Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásné a naprosto poctivé ztvárnění jedné dost zásadní události, která se udála uprostřed Británie v průběhu nehostinného období druhé světové války. Výborné je na ní prakticky vše...a to i přesto, že šifrování a Enigma ve své podstatě nikdy neměla nějaké výraznější a zajímavější filmy, které by stály za to si je zapamatovat a nedokázali by nudit. Morten Tyldum ale vše změnil spolu s naprosto úžasným Benedictem Cumberbatchem, který opět dokázal, jak skvělý herec je a co by si Británie měla hlídat jako oko v hlavě. Každopádně i Keira Knightley je zde nebývale krásná a stejně tak mi udělal radost i Charles Dance, který si víc rolí ve velkých filmech na stará kolena rozhodně zaslouží. Každopádně samotný film bych rozdělil na dvě části. Tedy před rozluštěním a po rozluštění. Před rozluštěním je to napětí totiž úplně jiné, než po. Časově je ta druhá část o něco málo kratší. Na druhou stranu je daleko intenzivnější a v tu chvíli přicházejí ty opravdové emoce. V tu chvíli mi vlastně dochází i fakt, že Alexandre Desplat si připravil úžasný soundtrack. Jestli je něco, co bych tomuto filmu měl vytknout, tak o tom nevím. Snad jen ten závěr života bych Alanovi přál lepší, ale život si bohužel nevybírá. Stejně tak ani doba, do které se narodil. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

V čem je tenhe film geniální? V tom, že přestože by mohl být scénář a některé scény mnohem nabytější dinvostí a osudovostí (kde je Turingovo ježdění na kole v plynové masce?!) a i když jsou některé dialogy nepříliš zajímavé a kliše-plné, tak jsou, vdík hereckému obsazení, výpravě, kameře a řemeslu všeobecně, výborné a zábavné, byť mnohdy prvoplánové, pořád je to ale za Pět hvězdiček. Upřímně doufám, že v podobném (jen více humorném) stylu někdo natočí příběh o tom, jak britská kontrarozvědka mátla nacisty s pomocí obří nafukovací armády, nebo mrkve pro RAF. ps: jediné co opravdu zabolí je nepřítomnost některých postav, které byli pro rozluštění enigmy minimálně stejně důležité, jako Turing ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Možná šité na míru Akademii, nicméně nesmírně zajímavý Nor Morten Tyldum, pro Zlatého glóba si dnes v noci po zásluze jdoucí Benedict Cumberbatch (alespoň můj soukromý tip stíhaný nemocným fyzikem Eddieho Redmaynea) a skvěle hrající opora hlavního hrdiny Keira Knightley předvádějí v klíčových momentech jistou ruku. Každý jednou zanecháme nějaký odkaz nebo dědictví – někdo třeba šest dětí a spoustu dluhů, jiného si budou pamatovat jako nesnesitelného mrzouta, další jako naivní citlivku; odkaz britského matematika, logika a kryptoanalytika Alana Turinga je naopak úctyhodný. Úspěšně luštil německé tajné kódy, ač byly po další dekády jeho zásluhy pečlivě vymazané a veřejnosti zamlčované. Tyhle bystré mozky (celá parta je obsazená výbornými herci) jsou sice nesmírně soustředěné, ale také nečekaně hodně vtipné a trefné – britská komediální škola v plné síle. Kombinace dramatického lámání kódů, prostupování slupkou asociálního individua a humorných momentů je trefou do černého. A to samozřejmě nelze opomenout, že Turing byl praktikující homosexuál, což v dané době nedělalo dobrotu. Tvůrci nám nabídnou tři vzájemně se prolínající časové roviny – hluboko před kódy, během jejich luštění a několik let poté, kdy je Turing vyšetřovaný ze špionáže. Lákají všechny tři. Osobitý Cumberbatch logika přetavil v traumatizovanou, zranitelnou a neuvěřitelně vrstevnatou postavu, která musí zajímat. A mě těší, že tu mám po dlouhých letech životopis, který bych rád brzy viděl znovu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pěkně nasnímané životopisné, válečné drama, čehož si všimnete hned na začátku. Film se příjemně sleduje, čas u něj rychle utíká, neboť tu není nějaký prostor pro nudu. Občasné prostřihy do válečného běsnění potěší, poněvadž dodávají filmu šmrnc, přestože odvádějí pozornost od hlavní dějové linie - prolamování Enigmy. Z herců je nutné pochválit Benedicta Cumberbatche, Keiru Knightley (přestože se mi již nějaký čas nezdá tak půvabná jako kdysi), Matthew Goodea, ale také Rory Kinneara. Potěší pár autentických záběrů, hudba, ale zejména celkově vyznění příběhu, tedy toho, jak se Británie zachovala k člověku (byť homosexuálovi), který se podílel na výhře ve světové válce. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Alana Turing byl válečný hrdina, bez jehož přispění ve 2. světové válce bychom nebyli technicky úplně vyspělí. Turing přispěl k vítězství Velké Británie a britská vláda nejenže o tom mlčela přes půl století, ale také svého hrdinu zabila. A to jenom proto, že Turing byl gay. Dal jsem si na jeho památku znovu tenhle nádherně jemný film s Benedictem Cumberbatchem a znovu mi bylo líto zmařeného života. Je to silný snímek a Cumberbatch tu odehrál svou životní roli. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Správa o tom, ako tím rozhodoval, ktoré správy odovzdať, je fiktívna. V skutočnosti mal Stewart Menzies (vo filme Mark Strong) jedinú zodpovednosť rozhodovať, akú metódu použiť a aké percento informácií by malo byť odovzdaných - on a Alan Turing (Benedict Cumberbatch) nevypracovali žiadnu metódu. (Pat.Ko)
  • John Cairncross, ktorý bol skutočným špiónom pre Sovietsky zväz, je vo filme zobrazený (Allan Leech) ako pracujúci s Alanom Turingom (Benedict Cumberbatch) a vydiera ho. V skutočnosti však obaja pracovali oddelene a počas pobytu v Bletchley Parku sa so sebou nedostali do kontaktu. (Pat.Ko)
  • Keď sa skupina snaží dešifrovať denný Enigma kód, stena hodín odbije polnoc a spustí alarm. Zo zúfalstva Hugh (Matthew Goode) hodí všetku prácu na zem, pretože nemecká armáda denne mení Enigma kód o polnoci (nemeckého času), čo robí ich prácu neužitočnou. Avšak táto práca by sa mohla dokončiť (ako to bolo často zvykom) v skorých ranných hodinách alebo neskôr. Informácie by síce neboli čerstvé, ale zachytené správy a vykonaná práca by neboli zahodené, ale uložené. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama