Plakáty
Mavis Gary (Charlize Theron) je nepříliš úspěšnou autorkou knižní série pro náctileté, která krátce po rozvodu opouští Minneapolis, aby v rodném městečku Mercury načerpala novou inspiraci a pokusila se oživením vzpomínek na středoškolská léta nalézt ztracenou duševní pohodu. V tom jí má pomoci hlavně její bývalý, Buddy Slade (Patrick Wilson), nyní už ženatý muž s čerstvými závazky, kterého se Mavis rozhodne dostat zpátky za jakoukoliv cenu. (dopitak)
Renton
Scénář: Diablo Cody(4.3.2012)
Cervenak
Asi najslabší Reitman, ale furt je to pecka, ktorá väčšinu tohtoročných oscaroviek s prehľadom splachuje. Navyše to postupne zreje. Zdanlivo riedky dej plný melancholických nálad a občasných hysterických výbuchov v skutočnosti dobre odráža stavy hlavnej hrdinky. Je to celé dobre vymyslené, komplexné, s jasne čitateľným druhým plánom (autorka teenagerských kníh je stále nezrelá osoba, ktorá nemá šajnu o reálnom živote). Navyše Charlize je vo všetkých ohľadoch dokonalá "prom queen bitch" a nenominovanie na Oscara za tento skvelý výkon je brutálny omyl.(6.3.2012)
larelay
Reitman a Cody opat v akcii. Tentokrat ale necakajte komediu, cakajte nieco... nuz, nieco fucked-up, zatrpknute, depresivne... koniec koncov, ved taky je aj cely zivot... Minimalne teda hlavnej hrdinky :) Ked som sa cely film pozerala na Charlize, tak som si vravela: Oh my fuckin god, that is some crazy bitch! No lepsie ju ani zahrat nemohla, myslim, ze uloha bola jasna: Musi sa vam hnusit, musite nou opovrhovat celym svojim ja. A tak sa aj stalo... Cely film prakticky stoji na Mavis a o tom to je. Musim sa priznat, ze som trolilinku sklamana, ale po Up in the air to snad ani inak nejde.(3.1.2012)
Rob Roy
Život v iluzi je mi milejší než realita.(10.3.2012)
EdaS
Trailery nelhaly, jde opravdu o indie variaci na Svatbu mého nejlepšího přítele, což je od režiséra Lítám v tom nutně zklamání. Ale zahrané je to pěkně. 70%(3.3.2012)
Psema
Absence tradičního ponaučení potěší stejně jako křivky platinové Charlize a reitmanovsky hladká režie bez výraznějších záseků. Co nepotěší je jinak konstatní jízda přes žánrové kopce, jíž chybí něco opravdu osobitého k vyhranění se od zbytku podobných výpovědí "v minulosti uzavřených individuí".(5.3.2012)
Fr
,,VĚC SE MÁ TAK. S BUDDYM SLADEM JSME SI SOUZENI. A JÁ JSEM HO PŘIŠLA ZÍSKAT ZPĚT“..... /// Je jí sedumatřicet a je zralá tak pro Chocholouška (a ne pro film). Americkej Perfect Days bez gaye (ale může si tady bejt člověk něčím jistej?). Půl hodiny – celkem nuda (zlatá Chýlková.... ne, ne, pozor... Charlize je super, jen... prostě je to kráva). Vtipný? Co je asi tak vtipnýho na ženský před čtyřicítkou....? (sorry holky, já vím....).Nešťastná troska, která se vrátila do rodnýho zapadákova se rojí kolem Buddyho, je trapná a (samozřejmě) to o sobě neví. Má kliku a potká ještě jednu rozbitou osobu (Matta), jenž taky žije pod tíhou střední školy a vykládaj si, kdy že to byli lepšíma lidma. Naštěstí už bude konec (zlatá Chýlková!). Závidět lidem ŠTĚSTÍ? V jednadvacátým století? Ve čtyřiceti? I když - co je to ŠTĚSTÍ? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Američanka před čtyřicítkou. 2.) Na škole mi parta týpků rozmlátila čuráka. 3.) Ujel mě vlak (ten životní). 4.) Thx za titule ,,larelay“ a ,,rad.mas“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *(23.3.2012)
castor
Výborně napsaná a ještě lépe Charlize Theron zahraná postava Mavis povyšuje tohle komediálně laděné drama alespoň na lehce nadprůměrnou záležitost. Musím ale předeslat, že Reitmanovy předešlé kousky Juno i Děkujeme, že kouříte mě za srdce rozhodně nechytly, Lítám v tom se mému vkusu sympaticky přiblížilo a Znovu a jinak ho zase příjemně podráždilo. Reitman znovu na můj vkus tak trochu zůstává chladným a zase ne všechny motivy (někam) dotáhne. Stejně jako kdysi úspěšná spisovatelka Mavis píše brakové knihy, tak i Reitman předkládá záměrně brakový námět s pochybným poselstvím, místy je hůře čitelný a osobitý. Přesto nabízí sžíravou a hořkou sondu do deprimované hrdinky, která marně loví svou dávnou lásku, chová se u toho nedůstojně, sobecky. Reitman trochu jinak, Theron pečlivá ve výběru rolí opět naprosto výborná (oscarová nominace překvapivě schází)!!(15.4.2012)
petero
Neskutočné ako Charlize Theron dokáže v každom filme vystrihnúť scénku pri ktorej vám stuhne krv v žilách. Tentoraz je to jej naštvaný prejav na konci párty keď je pod parou.(24.3.2012)
Boogeyman
Náramně nostalgické a nechutně výstižné. Charlize vykouzlila jednu z nejzajímavějších filmových postav roku. Recenze zde.(5.3.2012)
Botič
The Bitch is Back! Braková sonda do duše teenagera žijícího v dospělém těle. Krutá deziluze bez morálního ponaučení? Nečekané, byť ne tak úplně dobře napsané zato skvěle zahrané. Podobně jako Somewhere je i Young Adult filmem o něčem v ničem – snímkem, který měl být Reitmanovou první vlaštovkou před tím, než se vydal řešit problémy dospělých. Ale i tak je tahle hříčka o (ne)dospívání v každém věku podivně působivá, i když se jedná o sžíravě kritickou, hořkou a spíše smutnou sondou do života kdysi "populární" dívky, než o jakkoliv komické či dojemné poplácáním po ramenou. Podlý šach-mat. PS: Charlize Theron je můj druhý nejoblíbenější filmový asociál. Hello Kitty!(1.3.2012)
teutates
"Mladá, úspěšná, krásná, emancipovaná", na rozhraní věku hledá sebe sama… tomu bych věřil. Reitman tohle umí, navodí atmosféru, které se člověk jen těžko zbavuje. Charlize co by dospělý puberťák, která zůstala někde mezi se vrací do pomezí. Odhodlaná najit svou bývalou lásku, bla, bla… každopádně min. mně si Mavis získala, ehm. Maloměstská ironie. 6/10(29.4.2012)
predators
Příběh do rodného města navrátivší se zoufalky, která trapně oblbuje kdysi bývalého přítele, nyní ženáče otce. A následuje jedna trapná situace za druhou a vede to nakonec k tomu, že se vyspí s polomrzákem. Charlize Theron je sympatická, ale tato role mladé dospělé je smrtící. Což není její chyba! 30%(3.3.2012)
KatushkaK
Opravdu by to chtělo hodnocení na širší škále, než pěti hvězd a odpadu... Nu což. Předvídatelné, a to naprosto neuvěřitelně, nevtipné až tak, že mi místy bylo stydno za herce a prostě celkově nepovedené. Ovšem Charlize mi přišla skvělá, psychicky labilní Mavis hrála naprosto neuvěřetelně!(24.3.2012)
Ant
Lepší průměr. Ale není to ani tak Reitmanova chyba, jako spíš chyba celkového námětu a scénáře. Film je totiž strašně předvídatelný a po jeho konci jsem měla dojem, jako by toho až moc zůstalo nevyřčeno. Všechny problémy Mavis totiž jen naťukne a pak nechá být. Skoro to na mě působilo jako pilotní díl k seriálu. Každopádně bylo fajn vidět Theron po delší době v nějaké zajímavější roli.(2.3.2012)
Pedestrian
Musím se přiznat, že scénáře Diablo Cody jsou mi charakterově a myšlenkově nejbližší. A postava Charlize Theron zatím nejvíc ze všech. V 37 budu úplně stejnej, to mi věřte. Reitman je prostě pořád stejnej borec, točí si nezávisle a dovolí si věci, který byste v hollywoodské produkci čekali jen horko těžko. Vynikající.(17.3.2012)
moviesfan
Theron je sice ve filmu skvělou volbou, ale snímek sám o sobě až tak zajímavý jak by se dalo očekávat. Určitě to šlo natočit lépe, ale o špatný kousek se nejedná.(13.3.2012)
Hild
Po dvou Reitmanových skvělých filmech přichází trochu slabší, nikoliv však špatný. Znovu a jinak mě rozhodně nenudil, dobře napsané dialogy a dobře napsaná hlavní postava. Je to postava, ke které cítíte odpor, ale zároveň jí rozumíte a bojíte se, abyste nedopadli jednou jako ona a já se přiznávám, že v něčem jsem se dokázala s hlavní postavou ztotožnit, až mě to děsí. Charlize Theron podává úžasný herecký výkon. Dávám však 3*, protože téma je přece jen poněkud jednoduché, které se nedalo moc rozvíjet a jedná se o docela předvídatelný film. Pointu divák taky ví už od samého začátku a ve filmu nepřijde jeden jediný zvrat, který byste nečekali. Určitě se ale jedná o dobrý film.(12.3.2012)
BigDeal
Úprimne, chápem prečo má film tak nízke hodnotenie. Ak by bola hlavná postava antihrdinkou, ktorá je mrchou, pretože vie, ako tento svet funguje, bolo by to možno iné. Lenže ona je mrchou z iného dôvodu. Hlavná hrdinka nemá najmenšieho tušenia ako svet funguje. Jej život sa zastavil po strednej škole a odráža sa to aj v jej myslení - je presvedčená o tom, že je pre každého hviezdou, pretože sa dostala z rodného mestečka a píše brakové knihy, má stredoškolské predstavy o tom, čo je láska a myslí si, že dvaja zaľúbenci môžu ujsť a žiť naveky šťastne aj napriek tomu, že jeden z dvojice je ženatý s dieťaťom na krku. Takej hrdinke sa ťažko fandí. Vďaka úžasnej Charlize Theron a faktu, že hrdinka v skutočnosti nie je hlúpa (len jej bolo celý život vtĺané do hlavy, že je dokonalou, nech robí čokoľvek), sa k nej ale dajú vybudovať sympatie. A keď už aj nebudete držať palce jej plánu, určite budete aspoň dúfať v zmenu jej správania. Pokiaľ sa vám však nepodarí dostať cez charakter hrdinky vôbec, stále je tu Patton Oswalt, s ktorého postavou zmrzačeného geeka sa dá stotožniť v priebehu prvých minút, čo sa vyskytne na plátne. "A o čom je vlastne ten film, keď sa s ním dá stotožniť?," pýtate sa. Nuž, neskáčte mi do rečí a ja vám poviem. Film je pomalou, nostalgickou jazdou v starom aute so starým kazeťákom, starou kazetou a starou piesňou, ktorá pripomína mladosť. Je to príbeh ľudí, ktorých život sa po strednej škole nikam neposunul a tak zatiaľ, čo vidia, ako sa ich priatelia presúvajú do štádia dospelosti, menia sa a zakladajú rodiny, oni zostávajú na tom istom mieste s myšlienkami sústredenými v ďalekej minulosti. Zostávajú tak osamelí a nešťastní v ponurom svete, kde jediným liekom na všetky bolesti je alkohol. A Young Adult zachytáva ich snahu tento stav zmeniť.(27.5.2012)
bouncer
Reitman trochu zklamal - na něj až moc nevýrazné. Scénář Diablo Cody není špatný, i když u ní člověk nikdy neví. Na jednu stranu je to neuvěřitelně trefný pohled na americký způsob života, což ovšem mnoho lidí u nás neocení (stigma střední školy, americký zapadákov, uniformní řetězce hotelů/občerstvení). A chtělo by to něco více než jen nastavit společnosti zrcadlo a dělat ze sebe osvíceného... bohužel tohle není dotažené do konce a je to škoda, protože Charlize Theron je skvělá a uvěříte ji každé gesto. Mohl z toho být velký film, ale výsledek je jen mírně nadprůměrný... Jo a český název zase vymýšlel nějaký jouda.(28.3.2012)