Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po newyorské ulici jde stařík s dlouhým bílým vousem. Aranžéra ve výkladu upozorní na špatné pořadí sobů ve vánočním spřežení. V průvodu potká opilého Santa Clause a znepokojen jeho stavem převezme s velkým úspěchem jeho místo. Tak se Kriss Kringle z domova pro přestárlé stane reklamní atrakcí obchodu s hračkami. Jeho úspěch spočívá v tom, že je opravdovým Santou, jak to také všem bez váhání sděluje. Někdo mu rád věří, někdo ne. Neurotický psycholog jej chce nechat zavřít do ústavu a tak se tím, zda je opravdu Santou začne se vší vážností a s velkou publicitou zabývat soud. Krissi Kringlovi však jde hlavně o to, aby mu uvěřila malá Susan a její racionální maminka, která se zklamaná životem vzdala fantazie a víry v možnost splnění přání. (Qasa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkový rozjezd, tříhvězdičkový dojezd. Jak mám věřit v existenci Santa Clause, když mě s ním tvůrci celý film tahají po soudech a psychiatrech? Jo, už vím, on je vlastně ten, co všechno sežene... Ne, toto není vánoční film, ale právnické drama - jen s tím rozdílem, že obviněným je tu ona mytická postava s dlouhými bílými vousy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový ten krásný příběh, ke kterému se ještě rádi vrátíte, navíc film s tak krásným nápadem, jako je soudní proces o tom, jestli je daný člověk skutečně Santa Clausem, či nikoli. Tohle je prostě tak krásný nápad, že se vám to musí líbit. A já jsem byl s děním spokojený, ani moc se mi nechce koukat na remake z roku 1994. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

"Bylo nebylo..." Jen jednou do roka. Je libo ten pohádkový čas vykřesaný radostí z dárků a ozdobiček na stromeček věšených? Pravý Santa Claus a jeho příchod na scénu jako maskota marketingového spřežení veleslavného obchodního domu. Fígle a falše tržního konzumu nechtíc, vzniklé personifikací nadpřirozené bytosti. Půvab uznalého souhlasu "totožnosti a pravosti tváře" tiché fantazie, přání a nadílky v reálném vánočním kouzlu. I malá švitořilka Natalie Wood začala věřit. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Lid versus Kriss Kringle. Jenom Američani můžou postavit Santu Clause před soud a jenom oni si z toho ještě jsou schopni udělat vánoční klasiku. Filmu nechybí kouzelná naivita klasického Hollywoodu, ale bohužel citelně schází jeho slavná herecká jména, která by z něho udělala událost i pro Evropany. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výborná vánoční klasika, navíc na 40. léta mi přijde neskutečně nadčasová. Nedávno jsem viděla její předělávku z roku 1994, která je stejně tak dobrá a neméně kouzelná. Základní příběh je v obou případech stejný, ale filmy se liší v některých detailech. Konečné rozřešení u soudu a pocit trochu větší „bezradnosti“, který tomu předchází, mi popravdě u novější verze vyhovoval o malinko více, ale i tohle má něco do sebe a vlastně jsem byla ráda, že obě verze nejsou totožné. Mile překvapila i Natalie Wood v dětské roli (tedy pozdější Maria z West Side Story). ~(4,2)~ ()

Galerie (22)

Zajímavosti (17)

  • Přestože je film vánoční, šéf 20th Century Fox Darryl F. Zanuck trval na tom, aby byl uveden do kin před létem. Tvrdil, že více lidí chodí na filmy právě v tuto dobu. (SeanBean)
  • Snímek obsadil v žebříčku nejlepších fantasy filmů, který sestavil roku 2008 Americký filmový institut, 5. místo. (TheDude)
  • V konverzaci mezi Santou a holandskou dívkou se jí Santa ptá, co by chtěla k vánocům. ona odpoví, že nic, načež jí říká, že dárek již dostala adopcí novou matkou. (Kulmon)

Reklama

Reklama