobnost s Achabem z Bílé velryby), který ztrácí svou lidskost a stále více se pod hladinou moře odcizuje normálnímu soužití s lidmi, které už obecně zatratil. Dále je zde Kirk Douglas, jako potrhlý a věčně rebelující harpunář či Paul Lukas, coby konzervativní profesor Aronnax. Ve filmu je několik pamětihodných scén, vydařily se hlavně podmořské záběry, které vypadají jako z krásného dokumentárního filmu. Dále pak divácky vděčná bitva Nautilusu proti gigantické olihni, či Douglasův útěk z ostrova plného kanibalů. Ozdobou snímku jsou samozřejmě krásné triky - na dobu vzniku (1954) takřka neuvěřitelné, ale i dnes působivé a okouzlující. Klasika dobrodružné sci-fi. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Natočiť verneovku je ťažké sústo aj v dnešnej dobe kvôli nadpozemskej fantázii vizionárskeho autora. Aj keď to bolo pred 60 rokmi, tak v tomto filme sa to pri určitých zjednodušeniach podarilo vo forme prijateľnej aj dnes. Trikovo v poriadku, scénaristicky značne odchyľujúce sa od predlohy a scény s prítulným tuleňom pribalené ako zbytočný bonus, snáď ako darček pre deti od uja Disneyho. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 4/10 Efekty 5/10/// +pořád se něco děje, Kirk Douglas -začínám mít dojem, že na této látce není nic co by stálo za zfilmování/// Prostě průměr. A ke všemu dost dlouhej. Sice se divím, ale vyloženě jsem se nenudil, pořád se něco dělo. Přesto to není potřeba vydět. Když už klasiku, tak jsou mnohem lepší filmy./// Celkem 51%/// ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěl být stručný, napíšu jen "zívy zív". Ale spíš rozvedu, co mi na této a dalších Verneovkách v pojetí Disneyho vadí: Mohli si vzít z původního příběhu leccos, ale vzali si hlavně ono brakové ohromení mořem a jeho zdroji, a to takřka v originálním francouzském pojetí -- tj. důkladné předvádění, jak je podmořský svět nádherný, jelikož se skoro vše z něj dá gurmánsky připravit k požírání. Jinak jako herecký koncert Douglase mi to nepřipadá, jeho role byla ... vlezlá... nevkusná... ochotnicky napsaná (netvrdím, že zahraná). Ke konci už hudební scénky s lachtanem byly k nesnesení. Nejzajímavější byl Mason jakožto Nemo, působil chvílemi seriozně zle. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vždy mi na těchto starších filmů vadilo, že jsou takové moc uhlazené a málo syrové. Borci zde vylezou z vody, nebo se věnují jiné namáhavé aktivitě a během okamžiku mají zase svůj ulízaný nagelovaný účes. Je pak nesmírně těžké, aby vás takový film dovedl pohltit, když neustále cítíte odstup mezi realitou a filmových zpracováním. S knižní předlohou nejsem obeznámen, za což se musím zastydět. Příběh a hlavně celková myšlenka tohoto filmu se mi však nesmírně líbila a přišla mi extrémně zajímavá. Je určitě zásadním důvodem, proč by měl tento film chtít někdo vidět. Nejvíce mi byl sympatický kapitán Nemo s jehož postojem a názory jsem se nejvíce ztotožňoval. Nepochopitelné mi přišlo jeho počínání v posledních okamžicích jeho života, kdy namísto, aby předal někomu z jeho totálně oddaných následovníků (například své pravé ruce) možnost pokračovat v jeho díle, tak se rozhodl všechno zničit a všechny členy posádky nechat zemřít s ním. Moc mi to nedávalo smysl a považuji to za vcelku zbytečnou a primitivní dramatizaci. [68 %) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (15)

  • Členové obsazení nosili sledě v kapsách, aby odměnili tuleně Esmereldu po jejich scénách. Režisér Fleischer řekl, že štáb páchl jako rybí trh. (sator)
  • Kirk Douglas dostal za film 175 000 amerických dolarů, což bylo nejvíce, co Walt Disney dosud vyplatil jakémukoli herci. (sator)
  • Varhany kapitána Nema lze spatřit v Disneylandu. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Reklama

Reklama