Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původně byl projekt zamýšlen jako celovečerní dokument, ve kterém byly konfrontovány životní příběhy trojice mužů, jejichž osudy různým způsobem determinovala droga. Jeden patřil k nejvýraznějším vynálezcům a „vařičům“ pervitinu u nás, druhý léta působil v protidrogovém oddělení policie a třetí, známý rocker, propadl drogové závislosti. Dramatické zvraty v osudech této trojice reálných hrdinů inspirovaly posléze producenty a tvůrce filmu k nápadu zkombinovat dokumentární výpověď s hranými sekvencemi. V nich se zrcadlí strhující pád na samé dno a „cesta z pekla“ zpátky do života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (201)

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Propojení hrané části a dokumentární funguje. Ovšem kdyby Řehořek natočil přímo dokument, hodnotil bych min. o hvězdu výš. Hraná část chvílemi dost pokulhává. Nelíbila se mi kamera a herecké obsazení je hned u několika postav naprosto mimo mísu. Například obsazení Miloslava Königa nechápu. Hraje policajta a přitom působí jako milý kluk, který by nejradši Rostislava Nováka ve filmu sbalil. Scény pod drogovým vlivem mohl Řehořek také prostříhat. Přesto je to sympatický počin, jsem zvědavý na další Řehořkova díla. Mimochodem Rostislav Novák ml. v roli Gregora nebyl vůbec špatný! [MFF KV 2011] ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Docela dost se mi to líbilo. Umělecky dobře zpracované. Časová linka se mi zdála dost kvalitní. A ještě k tomu tam promlouvají postavy, kterým se to fakt stalo, proč ne? Dobře spracované, zajímavé příběhy a postavy i kamera a scéna byly dobré, co víc si přát. Osobně drogy nesnášim a tento film to ve mě jenom utvrdil, tedy asi splnil svůj účel, takže jednoznačně dobrý. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film s hraným obrazom a dokumentárnym komentárom je určite pútavejší, ako keby to bol iba dokument s hovoriacimi hlavami. Užijeme si aj niekoľko zážitkov v delíriu, len opakujúce sa zábery a občas nudný komentár mierne kazia dojem. Možno namiesto skráteného celovečerného trvania by stačil aj dokumentárny 50-minútový formát. Film celkom vyvracia dojem, že socialistický človek nepotrebuje drogy. Hoci nie všetky osudy sa skončili šťastne, hlavný protagonista rozpráva svoj príbeh usmiaty pred kamerou a na konci si herci pokecajú so svojimi skutočnými predlohami. ()

ADIO45 

všechny recenze uživatele

Piko má hodnotu experimentu a od diváka vyžaduje pozornost, kterou si ovšem umí technickými parametry náležitě vynutit. Výsledkem je film nejen s výbornou kamerou, ale i dráždivými zvukovými efekty. Rostislav Novák "Pavel" pak na sebe přirozeným výkonem v hlavní roli strhává pozornost, což sice v důsledku znamená, že zbytek hereckého obsazení tu žije v jeho stínu, ale rozhodně nejde o žádné lajdácké figurkaření. Například Miloslav König "Fífa" rozbaluje od Tajností naprosto odlišný výrazový rejstřík a je to zajímavá proměna. Tomáš Řehořek stvořil silný film. Nejen svým obsahem, ale především formou. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Snímek na pomezí dokumentu a hraného filmu. Popisuje vývin pervitinu v Čechách od 70. lét minulého století. Základním motivem filmu je trojice lidí, kteří v tomto polodokumentu vystupují jak hraně, tak i autenticky. Je to tvůrce vařiče pervitinu Pavel Gregor, vyšetřovatel tehdejšího policejního protidrogového oddělení Zdeněk Zavázal a bývalý zpěvák heavy metalové kapely Vitacit Dan Horyna. Všichni protagonisté filmu žijí a je zajímavé, že Horyna a Gregor pracují v psychiatrické léčebně v Bohnicích jako terapeuti, kde dříve pobývali, aby se ze závislosti vyléčili. Policajt Zavázal pracuje nyní jako barman. Zajímavé téma, zajímavé zpracování a velmi dobře zahrané role všech zúčastněných, včetně hlavní zmíněné trojice, kterou herecky ztvárnili Rostislav Novám ml., Miloslav Konig a Štěpán Benoni. Tvrdý drogy jsou peklo a tohle by se mohlo klidně promítat budoucím smažkám (i když ono by je to stejně lákalo ještě víc). ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Film byl natáčen pod názvem "Cestou z pekla", posléze byl přejmenován na "P" s podtitulem "Cesta z pekla" a až nakonec se tvůrci rozhodli pro název PIKO. (darek kartac)
  • Exteriéry se točily v dramatických kulisách, které dokumentují chmurnou atmosféru příběhu a tvoří mu výmluvné kulisy. Depresivní prostředí našli filmaři v krematoriu, na hřbitově, v márnici, na hlavním nádraží, ve zničených a polorozpadlých domech, za zdmi vězení a také v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích. [Zdroj: Falcon] (POMO)
  • Piko je krycí název pro drogu Pervitin. (Indy21)

Reklama

Reklama