Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původně byl projekt zamýšlen jako celovečerní dokument, ve kterém byly konfrontovány životní příběhy trojice mužů, jejichž osudy různým způsobem determinovala droga. Jeden patřil k nejvýraznějším vynálezcům a „vařičům“ pervitinu u nás, druhý léta působil v protidrogovém oddělení policie a třetí, známý rocker, propadl drogové závislosti. Dramatické zvraty v osudech této trojice reálných hrdinů inspirovaly posléze producenty a tvůrce filmu k nápadu zkombinovat dokumentární výpověď s hranými sekvencemi. V nich se zrcadlí strhující pád na samé dno a „cesta z pekla“ zpátky do života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (201)

Gothar 

všechny recenze uživatele

Unikátny dokument ukazujúci príbehy ľudí stojacich pri vzniku pervitínu. Svojim spôsobom máme šťastie, že ho môžeme vidieť, pretože z radov uživateľov ich prežilo veľmi málo. Prepojenie hraného a "obyčajného" dokumentu funguje veľmi dobre, k tomu treba pripočítať kvalitné spracovanie hranej časti tak z pohľadu hereckých výkonov, kamery, maskovania, ale aj minimalistickej hudby. A ak sa niekto niekedy pohrával s myšlienkou skúsiť pervitín, tak nech si PIKO pozrie a myslím, že ho to za tých 80 minút ľahko prejde. A netreba na to žiadne presviedčanie, stačia skutočné príbehy dvoch uživateľov. ()

beniczech 

všechny recenze uživatele

Zklamání, bohužel, čekal jsem více. Jediným plusem za mě osobně je získání přehledu o této problematice a slušný výkon Rostislava Nováka, díky němuž se tu a tam ve filmu objevila i silnější scéna. Koncepce snímku (dokument + hraný film) mi neseděla, vadila mi kamera a špatná výprava - neměl jsem pocit, že se nacházím v 70.-80. letech. Herecký výkon policajta, Miloslava Königa, je zde na úrovni filmového projektu základní školy. Dále mě iritovala spousta nesmyslů - drum'n'bass v 70. letech, nestárnoucí matka a stárnoucí matka (v polovině snímku je stejná jako na začátku, zatímco syn zestárl o 15 let, v poslední třetině už naopak zestárla a syn je stejný jako v 70. letech). Nedostavilo se zhnusení jako v případě Katky, My děti ze stanice ZOO atd. V neposlední řadě mi chybělo vykreslení člověka pod vlivem (když nepočítám krátký moment ke konci) - co látka vlastně způsobuje - jako tomu bylo např. v LSD made in ČSSR. Škoda... /45%/ ()

Reklama

Furmi 

všechny recenze uživatele

Z hľadiska témy o ktorej tento dokument je je to na istých 5* pretože už konečne sa niekto odhodlal (a že práve Češi tak o to väčšie lebo do tochto majú oni najviac čo povedať) zrobiť dokument o tejto droge zla. Z hľadiska filmového a hlavne dokumentárneho nepôsobí až tak silno ako by pôsobiť mal. Dialógy su hlúpe, herecké výkony umelé a celé to na mňa pôsobilo dosť amatérskym dojmom. Ale chválim informácie ktoré sa v dokumente dozvieme, o začiatkoch, história, samotná látka, účinky, negatíva a pod. Koho táto téma zaujíma tak je toto povinný trip, koho nie zbytočne zabitý čas. 60% ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Řehořek pojal zpracování snad brilantně. Jeho pojetí toxické psychózy a jakési rozdvojenosti člověka, kterého droga ovládne je takřka přesné a velmi dobře imitující. Kdo nevyzkoušel drogy nebo nemá zkušenosti s prezencí lidí feťáků asi ne moc dobře pochopí... ne film... ale otázku proč se do toho P.Gregor pouštěl. Cestu, kterou si feťák projde je opravdu "nezpáteční jízdenka". Člověk i když přestane, vydrží abstinovat nějakou dobu, tak se po čase někdy k tomu vrátí ... otázkou je jestli v té abstinenční době umře, a ne jenom stářím. Horyna měl přesně pravdu někdy na začátku filmu... 25-30% vnímání světa... to je přesně ten jedinej pocit, který je na peří to plus... Ale tím to hasne ()

divisak 

všechny recenze uživatele

Jako hraný dokument je PIKO dobrý film. Jen nevím, proč se namísto hudby poplatné tehdejší době užilo muziky (neplatí však pro celou stopáž filmu), jak kdyby to mělo připomínat českou obdobu Trainspottingu. Jinak prokládání s přímými účastníky dodalo rekonstrukci příběhu více na autenticitě, možná bych jen závěrečnému „posezení“ dal trochu více prostoru. Na každý pád záslužná práce o neúsměvném tématu, které si filmové zpracování jistě zasluhovalo. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Film byl natáčen pod názvem "Cestou z pekla", posléze byl přejmenován na "P" s podtitulem "Cesta z pekla" a až nakonec se tvůrci rozhodli pro název PIKO. (darek kartac)
  • Exteriéry se točily v dramatických kulisách, které dokumentují chmurnou atmosféru příběhu a tvoří mu výmluvné kulisy. Depresivní prostředí našli filmaři v krematoriu, na hřbitově, v márnici, na hlavním nádraží, ve zničených a polorozpadlých domech, za zdmi vězení a také v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích. [Zdroj: Falcon] (POMO)
  • Ve filmu si zahrálo i několik skutečných policistů z Národní protidrogové centrály ČR. (Indy21)

Reklama

Reklama