Reklama

Reklama

Trabantem napříč Afrikou

  • angličtina Trabant Goes to Africa
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Sny – malé, velké, nesplnitelné… Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států – Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (291)

Jermann 

všechny recenze uživatele

Překrásně kolorované bakelitové dobrodružství, které určitě stálo za všechny ty prachy a nervy. Po pouhé desetidenní zkušenosti s Afrikou mám aspoň nějakou tu představu jak vysilující a zároveň osvobozující je soustavně reagovat na nové situace v neznámém prostředí. Fungovat tímto způsobem čtvrt roku, navíc za volantem náladového skládacího autíčka .. to zní jako über-výzva. Tiše závidím. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Afrika nejsou pouze rozlehlé písčité pláně s teplotami přesahujícími několik desítek stupňů Celsia, tento kontinent je rozmanitý, plný kontrastů, nabízející pohled na relativně moderní města, vyasfaltované silnice, ale i na vyprahlé pouště, stále zelené lesy či žebrající děti (jejich první slova od narození musela znít: "Give money.", protože jinak si to neumím vysvětlit). Projet Afriku za pomoci dvou trabantů je jistě smělý nápad, který většina z nás odsoudí k neúspěchu, ale najdou se i tací, kteří svým snům věří a dokážou si za nimi jít stůj co stůj, a pak mohou vznikat dokumenty jako je právě tento. Snímek nabízí možnost prohlédnout si jedenáct zemí černého kontinentu a zjistit, že každá je úplně jiná, každá má svá specifika, klady i zápory. Jednotlivé záběry jsou doplněny trefnými a mnohdy i velmi vtipnými komentáři, které děj příjemně doplňují. Osobně jediné, co bych dokumentu lehce vytkla, je, že se mohl více zaměřit na jednotlivé pamětihodnosti či přírodní krásy jednotlivých zemí, které měli cestovatelé čest během své cesty poznat. Na druhou stranu musím vzít v úvahu, že snímek má omezený čas a nelze do něj vtěsnat vše. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Spíš než o dokument v pravém slova smyslu se jedná o hodně krátký sestřih z jedné neobyčejné dovolené. Pro zúčastněné se bezpochyby muselo jednat o úžasné dobrodružství plný zážitků a poučení, na diváka se jim to však příliš přenést nedaří. Jedním z důvodů je stopáž, druhým pravděpodobně malé zaujetí dobrodruhů. Dokumentární výstup je tu jen vedlejším produktem celé akce. Faktem je, že celému dobrodružství by více slušel seriálový formát, ve kterém bychom se mohli přinejmenším postupně seznámit s odlišnostmi jednotlivých afrických zemí a sledovat peripetie protagonistů. Trabantem napříč Afrikou není ve své podstatě špatný snímek, dokáže zaujmout a na počátku hýří energií. Je však málo souvislý a je z něj jasně patrné, že spoustu zajímavých situací nám zůstalo skryto. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další, respektive první a neméně skvělá expedice Dana Přibáně, mě sice neazujala tolik, jako ta jihoamerická, ale jak říkám, bylo to neméně skvělé a dobrodružství tam bylo možná ještě mnohem víc, určitě tam bylo několik zajímavějších momentů, než v předchozím filmu, řešilo se více poruch, bylo to vtipné a zábavné, bylo tam více rozhovorů s domorodci a celkově hezčí záběry, jen ta parta lidí, byla trochu sehranější až v Jižní Americe. Pro mě byla nádhera to sledovat, navíc jsem se dozvěděl i spoustu pro mě zajímavých informací, prostě cestopis jak Brno s nejlepšíma průvodcema a skvělým komentářem Davida Novotného. Objektivně je to sice spíše za čtyři, ale za to neskutečné vzrušení, odvahu a prostě za to, že to dokázali, a hlavně že miluju přesně tyhle typy dokumentů, tomu prostě musím dát plný počet. 90%. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o jedné velké pouti napříč Afrikou. Kamera a hudba stojí určitě za to a celkové kouzlo dokumentu je taky velice silné. Přestože je to určitě povedený dokument a podobnou pouť by chtěl podniknout kde kdo, tak to na úplný vrchol nevidím, zas až tak mě to nezaujalo. Ale klobouk dolů před hlavními aktéry. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Ujetá trasa: 19 640 km + 230 km na korbě náklaďáku (heyda)
  • Závady BABU (expediční trabant): rozhozený karburátor, netěsnící hlavní brzdový válec, zlomená příruba výfukového sání, spálené brzdy, křaplý blinkr, utržený šusplech, přeražené výfukové svody, potlučený a proražený zadní tlumič výfuku, zlomený výfuk, ovládání dálkových světel, ohnutá tyč řízení, uvolněná pakna zadní brzdy, spálený drát napájející střešní světla. (heyda)
  • Pokus s vodou je v Afrike populárny trik, ale je to podvrh. V skutočnosti je Coriolisova sila pár metrov od rovníku veľmi ťažko merateľná aj pri kontrolovaných experimentoch, takže nemôže mať viditeľný vplyv na rotáciu vody. (andree182)

Reklama

Reklama