Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem dát původně tomu filmu 3 hvězdičky, jenže pak jsem si uvědomila, že to je PRAVÁ POHÁDKA se zámkem, princeznou, hodným králem a zlým králem. Je to pohádka bez lítajících příšer, draků a čertů, zkrátka pohádka pro děti i dospělé. Vždyť to má tolik krásné hudby a pěkných písniček, z některých se staly evergreeny (Líbí mě se líbí...) Ne všechny supermoderní pohádky se dětem líbí. Děcka duše je stejná a pokud se nepřikrmuje absurditama, pak náhled je stejný ať se píše rok jakýkoli. Jedině co mě rozesmálo byla mrkající mrtvola (Jiřík leží na marách a prostě pevně zavřená víčka neustál). Ale toho si samozřejmě dítě nevšimne. Paní režisérka JANEČKOVÁ natočila milou pohádku. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Líbezná pohádka s krásnými písničkami. Má neodolatelnou atmostféru a svoje osobité kouzlo. I přes tu televizní režii ji tedy upřímně řádím mezi nejpůvabnější české pohádky. Ale princezna mohla bejt hezčí, to uznávám. Alespoň že král Holý je dokonalý slizoun a Štěpánek neméně dokonalý klaďas. I díky nim je tahle pohádka tak dobrá. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Cením to že je to vlastně neveselá až morbidní pohádka, ale nakonec ze šťastným koncem (tedy pakliže je svatba štěstí:) Poselství je stále stejné "jít za svým srdcem" i když to někdy může dost bolet..."Kotrbové (té dračici) jsem tedy něhu a laskavost nikdy moc nevěřil...Za Michajlovovu hudbu a písničky* navíc... ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Dívá-li se někdo na pohádky v dospělosti, může porovnat, jak vnímal postavy v dětství a jak je vnímá dnes. U Zlatovlásky se to v mém případě liší velice. Když jsem byla malá, byl král prostě zlý, a Jiřík se Zlatovláskou dobří... Ale ty nuance co do toho vnáší věk (haha)! Například mám za to, že královo největší minus je, že je pyšný, ale vůbec mi nepřipadá divné, že chce Jiříkovi nechat setnout hlavu. Mocný král přece musí mít ke svému kuchaři naprostou důvěru, musí věřit, že mu nenasype jed do pití nebo něco takového, a Jiřík prostě neuposlechl příkaz a důvěryhodnost ztratil. Jiřík z dnešního pohledu je sice pěkný, ale tak trochu trubka. A Zlatovláska... taková unylá a blyštivá s jednoznačně nejhorším repertoárem písniček (Líbí, mně se líbí vs. depresivní Proč jsem jedl rybu? ehm...). Rýpavému oku neunikne ani že 12 dcer krále rybáře nedělí větší časový odstup, takže buď byly dvanácterčata nebo několik vrhů vícerčat brzy po sobě. Není divu, že tam nemají maminku, jen mírně bláznivého otce. Známý příběh tedy není důvod, proč se k pohádce na youtube vracím, tím je hudba, kterou si občas pustím pro zlepšení nálady. Jsem ale zvědavá, co na pohádku řekne další generace (až se dostane ke slovu). ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)
  • Rybáři hovoří o zámku na jezeře, kam nelze dojít po souši. Zámeček Červená Lhota ovšem je dostupný přes dvouobloukový most. (Robbi)
  • Autorem textů k písničkám, které zazní ve filmu, je Eduard Krečmar. V pohádce zazní celkem 14 zpívaných písniček. (Amneris)

Reklama

Reklama